2013. szeptember 29., vasárnap

Meg akarják szüntetni a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot


Meg akarják szüntetni a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot





Kishantoson 15 munkahely szűnik meg, a munkatársak utcára kerülnek!

A világszínvonalú gépek fölöslegessé válnak, miközben a nyertesek között vannak olyanok, akik egyáltalán nem rendelkeznek az elnyert föld megműveléséhez szükséges eszközökkel!

Az ökológiai gazdálkodáshoz szükséges szaktudás pedig egyiküknek sincs birtokában!

Az NFA döntése alapján november 1-től a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság elveszíti 21 éve bio - módon művelt földjeit, vagyis megszűnik!

A döntést a Kormány a céget lejárató, valótlan állításokkal próbálta igazolni a közvélemény előtt, ezért a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ jó hírnevének megsértése miatt bírósághoz fordult!



"Ha Kishantost csak így le lehet törölni, akkor nincs esélyünk fennmaradni ezen a Földön!" 
(...hangzik el, a lenti video végén)








Likvidálják a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot

A Zöld Pók videója:





Megjelenés ideje: 2013.09.18.


 



Most kaptam levélben! 

Csatlakozzunk!!! 

Tisztelt Aláíró!

Aki a földkérdésben már megszólalt, nem maradhat hallgatag akkor, amikor Magyarország egyik legkiválóbb mintagazdasága, a népfőiskolát is üzemeltető Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság megszűnik. 

A döntés hátterében az áll, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet november elsejétől minden használt földjétől megfosztja a mintagazdaságot.

A Váralja Szövetség szerint Kishantos nélkül az egész ország lett szegényebb, hiszen "a vidéken már kiveszőfélben lévő agrikultúra mintagazdaságok és népfőiskolák által lehet újra a helyi közösségek élő tudománya."

Ne hagyjuk, hogy ez szó nélkül megtörténhessen! 

Kérjük, tekintse meg Ön is a Kishantosról szóló videót, és ossza meg ismerőseivel! Hassunk a nyilvánosság erejével!

A néhány perces videó itt tekinthető meg: 

Barátsággal:

A kezdeményezők nevében, Váralja Szövetség

-------------------------
ÉLŐLÁNC a magyar földért
Szabadon terjeszthető! 
Ha továbbküldi, megköszönjük!
Üzemeltető: Váralja Szövetség


Ön azért kapott tőlünk levelet, mivel 2012-ben aláírta a magyar föld és Dr. Ángyán József védelmében kiadott nyilatkozatunkat.





Mentsük meg Kishantost!

Csatlakozzunk a facebook Közösséghez! 

itt:


Közösség:

Az ökológiai központ sorsa megpecsételődött azzal, hogy az államtól bérelt földjeit óriásgazdaságok és cégek kezére játszották.

Ezt nem hagyhatjuk!

A 21 éve, non-profit módon tevékenykedő ökológiai gazdaság és népfőiskola eddig bérelt 452 hektár állami földjéről úgy határozott a Nemzeti Földalapkezelő Intézet, hogy ezekre a földekre alkalmasabbak több ezer hektáron tevékenykedő konvencionális gazdák, vagy épen olyan óriáscégek, akik nem is folytatnak mezőgazdasági tevékenységet. 
Nem hagyhatjuk azt, hogy Magyarországon egy ilyen központot csak így meg lehessen szüntetni!





Öt hete maradt Ángyánnak

Október végén bukik az ország egy biogazdaságot.

„Állatorvosi ló, ami bemutatja, hogyan gázolnak át a tőkeérdekek közösségeken” – ezt Ángyán József, volt földművelési államtitkár mondja egy a Youtube-ra minap felkerült videón. 
A kisfilm témája a kishantosi biogazdaság.

Tízből semmi

Ahogy az FN24 korábban megírta, október végén lejár a nonprofit cég földbérleti szerződése.


A hivatalos nevén Kishantosi Vidékfejlesztési Központ nevű vállalkozás 1992 óta az államtól bérelt 453 hektáron (ez nagyjából ezer futballpálya mérete) gazdálkodik műtrágya és vegyszerek nélkül.

A tulajdonosok ökológiai mintagazdaságot építettek, külföldi pénzt szereztek hozzá, népfőiskolát alapítottak és üzemeltetnek, fiatalokat küldenek dániai ösztöndíjra.

A Nemzeti Földalap (NFA) tavaly ősszel pályázatot írt ki a 453 hektárra.
A területet tíz egységre bontották, így a kishantosiaknak tíz pályázatot kellett benyújtaniuk ahhoz, hogy megtarthassák az általuk használt birtokot. 

Nagy meglepetésre az összes parcellát elbukták, vagyis föld nélkül maradtak. 
A tíz táblát nem mellesleg tíz különböző pályázó nyerte el, egyikük a helyi Mezőfalva polgármestere.

Végképp eltörölni

Az NFA elnöke úgy nyilatkozott, hogy „a pályáztatás jogszerűségéhez nem férhet kétség”, hiszen a kft. „nem olyan színvonalú pályázatokat nyújtott be, amelyekkel meggyőzte volna a bírálókat”.

Ami, ismerve az előzményeket, meglehetősen abszurd érv.
Pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az új bérlők vélhetően szakítanak a biogazdálkodással, így a terület az első műtrágyázás, permetezés után elveszíti bio-minősítését.

A mintagazdaság bukása mögött – a kormánypártiak kivételével – mindenki politikai bosszút sejt.

Tudni, hogy a cég vezetője, Ács Sándorné egyetemi csoporttársa volt a földművelésügyi államtitkárságról tavaly év elején lemondott és a Fideszben kegyvesztetté vált Ángyán Józsefnek.

A barátság utóbb is megmaradt, sőt Ácsné nyíltan beállt a pártjával szembehelyezkedő Ángyán mögé.

(Mint ismeretes, Ángyán József a családi gazdaságok híve, s úgy véli, „oligarchák” martaléka lett a magyar föld – erről több interjúban beszélt lapunknak.

Ácsné mindezen túl részt vesz az ángyáni ideával harmonizáló Élőlánc Mozgalom és a Váralja Szövetség munkájában, valamint a kielegyenafold.hu üzemeltetésében.

Barbárok

„Barbár döntés született – mondja Ácsné kisfilmben. – Arra kérünk mindenkit, aki ezt az üzenetet hallgatja, álljon ki a fenntarthatóság ügye mellett, álljon ki kishantos ügye mellett. 
Mert hogyha ezt a központot ma Európában csak így le lehet törölni a föld színéről, akkor nincs esélyünk fennmaradni ezen a földön.”


(forrás: http://fn.hir24.hu/itthon/2013/09/23/ot-hete-maradt-angyannak/)



 


Közlemény
2013. 09. 16.

A kormányzati nyilatkozatok valótlan állításai miatt  jó hírneve megsértéséért bírósághoz fordult a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft.

Az NFA döntése alapján november 1-től a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság elveszíti 21 éve bio módon művelt földjeit, vagyis megszűnik. 

A döntést a Kormány a céget lejárató, valótlan állításokkal próbálta igazolni a közvélemény előtt,  ezérta Kishantosi Vidékfejlesztési Központ jó hírnevének megsértése miatt bírósághoz fordult. 

Nem felel meg a valóságnak, hogy cégünk „jelentős bérleti díj hátralékot halmozott fel”.  1998. óta soha, semmilyen „elmaradásunk” nem volt. 

Társaságunk gazdálkodása átlátható és nyereséges, ráadásul mindezt nonprofit jelleggel végezzük. 

A nyilatkozatban említésre került a 2004. óta 452 hektárra kapott  163 millió Ft területalapú támogatás is. 

Ezt a támogatást minden gazdaság kapja, ezért a szomszéd gazdaságokkal érdemes összevetni - a Mezőfalvai Zrt. esetében ez 3,25 milliárd Ft (9000 ha),  a másik szomszéd, a  Simon Kft. esetében 1,05 millárd Ft (2900 ha).

A kormányzati nyilatkozat szerint „ az NFA 8 kisebb helyi gazda gondjára bízta Kishantos sorsát” . 

"Helyi gazda" lett például a mezőgazdasági tevékenységgel egyáltalán nem foglalkozó salgótarjáni székhelyű építési vállalkozás mutációja. 

A legnagyobb nyertes pedig egy  ifjú hölgy, akinek férje és apósa a 2900 ha-os Simon Kft. tulajdonosai, tehát a valódi nyertes ez a nagyüzem, mely több, mint kétszeresen haladja meg a pályázati maximum 1200 hektárt. 

A szintén nyertes mezőfalvi polgármester feleségével együtt éppen ennek a cégnek felügyelő bizottsági tagja és a másik cég tulajdonosának főnöke.

Kishantoson 15 munkahely szűnik meg, a munkatársak utcára kerülnek. 
A világszínvonalú gépek fölöslegessé válnak, miközben a nyertesek között vannak olyanok, akik egyáltalán nem rendelkeznek az elnyert föld megműveléséhez szükséges eszközökkel. 
Az ökológiai gazdálkodáshoz szükséges szaktudás pedig egyiküknek sincs birtokában..

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetői, hazai és külföldi partnerei elfogadhatatlannak tartják a Kishantos ügyében történteket.

(Forrás: Kishantos web oldala http://www.kishantos.hu/news/kozlemeny-n69.html)





Saját képeim:

Szabadegyháza - útközben

Hantos

Kishantos bejárata - Ökológiai Mintagazdaság













Komló a tavacska partján






Szeretettel,

Gábor Kati

Személyre szóló gyógyítás - kezelés - tanácsadás:


blog oldalam: 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.