2013. április 13., szombat

Gyógynövények alkalmazása, Gyűjtése - Fizikai és lelki gyógyulás



Gyógynövények alkalmazása, Gyűjtése

Fizikai és lelki gyógyulás



"Az ideges, könnyűvérű, lázas kor embere gyorsan ható szerek után kapkodott és kapkod, elhanyagolván azt a növényt, mely mosolygóan feléje nyújtja kelyhét és gyógyerejét."






Júniusi gyógy- és ehető vadnövények - Gyűjtés-ajánló I. rész. - Könyvajánló


Mindenekelőtt, aki gyűjt, jó ha tudja hol, mit szabad, és hol nem, és mit nem, arról bővebben az erdőkóstoló "Jó tudni" oldalán...itt: 

Tiszta helyről, egészséges növényeket, kíméletes gyűjtéssel!

A fajok felismeréséről folyamatosan bővülve, az erdőkóstoló növények felismerése oldalán: http://erdokostolo.blogspot.hu/p/fajfelismeres.html

Főképpen gyógynövényeket lehet most gyűjteni. 




Olyan sok van, hogy csak néhány felsorolására telik, de idővel mindegyikről, és bővebben is. A gyógyhatásokat csak röviden sorolom fel, aki használja, nézzen utána bővebben, vagy kérjen tanácsot szakértőtől.

A házi gyógynövénypatikából azonban ezek a nyáron gyűjthető fajok nem hiányozhatnak:


- Apróbojtorján (vagy patikapárlófű) 

- gyulladáscsökkentő, antibiotikus hatású, immunerősítő, élvezeti teaként is fogyasztható - virágos hajtását kell gyűjteni. Én nagyon szeretem, különösen télen sokat használom.

  



  
- Cickafark 

“Cickafark, a has és a gyomor gyógynövénye”

Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, emésztésjavító, külsőleg antiszeptikus hatású, női bajokra különösen.

Kúraszerűen használható!
  
Felhasználható részei:

A drogot a növény virágzó hajtásainak felső 30-40 cm-es részei, valamint a virágzata (Millefollii flos) szolgáltatja.

Lila virágú változata gyógyászatilag hatástalan.

Napos időben déli órákban gyűjtik.

Ne gyökerestől! 

Cickafark fűszersó korábban, az erdőkóstolón:

 http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/06/cickafark-fuszerso.html


Cickafark, a nők doktora

Gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, görcsoldó

Ha csak néhány gyógynövényteát tartunk otthon, akkor mindenképpen a cickafark legyen az egyik: migréntől a vérzésekig, gyulladásoktól az aranyérig igen jótékony hatású, különösen nőknek ajánlott bespájzolni belőle!

Mit kell tudni a cickafarkfűről?

A hűvös, nyirkos időszak egyik leggyakoribb kellemetlensége a húgyhólyaggyulladás, melyet felfázásként is emlegetnek. Általában a nőket érinti, de a férfiak körében is előfordul, gyakori, kis mennyiségű, égető vizeletürítés és alhasi fájdalom formájában. Lássuk a megoldásokat!

A cickafarkfű már az őstörténet előtt ismert volt. Irakban egy neandervölgyi temetkezési helyen nagy koncentrációban találtak cickafarkfű virágport. Az ókori orvosok is használták. Dioszkoridész szerint a legjobb vérzéscsillapító, mindenféle sebre, fekélyre használható.
Hippokratész fürdőként vérző aranyérre ajánlotta. Latin neve achillea millefolium arra utal, hogy Achillész, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el a társai sebeinek vérzését. A kelták is igen tisztelték, rituális szertartással szedték. A mai kor embere minden olyan betegségre fogyaszthatja, ahol görcsoldásra és gyulladáscsökkentésre van szükség.
A cickafark külsőleg, belsőleg, illóolajként, fürdőként is rengeteg jótékony hatással bír, cickafark sebkezelés gyógynövények petefészek gyulladás menstruáció cickafarkfű
A cickafark külsőleg, belsőleg, illóolajként, fürdőként is rengeteg jótékony hatással bír
Tőlevelei hosszúak, fehér virágzata 3-5 milliméter átmérőjű sátorozó buga. Az egész növény megdörzsölve, jellegzetes kámfor illatot áraszt. A fészkekben szürkésfehér korong- és fehér pártájú karimavirágok vannak: júniustól őszig virágzik. Népies nevei: pulykafű, cickafarkkóró, egérfarkkóró, cickóró, orvosi cickafark.

A cickafarkfű hatóanyagai

Összehúzó hatása a benne található egyik hatóanyagnak, a tanninnak köszönhető. Ezen kívül flavonoidok, alkaloidok, kumarin és illatanyaga, az azulén teszik hasznos növénnyé a házi patikában. A cickafark tartalmaz egy, a kamillában is meglevő anyagot, a kamazulént, amelynek görcsoldó hatása van, és ez nyugtatja az emésztőrendszer, sőt a méh simaizmait is. Így a szer a menstruációs görcsök csillapítására is alkalmas. A kamilláéhoz hasonlóan illóolaja kék, sötétkék vagy sötétzöld színű, fűszeres, kissé kámforos illatú.

A cickafarkfű felhasználása

Kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya és fogínygyulladásra használható. Sebösszehúzó, sebgyógyító hatású. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket. Hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztésjavításra is kiváló. Serkenti az epeváladék termelést. Húgyúti betegségekben, légzőszervi bajoknál nélkülözhetetlen.

Gyomorgörcsök megszüntetéséhez a szokásosnál enyhébb gyógyteát készítünk belőle, egy csapott evőkanál helyett csak egy csapott teáskanál füvet adunk 2,5 dl vízhez. Ebből iszunk egy-egy csészével étkezés előtt naponta kétszer, reggel és este egy héten kétszer. Utána hetente egy csészével egy hónapon keresztül ugyanilyen módon. Ugyanígy kezelhetik a máj-és epebetegségeiket: két héten keresztül minden másnap kell meginni egy csésze teát reggel éhgyomorra.

Migrénes roham esetén igen hatásos meleg teáját kortyolgatni, rendszeres fogyasztásával a kínzó fejfájás megszüntethető. Bőséges, rendszertelen vérzésnél reggelente igyanak meg egy-egy csészével 2-3 héten keresztül amenzesz előtt és alatt. Légzőszervi megbetegedéseknél inhalálásra lehet használni a cickafarkfüvet: egy liter vízhez egy csapott evőkanál teafüvet adunk és a forró gőz fölé hajolva belélegezzük azt. Inni egy héten át naponta egy csészével kell ilyen esetben.
Petefészek-, méhnyak-, vagy hüvelygyulladás eseté naponta 3 csészével ajánlott inni étkezések előtt. Nem gombás eredetű fertőzéseknél irrigálni is kell vele: 2,5 dl teával naponta kétfelé osztva, reggel és este. (Gombás eredetű fertőzésnél az irrigátort házilag nem lehet kellőképp fertőtleníteni, ezért ilyenkor nem tanácsos irrigálni). A teát olyan sokáig kell a hüvelyben tartani, ameddig csak lehet (pl. fürdőkádban feltett lábakkal, tamponnal).

Változó korban pásztortáskával, palástfűvel, levendulával, citromfűvel, komlóval, galagonyával egyenlő arányban keverve harmonizáló hatású. Ilyenkor lefekvés előtt kell inni belőle egy csészével. Étvágyjavításra étkezés előtt, emésztés könnyítésére, az epetermelés serkentésére étkezés után igyanak meg egy csészével.
Húgyúti fertőzésnél heti 1 csésze teát igyanak meg étkezés előtt 4 héten keresztül. Ilyenkor fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, a pangó vizelet a baktériumok melegágya. Légzőszervi megbetegedéseknél inhalálásra lehet használni a cickafarkfüvet: egy liter vízhez egy csapott evőkanál teafüvet adunk és a forró gőz fölé hajolva belélegezzük azt. Inni egy héten át naponta egy csészével kell ilyen esetben.

Mire jó a cickafarkfű?

A kínai orvosok vérzések, gyulladások, erős menstruációs folyások, valamint kutya- és kígyómarás ellen használták, az indiai ajurvédikus orvosok lázcsillapításra is. A középkor herbalistái a nemi szerveken levő kelések kezelésére ajánlották. Míg mások szerint a leveleiből készült kenőcs meggyógyítja a sebeket, csökkenti az erős vérzéseket, jó a gyulladásokra és a fekélyekre, sőt aranyérre is kiváló.

Külsőleg:

összemorzsolt friss levele kisebb sebek vérzését azonnal elállítja. Nagyobb sebekre borogatásként tesszük. Vérző aranyérre ülőfürdőt kell készíteni két evőkanál teafűből és két liter vízből, ezt kell a fürdővízbe önteni. 20 percig szabad csak a vízben maradni. Fürdőadalékként problémás bőrű csecsemők fürösztésére használható. Főzete fogíny- vagy szemgyulladás esetén ajánlott öblögető és borogató szer.
A cickafarkfű altatónak is jó
A cickafarkfüvet altatónak is használták, ugyanis kis mennyiségben "hipnotikus hatású" tujon vegyületet is tartalmaz, amely nyugtató hatást fejt ki. A növény jótékony hatásait nemcsak az elmúlt századokban, hanem napjaink gyógyászati készítményeiben is használják. A cickafark virágaiban lévő hatóanyagok ekcémát, szénanáthát is gyógyítanak. Vértisztító hatása is van, hat a csontvelőre és így fokozza a vérképződést. Virágából tavaszi-nyári vértisztító teakeverék készíthető, de a lábadozó betegek fűkeverékének is meghatározó alkotórésze.


A cickafark használatánál - miután számtalan gyógymódra ajánlott - fokozott óvatossággal járjunk el. Nagy adagja vagy erős főzete ellenkező hatást válthat ki.






- Hársfavirág 


- kislevelű hárs (Tilia cordata) és nagylevelű hárs (T. platyphyllos) virága, murvalevéllel gyűjthető - légúti hurutoldó, gyulladáscsökkentő. Az ezüsthárs, ami felénk a leggyakoribb sajnos nem használható. Az ezüsthárs leveleinek fonáka ezüstös szürke színű, nagyítóval nézve csillagszőrös. 





- Diólevél Közönséges dió (Juglans regia) 


- gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, bőrproblémák gyógyítására használható, 


Gyuri bácsi szerint (Györgytea.hu) még sok egyébre is kiváló:





Már bejegyzésem után tette közzé Mági finomságát, de utólag betettem, mert ideillik: 

zöld dió szirupban:


Ha valaki boszorkányos zöld diós finomságokat szeretne készíteni, ajánlom, hogy Szent Iván éjjelén szedje a zöld diót! 

"Pásztortűz" még csak elkezdte a zöld dió befőtt alkotását, de igen érdekes és modern módszerekkel, ajánlom követését mi sül ki belőle:




Erdei szeder

(Rubus fruticosus)




A rózsafélék családjába tartozik, évelő, tüskés félcserje, mely erdőszéleken, megműveletlen területeken, árokparton vadon nő. 

Európában és Ázsiában őshonos, de a világon mindenhol megtalálható a mérsékelt égöv alatt. 
Sövényként is ültetik, mert tüskéi hatékonyan tartják távol a betolakodókat. Rózsaszínes- fehéres virágait május-júniusban hozza, kékesfekete termését a virágzás után. 
Virága is, levele is szagtalan.

Igen jóízű tea készíthető belőle. 

Plantatea néven a 60-as évekig volt forgalomban egy, a fekete teát helyettesítő készítmény, mely szederlevélből készült.

A levele a gyógynövény, 

melyet májustól szeptemberig gyűjthetünk. 




Hatóanyagai: 

tannin, flavonoidok, illóolaj, C-vitamin, szerves savak.
Forrázata leginkább az ízületi betegségekre (reuma, köszvény) és a cukorbetegségre hatásos. 
Kezdődő cukorbetegségre napi 1-2 csészével, köszvényre napi 1 csészével kell inni. 

Az immunrendszer hibás működését, vérszegénységet, fogínyvérzést, lázat, bőrkiütést, menstruációs rendellenességeket is kezelhetünk vele. 

Tonizáló és méregtelenítő hatása egyaránt van. 

Antibakteriális tulajdonsága teszi alkalmassá a húgyúti betegségek, a fehérfolyás kezelésére. 

Tannin tartalma miatt összehúzó hatású, hasmenés ellen eredményes. 

Izzasztásra és vizelethajtásra is használják.

Plinius ókori polihisztor, a Naturalis Historia szerzője már említi a szederlevél alkalmazását bélgyulladásra és szájüregi gyulladásokra.  

Szent Hildegard, a híres középkori gyógyító a XII. században aranyeres fájdalomra és vérzés csillapítására ajánlotta.




Külsőleg:

Bőrirritáció esetén lemosóként lehet használni bőrlágyító, hámlasztó tulajdonsága miatt.

 Elmulasztja a pigmenfoltokat. 

Nyálkahártyagyulladásra, mandulagyulladásra öblögetőként használjuk. 

Gargarizálni torokfájás, afta, torokfekély, szájgyulladás esetén kell vele. 

Levelének forrázata sebek tisztítására és gyógyítására is alkalmas. 

Friss leveleit szétmorzsolva megállítja a vérzést, amit a tüskéi okoztak.

Legendák is fűződnek a szederbokorhoz. 

Erős vitalitása miatt a néphit szerint védő hatása van és növeli a férfierőt

Ha egy ága beleakad egy nő szoknyájába, azt jelenti, hogy egy özvegyember rá gondol. 

A szedersövény védi a házat a villámlástól.






Érik a fán termő fehér és fekete eper 
(Morus alba, nigra) 







...sok helyen szedernek is nevezik.  
A fekete eper bíbor színanyagai antioxidánsként igen hasznosak, jól színeznek, ezért szörpökbe, lekvárokba, süteményszínezékként is jól használhatók.


 Gyöngyi készített faepres finomságot: Itt megnézhető.





Bár a mezei zsályát (Salvia pratensis) és a kakukkfüvet, ill. az előbbi szedret is ajánlottam májusban, még mindig gyűjthetők.


A mezei zsálya (Salvia pratensis)


levele fűszerként, virága díszítésre és fűszerként is használható, édesen és sósan is finom. És természetesen gyógynövényként is eltehető, szárítva. A virágából, csak a lila részekből, lehet készíteni zsályás mézet, zsályás cukrot, zsályás palacsintát. Zsályás fűszerecetbe kevés levelet és virágot is tehetünk. A levél fűszerként kicsit kesernyés, de van amihez jól passzol. Gyógynövényként hasonlóan alkalmazható mint az alábbi orvosi zsálya, de illóolaj-tartalma jóval kisebb az orvosi zsályáénál.






Mezei zsályás recept kevés található a hálón, íme egy: 
Karalábékrémleves mezei zsályával - Kiváncsiszakács:



Kerti zsályák:

Orvosi zsálya (Salvia officinalis). - Félcserje, DK-Európából származik, gyógynövényként régóta használják, gyulladásgátló, antimikrobiális; száj és toroköblögetésre, külsőleg izzadásgátló, fürdőként aranyeres problémákra ajánlják. Belsőleg gyomor bélhurut esetén alkalmazható.
Muskotályzsálya (Salvia sclarea) - Kerti dísznövény, kivadulva is előfordul. Főképpen száj és toroköblögetésre ajánlják gyógynövényként. Fűszerként is használható fűszerborokat régóta ízesítenek vele. Illatszeripar is kedveli.

Még továbbiak, és további zsályákról itt:



Vad kakukkfű 

- fűszer, antibakteriális, emésztésjavító, külsőleg belsőleg is használható. Fűszerként főképp a mediterrán konyha használja, de a régi magyar konyhában is szívesen használták. 





Az erdőkóstolón korábban: kakukkfüves ecet:




Levendula (Lavandula angustifolia) 


- Nem vad, de különleges fűszer. 
Virágzáskor kell leszedni szárítani és frissen is használható. 
Sokan készítenek levendulaszirupot, amit aztán süteményekhez használhatunk. (Várandósok ne fogyasszák) 
Készíthető levendulás cukor, de egyszerűen szárítva, elrakva is felhasználhatjuk levendulás ételekhez, italokhoz. 
A levendula idegerősítő, nyugtató teakeverékekben, belsőleg fertőtlenítő.






Levendulaszirup Levendula és csokoládénál:

...ami gyönyörű lila!


Igyekeztem utánanézni, mert kaptam egy kérdést vajon van-e nem ehető levendulafaj. Úgy tűnik leginkább a a keskenylevelű levendula (L. angustifolia) és hibridje az, amit nálunk ültetnek, használnak. Vannak azonban olyan levendulafajok, melyek kámforosak, keserűek, így kevésbé fogyaszthatók. Nem tudom, ezeket mennyiben ültetik, forgalmazzák nálunk. Arról, hogy valamelyik mérgező lenne, nincs információ. A mediterránban honos széleslevelű levendulát (Lavandula latifolia) az illatszeripar használja. Gyógynövényként nem használják.


Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum)

Orbáncfű - (Hypericum perforatum) - virágaiból készül a az 
orbáncfűolaj, 
sebgyógyításra, külsőleg fertőtlenítésre, téli "napfénypótlásra". 

Ha szedjük, semmiképpen ne gyökerestől. orbácfűolajhoz pedig csak az éppen nyíló virágokat csipkedjük le


Csodálatosan véd -napvédőként-leégés helyett, ha szárítva néhány hétig olajban áll tűző napon napozva.

Teája enyhe nyugtató, és immunerősítő is. 

De vigyázat fényérzékenyít!. 





Orbáncfűvirág, ebből olaj lesz. (Külsőleg használható, nem ehető).


Szurokfű (Origanum vulgare)


Szurokfű (Oiganum vulgare) - Vadon félszáraz száraz réteken él. 
Fűszer és gyógynövény, a gyimesiek ezerjófüve. 
Leveleit virágzás előtt is szedhetjük. 
Virágai viszont sokkal intenzívebben fűszereznek.

Még sok növény gyűjthető júniusban is, azok közül, amit májusban ajánlottam:









Májusi gyűjtési ajánló az erdőkóstolón:

Később, további nyáron gyűjthetőkről is írok.

Sokféleképpen használható a kerti rózsák szirma is: Mági éppen rózsaesszenciát készít xukorral:



Annyit gyűjtsünk, amennyit biztosan fel is tudunk dolgozni, meg tudunk szárítani. Szárítani. szellős, erős napfénytől mentes helyen lehet. Árnyékban, padláson, lógatva, kiterítve.









Gyógynövényszárítás nálam:


 

Szúnyoghálós kereten



  


Nyáron a cseresznyefára vagy árnyékos ablakba lógatva is száradnak




Az óriás hócsuszka nyáron is jól szolgál. Szépen megszáradt bodzavirág,
már csak le kell morzsolgatni a virágokat a zöld részekről.



 Szabadtéri aszaló-szárító. Na ez nem nálunk van, Cserkúton fotóztam,
de olyan jó ötlet, hogy kellene.




A galagonya olyan gyorsan elvirágzik, hogy egyszerre sokat kell szedni,
és olyankor mindenhol az szárad, még a szekrény tetején is.
Gyakran át kell forgatni, különben megbarnulnak a fehér virágok.

És ahogy a profik, Bükkszentkereszten szárítanak - Gyorgytea.hu:


Könyvajánló:

Könyvesboltban már ismertem,de nagyon örülök, hogy a világhálón is elérhető. 
Ajánlom böngészését: Bernáth Jenő, Németh Éva: Gyógy- és fűszernövények gyűjtése termesztése, felhasználása:



forrás: http://erdokostolo.blogspot.hu


Ehető vadnövények a Kárpát - medencében - könyv:





További:
Fűszernövények szárítása




"A fűszernövények ismerete, valószínűleg egyidős, a sütés, főzés megismerésével."

cikk: http://gasztropajtikiskertje.blogspot.hu/2013/01/gasztropajti-fuszert-szaritott-nyaron.html














Gyógyító hagyomány - Füvesasszonyok, kenőemberek


video:




Az erdélyi és magyarországi helyszíneken készült film bemutatja a népi orvoslásban leggyakrabban használt gyógynövényeket.

A különböző praktikákat máig használó emberek szólalnak meg.

Hogyan gyűjtik, tárolják, használják a gyógynövényeket a falusi közösségekben - főként ezt mutatja meg a sorozat első filmje.

Mik a főzetek, balzsamok vagy épp pálinkában érlelt füvek, gyökerek titkai - erről hallunk ma már kincset érő régi bölcsességeket.






























Gyógynövények hatása és használata
Gyógynövényekről 1908-ban



"Már Akkor is Tudták, hogy a Boldogasszony Anyánk Patikája a Valódi Urusság!"










Egy orvos, aki segíteni akar!

Bakos Ferenc mátészalkai parasztorvos verse:

Világéletemben segítni volt vágyam,
Beteget nem látni sem ülve, sem ágyban,
Nem jó a szegénység s mégis annyi kába,
Kevés garasát is vivé patikába.
Bojtorján, útifű, cirok, csalán, forgó.
Olyikra, ha nem is, más betegségre jó.
Mennyi nyavalyája akad az embernek,
Gyógyszert az orvosok arra ritkán lelnek.
Elviszik párnádat, földed, marhád, házad,
S ha szemére veted, bizony még ő lázad.
Azt mondja: nem isten, mit sem tud már tenni,
Ezt persze csak akkor, ha nincsen már mit venni.
Bármily koldus legyél, kiszívja a véred,
Nyögsz még egy darabig, hullaház a véged.
Bocskoros gulyások, juhászok, vén nénik,
Ezer baj gyógyszerét tarisznyával mérik.



retek

Epéd, hogyha beteg, egyél bőven retket,
Sót ám ne tégy rája, attól kínok lesznek.
Szálkán kórház is van, kérj ott epekövet,
Reszelj retket és azt e reszelékbe lökjed.
Meglátod, azt reggel, sohasem találod,
Föloldó hatását szájtátva csodálod.
  



kozonseges-bojtorjan

Ugyan e baj ellen ott van a bojtorján,
Theaként iszogasd, pisiled momentán.

  
 
  
csalán

Vészes vérszegénység, idegbaj forrása,
Tízezer közül sincs kettő gyógyulása.
Rendelnek sok arzént, ferrumot és másat,
Csak csalángyökér az, amit ki nem ásnak.
Theaként használják, piros borban főzve,
Négy ujjod közt mit fogsz egy literre töve.
Ha ágyban feküdtél, bizton felkelsz tőle,
Öt-hat hétig használd, megmondom előre.




sült-krumpli

 Ó, hányan szenvednek savtúltengésben,
Küszködnek, vinnyognak, mint kutya a présben.
Gumicsövet nyelnek, kapnak pezsgőt bőven,
A krumpli gyógyítja, sülve a sütőben.
Használd szivacs gyanánt, beled tiszta tőle,
“Krumplipüre” nem jó, vízben van az főzve.
Amit magyarázok, jól eszedbe vegyed,
Mert a savtól sebes a gyomrod és a beled.
Gyomrodat felmarja, fekély lesz a neve,
Nem emészthet attól senkinek a bele.
Beleknek bolyhait vakolattal vonja,
Ehetsz bár táplálót, ki lesz veled tolva.
Annyira elgyengülsz, lesüllyed a gyomrod,
Napról napra gyengülsz, koporsó a gondod.


Ha sebek martak fel, fekélyes lett gyomrod,
Sültkrumplin olajjal lehet csak gyógyulnod.
Hentes kézre kerülsz, ha elhanyagolod,
Öt-hat sült krumpliból, ha a bélt kinyomod.
Ennyit fogyasztván, a többit olajozd.
Sebed a sült krumpli mentesíti savtól,
Szigetelő fedőt kap az az olajtól.
Bajod így ápolva, meggyógyul majd sebed,
Ez sivár életben még örömed lehet.




cirokmag


Biz az élet sokszor úgy jár, mint a kártya,
Megesik, hogy meghűl olykor a mellhártya.
Kaphatod szárazon, esetleg vizesen,
Szaladsz az orvoshoz, csapolni vitessen.
Cirokseprő magját kifőzni teának,
Egészséget szerez hamar az magának.
Tetős evőkanál kerül egy literre,
Kaphatsz cirokmagot pénzért vagy hitelre.
Ne öntsd ki az ágyát, csináld nyakra-főre,
Egy főzéssel a mag nincsen még kifőzve.
Vért is kapsz biz ettől, meg is hízol tőle,
Öt-hat hét alatt már piros arcod bőre.
Idd reggel mint teát, egész nap mint vizet,
Ha ezt mind betartod, élted soká viszed.


  
puliszka


Betyár ez az élet, sokszor idegre megy,
Ó, mennyi embernek épp a gyomrára megy.
Egyszerű tünete : rebeg gyomra szája,
Hinnéd, hogy egy lepke húzódott alája.
Mindenre dühödt vagy, szemed mint a vadnak,
Szikráznak, ha nézel, gubóid dagadnak.
Félni lehet tőled, bármi szelíd voltál,
Azt is marod mostmár, kinek udvaroltál.
Pokol ez az élet, családodé sem más,
Testvér, az élet cseppet sem pompás.
Szaladsz tudósokhoz, vizsgálgatnak egyre,
Próbareggeliznek, kérdnek tőről hegyre.
Egy sem leli bajod, dúlnak a tünetek,
Fizethetsz százasból akár egy türetet.
Bajod egyre mélyül, Kalló felé sietsz,
Már előbb megírtam, gyomoridegbaj ez.
Főzess csak puliszkát, szárazon, tengeriből,
Vondd ki gyakran magad szokott környezetedből.
Környezetváltozás csillapítja dühöd,
A puliszka gyógyít, ha este-reggel gyűröd.
Sok az arzén benne, szaporítja véred,
Hízni fogsz hetenként, jó ha magad méred.



 korte


Életed, ha megnyúlt tisztes öregkorban,
Bár fiatalon is bekerülsz a sorba.
Gyakran szédül fejed, bizonytalan lépted,
Panaszolja ajkad: “oly gyakran szédülök,
Ingadozó léptem, jó, ha székre ülök.”
Sűrű lett a véred, gyönge a folyása,
Egyensúly idegnek nincsen locsolása.
Kenetlen szekérnek nyikorog kerekje,
Száraz az agyad is, így jutsz szédületre,
Öreg ereidben vérkavicsok lesznek,
Itt az orvossága, attól széjjel esnek.
Egyél körtét, aszaltat vagy nyerset,
Biztos egyensúlyod hamar visszanyerted,
Hegyek szelíd alján termett elég “dicske”
Aszalva megkapod, forrázd kicsi vízben.
Vagy vagdald apróra, ha nem lenne fogad,
Ne búsulj öregem, csak szómat megfogadd.
Nem számít, hogy ősz vagy, csak fekszel az ágyon
Vidám ifjon mégy még ezen a nyáron.
Szerencsés lennél ám, ha téli körtéd lenne,
Mert így betegséged a pokolba menne.
Bár mindent ő szedne, nem néznek az égre,
Receptet ír a doktor, tégelyből vagy hármat,
Találgatva szépen, hátha ez használhat.
Ha ez nem használna, van még recept bőven,
Ha meghalt, van paraszt, szed az a jövőben.



fenyo


Nincs szív a mellkasban, más van a böndőben,
Levél végeztével ötlött az eszembe,
Hány szegény embernek fájdalmas élete,
Sosem volt zarándok, nem vágyott Rómába,
Eltorzul a képe, szenved reumában.
Küldik az orvosok Pöstyén, Szoboszlóra,
Bár tarisznyájában nincsen aranyóra.
Aki okos fickó, agyalágya benő,
Tudja, hogy gyógyszer bármifajta fenyő…
Kínok ellen adok jó tanácsot,
Faragj a fenyőből sok apró forgácsot.
Most járt erre Jézus fenyőfa ünnepén,
Találsz fenyőt bőven udvarok szemetjén.
Főzd azt levelestől, szikánccsal keverve,
Fürödj a levében, bajod le van verve.
Főzetét ki ne öntsd, adj hozzá forgácsot,
Új főzetet bővítsd, eljárod a Dájcsot.
Ám tíz percen túl már vízzel mosd arcod,
Oly erős, e főzet szüli ájulásod.
Ha fán mankón jártál, eldobod azt tőle,
Ne félj, nincs reumád, szabadultál tőle,




cekla


Új szer jut eszembe, gyulladás a neve.
Nyelés kínos tőle, mandulád van tele,
Fulladás környékez, hangod csak suttogás,
Forró bugát forrázz, csitul a gyulladás.
Nyomd ki azt egy fedőn, szabj szennyes kendőre,
Forrón váltogatva torkodra jön tőle.
Ha kezdetén teszed, egy nap szabadultál,
Ha dagadtan teszed, ne félj, meg nem fojt ám.
Egy kettő kifakad, áldod istenedet,
Hogy hyperol helyett bugát juttat neked.
Kitűnő hatású idült állapotban,
Forró céklalével mint állód gurgulgatva.



kaposzta


Szörnyű betegség még s örök az Isiász.
Ellene, testvér, tudod, mit csinálsz?
Savanyú káposztát melegíts magadra,
Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.
Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,
Áldod Istent, s kapod, ami éppen illik.


(Forrás: magyargyógynövények)









Gyógynövények alkalmazása


Angolkór: csipkebogyó, diólevél, édesköménymag, kakukkfű, kálmosgyökér, kerekrepkény, tarackgyökér, tölgyfakéreg; ezen kívül csukamáj olaj.

Aranyeres bántalmak, belsőleg: acsalapugyökér, benedekfű, cickafarkfű, füstikefű, csalánlevél, árvacsalánfű, nadálygyökér, gyermekláncfűgyökér, gyujtoványfű, papsajtlevél, kamillavirág, katángkórófű, bengekéreg, orbáncfű, örvénygyökér, pásztor táskafű, pemetefű, sédkenderfű, vadgesztenyevirág és levél, zsályalevél.


Ülőfürdőkhöz, külsőleg: diólevél, fűzfakéreg, libapimpó, tölgyfakéreg, vadgesztenyelevél, zsályalevél.

Arcápoláshoz: búzavirág, csalánlevél, római kamilla, kamillavirág, árnika, pipacs.

Asztma (tüdő): izsópfű, somkóró, pipacs, bodzavirág, fehér mályvalevél, -gyökér, martilapulevél, tüdőfűlevél, kenderkefű, citromfű, kakukkfű, betonikafű, veronikafű, kerekrepkény, édesgyökér, kankalingyökér, cseresznyeszár, acsalapu.

Szívasztma: feketenadálytő-gyökér, ibolyagyökér, fagyöngy, édesgyökér, galagonyaágvég, -bogyó, orbáncfű, fehérmályvagyökér, kakukkfű, borsosmenta, somkórófű.


Ágybavizelés: apróbojtorjánfű, cickafarkvirág, fagyöngy, gyujtoványfű, gyermekláncfűgyökér, komló, macskagyökér, orbáncfű, árvácskafű, tölgykéreg.

Álmatlanság ellen: ánizsmag, borsosmentalevél, csipkebogyó, édesgyökér, édesköménymag, árvacsalánfű, kakukkfű, komló, levendula, macskagyökér, szagosmüge, szederlevél, ürömfű, vas¬fű, vidrafű.

Alacsony vérnyomás: homokigyopár-virág, ürömfű, borsikafű, rozmaringlevél, bazsalikomfű, szemvidítófű, zsályalevél, konyhakömény, koriander.

Basedow-kór (struma, golyva, pajzsmirigytúltengés): angyalgyökér, árvacsalánfű, borsosmentalevél, cickafarkfű, citromfű, diólevél, ezerjófű, fagyöngy, galagonya virág, -bogyó, levendulavirág, macskagyökér, szagosmüge, szúrósgyöngyajakfű, vidrafűlevél, zsályalevél.

Bélféreg: benedekfű, diólevél, izsópfű, csomborfű, kerekrepkény, ürömfű, örvénygyökér, bengekéreg, koriandermag.

Bélgörcs: ánizsmag, cicka virág, édeskömény, kálmosgyökér, kamilla, libapimpófű, majoránna, nyírfalevél, pásztortáska, rebarbaragyökér, somkórófű, veronikafű, vidrafű.

Bélgyulladás, bélhurut: angelikagyökér, bazsalikomfű, cickafarkfű, citromfű, édeskömény, izlandi zuzmó, kamilla, kökénybogyó, libapimpófű, szederlevél, tarackgyökér, ürömfű, vadsóskamag, vérontógyökér, zsályalevél.

Bélrenyheség: apróbojtorjánfű, bengekéreg, borsosmentalevél, csalánlevél, édeskömény, füstikefű, izlandi zuzmó, kamilla, kálmosgyökér, konyhakömény, szagosmüge, zsályalevél.

Bőrbetegség*: apróbojtorjánfű, cickafarkfű, csalánlevél, diólevél, ezerjófű, fűzfakéreg, kamilla, legyezőfű, szappanfű, szemvidítófű, szurokfű, tarackgyökér, vadárvácska, veronikafű.

Cukorbaj: áfonyalevél, -bogyó, babhéj, csalánlevél, csarabfű, gyermekláncfűgyökér, kecskerutafű, kukoricabajusz, szamócalevél, szederlevél.

Csalánkiütés: apróbojtorjánfű, árvacsalánfű, csalánlevél.
Csuklás: ánizsmag, citromlevél, kapormag.

Csúz (reuma): angyalgyökér, aranyvesszőfű, bengekéreg, borókabogyó, cickafarkfű, csalánlevél, csarabfű, csipkebogyó, diólevél, ezerjófű, füstikefű, bodza virág, fűzfakéreg, iglicgyökér, kálmosgyökér, katángfűgyökér, legyezőfű, lestyángyökér, nyírfalevél, petrezselyemgyökér, rebarbaragyökér, tarackgyökér, tárnicsgyökér, tikhúrfű, szurokfű, vadárvácska, zsurlófű, szénapelyva.


Daganat (külsőleg): acsalapu, citromfű, kamilla, kakukkfű, nadálygyökér, papsajtlevél, somkórófű.


Dohányzás ellen (szájöblögetésre): borsosmentalevél, tárnicsgyökér, ürömfű. Naponta gyakran öblögetni.

Ekcéma (külsőleg): Orvoshoz fordulni! diólevél, farkasalmalevél, kamilla.

Elzsírosodás (fogyasztásra): bodza virág, kökény virág, bengekéreg, porcikafű, lestyángyökér, rebarbaragyökér, sédkenderfű, zsálya, zsurló.

Emésztési zavarok: angyalgyökér, ánizsmag, apróbojtorjánfű, benedekfű, borsosmentalevél, borókabogyó, cickafarkfű, cit¬romfű, csalánlevél, édeskömény, ezerjófű, füstikefű, kakukkfű, kálmosgyökér, kapormag, komló, koriander, lestyángyökér, majoránna, nyírfalevél, pemetefű, petrezselyemgyökér, rozmaring¬levél, tárnicsgyökér, ürömfű, vidrafűlevél.


Epebajok: apróbojtorjánfű, árnikavirág, -levél, bengekéreg, borsosmentalevél, cickafarkfű, citromfű, ezerjófű, fodormentalevél, füstikefű, gyermekláncfűgyökér, homoki gyopár, iglicgyökér, katángfűgyökér, körömvirág, legyezőfű, orbáncfű, pemetefű, porcikafű, rebarbaragyökér, rozmaringlevél, sarlósgamandorfű, sédkenderfű, sóskaborbolya, szagosmüge, vasfű, vidrafűlevél, zsályalevél.

Epilepszia: acsalapu, angyalgyökér, borsosmenta, fagyöngy, kakukkfű, kecskerutafű, libapimpófű, macskagyökér, rozmaring, szurokfű, ürömfű.

Érelmeszesedés: aranyvessző, árnikalevél, angyalgyökér, borsosmentalevél, borókabogyó, cickafarkfű, citromfű, csarabfű, diólevél, ezerjófű, fagyöngy, galagonyavirág, -bogyó, k. útifűlevél, levendula, macskagyökér, nyírfalevél, pásztortáskafű, tarackgyökér, rebarbaragyökér, veronikafű, zsurlófű.

Erősítő: apróbojtorjánfű, benedekfű, cickafarkfű, csipkebo¬gyó, csalánlevél, kökényvirág, levendula, málnalevél, majoránna, feketeribizlilevél, ürömfű.
Étvágytalanság: angyalgyökér, aranyvesszőfű, benedekfű, bengekéreg, borókabogyó, borsosmentalevél, bazsalikom, bors-fű, cickafarkfű, csomborfű, diólevél, ezerjófű, fodormentalevél, füstikefű, gyermekláncgyökér, izlandi zuzmó, izsópfű, kálmosgyökér, rozmaringlevél, szarkaláb, szurokfű, tárnicsgyökér, ürömfű, vidrafűiével.

Fagyás: árnikavirág, -levél, árvacsalánfű, cickafarkfű, fagyöngy, kamilla, körömvirág, tölgykéreg.

Fehérfolyás: apróbojtorjánfű, diólevél, árvacsalánfű, fűzfakéreg, gyujtoványfű, levendula, libapimpófű, pásztortáskafű, rozmaring, szederlevél, tölgyfakéreg, zsályalevél, zsurlófű.

Fekély (gyomor - nyombél): ánizsmag, angyalgyökér, apróbojtorjánfű, árnika, benedekfű, bojtorjángyökér, borókabogyó, csalánlevél, fehérmályvagyökér, fekete nadálygyökér, füstikefű, kamilla, kálmosgyökér, körömvirág, orbáncfű, pásztortáskafű, pemetefű, tisztesfű, vérontógyökér, zsurlófű.

Felfúvódás: ánizsmag, borsosmentalevél, cickafarkfű, fodormentalevél, kutyabengekéreg, édesköménymag, kapormag, majoránna, borsikafű, bazsalikom, lestyángyökér

Féregűző: aranyvessző, diólevél, homoki gyopár, izsópfű, kakukkfű, kutyabengekéreg, örvénygyökér, ürömfű.

Fogínygyulladás (lazulás): apróbojtorjánfű, árvacsalánfű, áfonyalevél, -bogyó, angyalgyökér, apróbojtorjánfű, benedekfű, borókabogyó, csalánlevél, citromfű, cickafarkfű, ezerjófű, fehérárvacsalán-fű, kamilla, pásztortáskafű, papsajtlevél, pemetefű, porcsinfű, k. útifűlevél, vidrafűlevél, zsályalevél, cserszömörce-levél.

Görcsoldók: körömvirág, sáfrányos szeklice, pemetefű, kálmosgyökér, rozmaringlevél, fodormentalevél, borsosmentalevél, koriandermag, levendula, kakukkfű, feketeürömfű, borsikafű, bazsalikomfű, vasfű.

Gyomorfekély: ánizsmag, angyalgyökér, árnikalevél, -virág, apróbojtorjánfű, benedekfű, bojtorjángyökér, borókabogyó, f. mályvalevél, -gyökér, füstikefű, kálmosgyökér, körömvirág, nadálygyökér, orbáncfű, pásztortáskafű, pemetefű, tisztesfű, vér¬ontógyökér, zsurlófű.

Gyomoridegesség: ánizsmag, angyalgyökér, bengekéreg, borsosmentalevél, édesköménymag, ezerjófű, gyermekláncfűgyökér, kamilla, kálmosgyökér, macskagyökér, orbáncfű, porcsinfű, rozmaringlevél, tárnicsgyökér, vidrafű.

Gyomorsavhiány: angyalgyökér, arany vesszőfű, borókabogyó, diólevél, édesköménymag, kálmosgyökér, ürömfű.

Gyomorsavtúltengés: akácvirág, ánizsmag, apróbojtorjánfű, árnikalevél, -virág, benedekfű, bodzavirág, cickafarkfű, csalánlevél, f. mályvalevél, f. mályvagyökér, kamilla, k.útifűlevél, orbáncfű, pásztortáskafű, vidrafűlevél, zsályalevél.

Hajhullás - korpásodás: bojtorjángyökér, csalánlevél, fűzfalevél, -kéreg, kamilla, ökörfarkvirág, római kamilla.

Hashajtók: aranyvesszőfű, bengekéreg, bodzabogyó, -virág, édesköménymag, füstikefű, gyujtoványfű, kökény virág, lenmag, papsajtlevél, rebarbaragyökér, sédkenderfű, tárnicsgyökér, varjútövisbogyó.

Hasmenés - bélhurut ellen: áfonyalevél, -bogyó, csalángyökér, diólevél, fűzfakéreg, kökénybogyó, libapimpófű, porcsinfű, szederlevél, tölgyfakéreg, vadsóskamag, vérontógyökér, makk-kávé.

Haspuffadás: angelikagyökér, ánizsmag, benedekfű, boróka¬bogyó, borsosmentalevél, fodormentalevél, citromfű, édeskö¬ménymag, gyermekláncfűgyökér, ürömfű, vidrafű.

Havivérzés zavarai: árvacsalánfű, cickafarkfű, citromfű, galagonyavirág, -bogyó, orbáncfű, pásztortáskafű, kamilla, római kamilla, ürömfű, vasfű, zsályalevél.

Havivérzést csökkentő: citromfű, fehérárvacsalánfű, pásztortáskafű, zsályalevél.

Hólyaghurut (húgyutak megbetegedése): áfonyalevél, -bogyó, apróbojtorjánfű, cickafarkfű, csalánlevél, cseresznyeszár, fagyöngy, gólyaorrfű, gyujtoványfű, ibolyalevél, iglicgyökér, kamilla, kerekrepkényfű, medveszőlőlevél, nyírfalevél, porcikafű, tarackgyökér, vasfű, vérontógyökér, zsurlófű.

Hűléses megbetegedések: bodza virág, borsosmenta, hársvirág, kamilla, fűzfakéreg, -levél, vidrafűlevél, sarlósgamandorfű, legyezőfű, nyírfalevél, nyárfarügy, akácvirág, kőrisfalevél, kakukkfű, k. útifűlevél, édesköménymag.

Hüvely nyálkahártya-hurut: árvácskafű, fűzfalevél, -kéreg, feketenadály-gyökér, kamilla, libapimpófű, porcsinfű, vadgesz¬tenyelevél, vérontógyökér, zsályalevél.

Idegbajok (idegesség): anglikagyökér, borsosmentalevél, citromfű, cseresznyeszár, galagonya virág, -bogyó, kamilla, komló, levendula, macskagyökér, majoránna, pásztortáskafű, szagosmügefű, szarkalábvirág, pipacs, csarabfű, szúrósgyöngyajakfű, szurokfű, tüdőlevél, vadárvácskafű, vidrafű, vasfű.

Izületi betegségek (reuma, csúz): aranyvesszőfű, legyezőfű, fűzfalevél, -kéreg, árvácskafű, borókabogyó, zsurlófű, tarackgyökér, iglicgyökér, tikhúr, nyírfalevél, lestyángyökér, csipkebogyó, szénapelyvafürdő.

Iszákosság ellen: angelikagyökér, tárnicsgyökér, ürömfű, vérontógyökér.

Izzadás ellen: csalánlevél, diólevél, izsópfű, kecskerutafű, lestyángyökér, tölgyfakéreg, zsurlófű, zsályalevél.

Izzasztók: akácvirág, aranyvesszőfű, bodza virág, hársfavirág, kamilla, édesgyökér, fűzfakéreg, -levél, gamandorfű, legyezőfű, nyírfalevél, kőrisfalevél, orbáncfű, szagosmügefű, ökörfarkvirág, veronikafű, vidrafűlevél.

Kiütések: Orvoshoz fordulni! Külsőleg használatra: bojtorjángyökér, árvácskafű, diófalevél, fűzfakéreg, kamilla, farkas¬almalevél, tölgyfakéreg.

Köhögés, rekedtség; hurut: akácvirág, ánizsmag, aranyvesszőt fű, bodzavirág, cickafarkfű, csillagánizs, diólevél, édesgyökér, édesköménymag, f.mályvalevél, -gyökér, árvacsalánfű, hársfavirág, ibolyagyökér, izlandi zuzmó, kakukkfű, kankalingyökér, -virág, kenderkefű, kerekrepkényfű, lestyángyökér, majoránna, martilapulevél, ökörfarkkóró-virág, örvénygyökér, pemetefű, pipacs, porcikafű, somkórófű, szappanfű, tisztesfű, tüdőlevél, útifűlevél, veronikafű, zsályalevél.

Köszvény, csúz: arany vesszőfű, legyezőfű, fűzfakéreg, árvácskafű, borókabogyó, zsurlófű, tarackgyökér, iglicgyökér, tikhúr-fű, nyírfalevél, lestyángyökér, csipkebogyó. Szénapelyva-fürdők.

Lábizzadás (lábfürdőhöz): cserszömörcelevél, diólevél, fűzfakéreg, -levél, kamilla, lepkeszegmag, tölgyfakéreg, zsurlófű.

Légcsőhurut: akácvirág, ánizsmag, arany vesszőfű, bodzavirág, cickafarkfű, csillagánizs, diólevél, édesgyökér, édeskömény, fehérmályvalevél, -gyökér, f. árvacsalánfű, hársvirág, ibolyagyökér, -levél, izlandi zuzmó, kakukkfű, kankalingyökér, -virág, kenderkefű, kerekrepkényfű, lestyángyökér, pemetefű, pipacs, porcikafű, somkórófű, szappanfű, tisztesfű, tüdőlevél, veronikafű, zsályalevél.

Magas vérnyomás: bengekéreg, cickafarkfű, citromfű, csalánlevél, diólevél, fagyöngy, galagonya virág, -bogyó, kökényvirág, levendula, macskagyökér, meténgfű, olajfűzlevél, orbáncfű, ribizlilevél, pásztortáskafű, zsurlófű.

Májbetegségek: apróbojtorjánfű, bengekéreg, benedekfű, borókabogyó, cickafarkfű, csalánlevél, fehérürömfű, füstikefű, gyermekláncfűgyökér, kamillavirág, katángfű, -gyökér, körömvirág, lestyángyökér, libatop, májfűlevél, orbáncfű, örvénygyökér, pásztortáskafű, petrezselyemgyökér, rebarbaragyökér, szappangyökér, százszorszép virág, vasfű, veronikafű, zsurlófű.

Meghűlés, nátha: izzasztó teakeverékek, bodza virág, hársvirág, kamilla, akácvirág, aranyvesszőfű, édesgyökér, fűzfakéreg, -levél, gamandorfű, legyezőfű, nyírfáiéval, kőrislevél, orbáncfű, szagosmüge, ökörfarkvirág, veronikafű, vidrafűlevél.

Berekedtség, hurut, szamárköhögés: akácvirág, ánizsmag, aranyvesszőfű, bodzavirág, cickafarkfű, csillagánizs, diólevél, édesgyökér, édeskömény, f.mályvalevél, -gyökér, fehérárvacsalánfű, hársfavirág, ibolyagyökér, izlandi zuzmó, kakukkfű, kankalin¬gyökér, -virág, kenderkefű, kerekrepkényfű, lestyángyökér, majoránna, martilapulevél, ökörfarkvirág, örvénygyökér, pemetefű, pipacs, porcikafű, somkórófű, szappanfű, tisztesfű tüdőfűlevél, útifűlevél, veronikafű, zsályalevél.


Sebek kezelése (külsőleg): diólevél, farkasalmalevél, papsajtlevél, szélesútifűlevél, zsályalevél.

Szilikózis: tüdőlevél, cickafarkfű, f. mályvagyökér, marti¬lapulevél, kakukkfű, diólevél.

Szájgyulladás: torok-szájöblögető teakeverékek, zsályalevél, cserszömörcelevél, f. mályvalevél, vadgesztenyelevél, orbáncfű, kamilla, gólyaorrfű, csalángyökér, árvacsalánfű, borsosmentalevél.

Szélhajtók: édesköménymag, konyhaköménymag, ánizsmag, koriandermag, kamilla, fodormentalevél, borsosmentalevél, bazsalikomfű, angyalgyökér, szurokfű, citromfű, borsfű, levendula.

Szemgyulladások (borogatásra): kamilla, búzavirág, szemvidítófű, pipacs, útifűlevél, cickafarkfű, papsajtlevél.

Szív ideges zavarai: fagyöngy, galagonyavirág, -bogyó, macskagyökér, szúrósgyöngyajakfű, citromfű, angelikagyökér, levendula.

Tejkiválasztás elősegítésére: ánizsmag, csalánlevél, édeskö¬ménymag, kecskerutafű, izlandi zuzmó.

Torok - száj öblítésre: apróbojtorjánfű, cserszömörcelevél, zsályalevél, f. mályvalevél, vadgesztenyelevél, orbáncfű, kamilla, gólyaorrfű, csalángyökér, árvacsalánfű, borsosmentalevél.

Vesebajok: zsurlófű, porcikafű, iglicgyökér, tarackgyökér, medveszőlőlevél, áfonyalevél, legyezőfű, aranyvesszőfű, porcsinfű, kerekrepkényfű, lapugyökér, nyárfarügy, nyírfalevél, cseresznyeszár, borókabogyó, babhüvely, kukoricabajusz, bodzagyökér, szamócalevél, szederlevél, csarabfű, lestyángyökér, szúrósgyöngyajakfű, gyujtoványfű.

Vértisztítók: cickafarkfű, árvácskafű, diófalevél, csalánlevél, tarackgyökér, bodzagyökér, komló, gyermekláncgyökér, lapu¬gyökér, ezerjófű, orbáncfű, füstikefű, kerekrepkényfű, szurokfű, szagosmügefű, iglicgyökér, bodzabogyó, kökényvirág, akácvi¬rág, nyírfalevél, szamócalevél.

Visszérdaganat és -gyulladás: aranyvesszőfű, árnikalevél, nadálygyökér.

Vízkór: bodzagyökér, borókabogyó, csalánlevél, csipkebogyó, gyömbérgyökér, ibolyalevél, iglicgyökér, iringólevél, -gyökér, legyezőfű, lestyángyökér, nyírfalevél, pacsirtafű, petrezselyem¬gyökér, porcikafű, százszorszép, zsurlófű,

Zsába: bodzavirág, borsosmentalevél, cickafarkfű, csalánlevél, kankalingyökér, nadálygyökér, orbáncfű, kamilla vidrafűlevél


forrás: Magyar Nyelv






Gyógynövényszörpök: 

főszerepben a menta, a citromfű és a gyömbér


A gyógynövények nem csak gyógyító hatásúak, hanem egyre népszerűbbek is. 

Készíthetünk belőlük teákat, forrázatokat, de akár gyógynövényszörpöket is.




menta



A gyógynövények használata nagyanyáink korában sokkal gyakoribb volt, mint manapság, bár kétségtelen, hogy népszerűségük ismét emelkedésnek indult. 

Fontos szerepet töltenek be az egészségmegőrzésben és remek természetes gyógyírt biztosítanak szinte az összes betegségre, de gyógyító tulajdonságuk mellett élvezeti értékük is igen magas.

Bár elsősorban teaként vagy forrázatként fogyasztjuk a leggyakrabban, a konyhában is remekelni tudnak. 

Kiválóan ízesítik, fűszerezik az ételeket, legyen szó édes vagy sós fogásokról, de remek frissítők, szörpök is készíthetők belőlük.

 Ha gyümölcsszörpből elég sorakozik már a kamra polcain, itt az ideje, hogy feldobjuk a választékot gyógynövényszörpökkel is. 

Íme, néhány ötlet hozzá!

Menta

A mentából készített szörp az egyik legkedveltebb. 




Frissítő, élénkítő hatású, a nyári időszakban remek üdítők készíthetők belőle. 
Bármilyen szörpöt készítsünk is, tálaláskor a tetejére mindig tegyünk friss gyógynövényt is, mely nem csak díszítő italunkat, de így a növények jótékony tulajdonságait is élvezni tudjuk. 
A menta például segíti az emésztést, fertőtlenítő hatású, idegnyugtató, és menstruációs görcsökre is alkalmazhatjuk.

Mentaszörp

Hozzávalók: 

1 kg nyírfacukor, 2 liter víz, 2 kis csokor mentalevél, 3-4 citrom leve.
A cukorból és a vízből cukorszirupot főzünk, majd hagyjuk kicsit hűlni, és hozzáadjuk a mentát. Kb. 20 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük, pépesítjük, és visszatesszük a szirupba. 
Alaposan elkeverjük, majd tiszta üvegekbe öntjük.
 Az üvegeket kb. 5 percig fejtetőre állítjuk, majd hagyjuk lassan kihűlni.

Citromfű

A citromfűből önmagában és mentával keverve is készítenek szörpöt, mindkettő nagyon ízletes. 




A mentához hasonló frissíti, élénkíti a szervezetet. 
A citromfű remek nyugtató, egy nehéz nap után igazán áldásos tud lenni egy pohár citromfüves szörp. 
Használhatjuk idegesség, álmatlanság esetén, de gyomorpanaszokra, menstruációs görcsökre, szívpanasz esetén, vagy megfázáskor is.

Citromfűszörp

A citromfüvet tegyük egy nagy lábosba, és kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel, majd tegyük egy éjszakára hűtőbe. 
Másnap forraljuk fel, és főzzük kb. 15 percig. 
Ezután szűrjük le, a főzőlevét pedig tegyük vissza a tűzhelyre. 
Adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet (literenként 60 dkg nyírfacukor és fél dl citromlé szükséges), majd forraljuk fel, és lassú tűzön hagyjuk kicsit besűrűsödni. 
Ha elkészült, üvegekbe öntjük, fejtetőre fordítjuk 5 percig, és lassan kihűtjük.

Gyömbér

A gyömbér citrusos, csípős íze a meleg és a hideg időszakban is igazán kívánatos. 




A belőle készített szörpöt az év bármely szakában fogyaszthatjuk, hiszen a gyömbér remek fertőtlenítő, rendbe teszi az emésztést, segít hányinger, émelygés, menstruációs görcsök esetén. 
Támogatja az immunrendszer működését, rendszeres használata mindenkinek ajánlott.

Gyömbérszörp

Hozzávalók: 

diónyi gyömbér, karikákra szeletelve, 2 citrom, karikákra szeletelve, 30 dkg nyírfacukor.
A gyömbért a citromszeletekkel egy nagy tálba tesszük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és egy éjszakára állni hagyjuk. 
Másnap feltesszük főni, hozzáadunk fél liter vizet és a nyírfacukrot, felforraljuk, és addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. 
Azután tiszta üvegekbe szűrjük, és szorosan lezárjuk. 
Az üvegeket kb. 5 percig fejtetőre állítjuk, majd hagyjuk lassan kihűlni.


(Forrás: hazipatika.com)







Hasznos információk




A novenyigyogyszer.hu honlap célja
, hogy összefoglalást adjon a Magyarországon forgalomban lévő növényi gyógyszerekről, gyógytermékekről, és információt nyújtson a bennük található növényekről.

(forrás: Erdőkóstoló)




   



A magyarok lelki gyógyulása

Ki is a Magyarok Istene?


Egy teljesen új magyar történelem és magyarságkép;
Az ősmagyar vallásról, a magyar kereszténységről;
Új megközelítésben a honfoglalásnak nevezett visszatérésről;
A magyar legendárium egyik legszebb és legmisztikusabb jelképe a Turulmadár;
Miként irtották ki a Turulmadarat a köztudatból?

video:



A Somogyi kódex része, a Ciceró kódex.

Ez egy eltitkolt magyar ősforrás, mely a magyar eredetet teljesen más megvilágításba helyezi!




Az 1530-as évek akkori gondolkodásmódját tükrözi vissza.

Hiányzik a teljes gondolkodásmódjukból és leírásukból a Noé történet!

Az összes keresztény tanításban az áll, hogy Noétól ered mindenki, hiszen csak ő maradt életben és a fiai (Sém, Kám, Jáfet).

Valójában a Noé történet, és a vízözön egy büntetés.

A Biblia szerint, az ő leszármazottai vagyunk mi, és eredendően Ádámtól és Évától kezdve, örökkön örökké bűnösök vagyunk mi is emberek.

Ez ellen tiltakoznak a magyarok, és azt mondják, hogy mi nem vagyunk bűnösök, ezért nem valljuk, hogy volt Noé és a vízözön!...ezért nem vagyunk Noé leszármazottai!

Kám = Egyiptom termőföldje

A magyarok Kám-tól eredtek.

A hon visszafoglalás:

Kám és Árpád együtt jött be.

Kám = Kende, ŐsBuda várában lakozott, 904-ben halt meg.
Az Anfiteátrumban lakott, Kám várában (Óbuda).

Mikor Kám meghalt, akkor Árpád egyesítette magában Kám szerepkörét is.

A magyarok Istene minket véd!

A Turulon keresztül van kapcsolatunk Istenünkkel! - ez maga a Szentlélek Madara.



Emese álma - Henriett galéria


Emese álma:

Emese méhéből patakok áradnak. Ő egy forrás!  Innen származunk!


A Rováskrónika szerint:

A Pünkösd: "Az égő nyelveknek nagyságos ünnepe!"

A Szent Lélek itt maradt a Földön...a Szent királyaink Pünkösdkor beszélhettek vele.

IV. Béla alatt omlott össze a trón!


Az Iszfaháni kódex (iráni) szerint:

A hunok a kereszténység ellen nem viseltettek ellenségesen!

Tisztelik a más vallásokat is.

A hunoknak egy Istenük van, a Nap!

Templomuk nincsen, mert az egész világ a Nap temploma.

Egyetlen Nap jelképük van, mely egy kör, középen egy ponttal.




Szíriából - Amlas


A hunoknak papjaik sincsenek.

Eggyé váltak a Nap éltető sugarával.

Egyekednek = Egyistenhitűek

Keresztelés: Egy víznek alája álltak.

A magyar EGYISTENhitből ered az Egyház elnevezés.


A hunok tízparancsolatából, az Iszfaháni kódexből (Tíze szava):

"Hidd az Ős Istent, az országot, hazádat, lakóhelyedet!"




 




Továbbá:





4.Gyógyító növényeink 4. rész:

5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése  - Fizikai és lelki gyógyulás:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkbenhttp://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html



12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


27.Hűsítő italok – házilag:

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html


28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html








Szeretettel,


Gábor Kati


web oldalam:
hagyomanyorzoink.hu


blog oldalam: