2014. szeptember 7., vasárnap

A Sarkantyúka




A Sarkantyúka


…csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat





A würzburgi egyetem szakembereinek döntése alapján a kerti sarkantyúka lett a 2013-as esztendő gyógynövénye Németországban.

A növény - latin nevén Tropaeolum majus - baktériumok, vírusok, gombák szaporodását gátló, valamint a vérkeringést serkentő hatásának köszönheti az elismerést.

A rikító sárga, illetve narancssárga virágú kúszónövény fogyasztása részben helyettesítheti antibiotikumok szedését, ezáltal pedig csökkenti a gyógyszerrel szembeni rezisztencia kialakulásának az esélyét - indokolták döntésüket a német szakemberek.

Tormagyökérrel együtt fogyasztva a sarkantyúka sikerrel alkalmazható arcüreggyulladás, hörghurut és hólyaghurut kezelésére is.

A kerti sarkantyúka mustárolajat - egyfajta növényi antibiotikumot -, illóolajokat, káliumot és olajat tartalmaz.

A magjában lévő antibiotikum a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszerveket megtámadó baktériumokat.

A növénynek minden föld feletti része ehető: leveleit pikáns, fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják.

A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet: sajtokkal, salátákkal együtt fogyasztják.

Ecetes-sós lében tartósított virágbimbóinak az íze a kapribogyóéra emlékeztet. Fogyasztani csak nyersen ajánlott, ugyanis sütve-főzve vagy szárítva elvész az aromája.





A keresztesvirágúak rendjén belül a sarkantyúkafélék családjába tartozó egynyári növény Peruból került Európába.

Nemcsak gyógyhatása miatt hasznos.

Joggal nevezik a kertek álomvirágának, mert gondozást alig igényel: magjait elszórva minden évben újra kihajt.

Gyümölcsfák törzse köré vetve távol tartja a vértetveket, emellett a paradicsomot és a burgonyát is védi a kártevőktől.

Johannes Gottfried Mayer, a würzburgi egyetem botanikusa szerint Németországban ma még nem értékelik kellően a kerti sarkantyúkát mint gyógynövényt.

"Ezt a növényt szinte mindenki ismeri, hiszen csaknem minden kertben ott virít. 
Ezért sokan úgy gondolják, hogy valamilyen közönséges növénnyel van dolguk, pedig erről szó sincs" - vélte Mayer.




Magyarországon a parasztházak kertjeiben egykor általánosan elterjedt dísznövény volt.

Virágai lehetnek aprók, nagyok, szimplák vagy teltek.

Hagyományosan sárgák vagy narancsszínűek, de újabban egyre több színváltozat ismert: vörös, rózsaszín, vagy akár kétszínű is.

Magját április közepén vetik, a növény májustól októberig folyamatosan virágzik. Szegélynövényként, balkonládába vagy kosárba ültetve is gyönyörű látvány.


Forrás: http://vilagszam.hu/cikkek/csodanoveny-valthatja-ki-az-antibiotikumokat-a-kerti-sarkantyuka-a-2013-as-esztendo-gyogynovenye.html/4380

Kép forrása: http://www.hotdog.hu/haztartasrol/kert/kerti-sarkantyuka









Tinktúra készítése


40 fokos pálinkában (vodkában) oldom ki a friss gyógynövényeket.

Azért ebben, mert a gyógynövények hatóanyaga háromféleképpen oldható ki: zsírban, alkoholban és vízben.

A 40 fokos alkohol 40%-a alkohol, 60%-a víz.

Ideális a tinktúra készítésre, minden hatóanyag kioldódik benne.

A tinktúrák 15-20%-kal több hatóanyagot tartalmaznak, mint a teák.








Én készítettem virágból - levélből és szárból - és vegyesen is!  
Minden része fogyasztható a sarkantyúkának!  
Egy idő után elszíneződik az alkohol. 
Minél tovább állnak benne a sarkantyúka áldásos részei, annál erősebb lesz a készített tinktúránk. 
Én nem is vettem ki belőle a virágot. benne csücsül, ázik  :-)  

Lehet inni (belsőleg), és bedörzsölni (külsőleg). 

Az esszenciát cseppenként fogyasztjuk. 
Megelőzésként  reggelente 7-8 csepp egy pohár vízbe, és megisszuk. 
Betegség kizárva!  ;-), 
ha mégis....akkor napjában 3X u.így.  :-)



A sarkantyúka






...ugyan gyönyörűen mutat, mondjuk egy brownie tetején, de retekhez hasonló íze jobban illik salátához. 

Minden része fogyasztható!

Levele, Virága, Magja is










Sarkantyúka - Az indián gyógyító növény



Gondolta volna, hogy ez a pompázatos virágzatú növény eredményesen veheti fel a harcot több tucat baktériumtörzzsel szemben.
  
A sarkantyúka, latin nevén Tropaeolum majus, a sarkantyúkafélék családjába tartozó egynyári, kúszó vagy heverőszárú növény. 




Ez az eredetileg Peruból és Ecuadorból származó díszes gyógynövény a talaj minőségét tekintve rendkívül igénytelen, és ma már szinte minden kertben nyugodtan termeszthető. 

Magjait áprilisban vagy májusban kell elvetni a földbe, és ha napos, meleg helyre ültetjük, megbízhatóan kicsírázik. 

Gyorsan növekszik, és sárga, narancs, illetve piros virágokban pompázik – egészen az első hideg téli napok beköszöntéig.





  
Ha sikerül magot hullatnia, rendszerint több évig is elél ugyanazon a helyen, vagyis nem kell évente újra ültetni. 

Eredeti tropikus élőhelyén természetesen nem fagy el, és ott évelő növény. 

A sarkantyúkát a spanyolok hozták Európába a XVI. században. 

Először kopaszság elleni “gyógyszerként” terjedt el, és Európában csak később fedezték fel egyéb csodálatos gyógyhatásait, amelyeket a bennszülött indiánok már ősidőktől jól ismertek.


Pikánsan csípős – és rendkívül egészséges


Pompázatos színű virágzata, kerek levelei és magjai is ehetők, sőt nagyon finomak, ezért nemcsak gyógyhatásaiért lehetünk hálásak, hanem pazar salátanövényként is hasznosíthatjuk a konyhában. 






Levelei és virágai is rengeteg C-vitamint tartalmaznak, kissé pikánsan csípős, fűszeres ízük van, és saláták mellett szendvicskrémekbe is belekeverhetjük – vagy csak simán a vajas, esetleg sajtos kenyérre hintjük. 

A növény bimbóit eltehetjük ecetbe, ízük leginkább a kapribogyóéhoz hasonlítható. 

A növény legpikánsabb ízű része a magja, és a többi résztől eltérően, a magok hashajtó hatásúak.
  
Ha jót falatoznak a sarkantyúkából, nemcsak kulináris élvezetben lesz részük, hanem egészségükért is sokat tesznek. 

Azt hiszem, ez a lényeg. 

Egy szó, mint száz: ha a sarkantyúka első kóstolásra nem ízlene, próbáljanak erőt venni magukon, mert megéri.
  
A sarkantyúka ugyanis messze földön híres antibiotikum-szerű hatásairól. 

Tapasztalatok szerint több mint 40-féle baktériumtörzzsel képes elbánni, többek között a rettegett Staphylococcusszal is. 

Általánosságban elmondható, hogy a sarkantyúka – tinktúra, tea vagy friss levelek formájában – segít lerövidíteni a baktériumfertőzés okozta betegségekből való gyógyulás idejét, illetve megakadályozza a betegség újbóli megjelenését. 

Kiválóan alkalmazható megelőzésképpen, illetve az antibiotikumok remek természetes alternatívája lehet; de ha arra van szükség, jól kiegészíti az antibiotikum-kezelést, hiszen felerősíti és gyorsítja az antibiotikumok hatását.

  
Kezdődő baktériumfertőzésben a leghatékonyabb

Főleg a bakteriális fertőzés kezdeti szakaszában képes teljes mértékben megállítani a betegség fejlődését. 

Felettébb megbízhatóan “dolgozik” a vese, a húgyhólyag, a prosztata és a női nemi szervek gyulladásos megbetegedéseinél, valamint a légutak legkülönbözőbb gyulladásainál. 

Kiváló eredményeket sikerült vele elérni olyan hallójárat-gyulladás esetén is, amelynél az antibiotikum-kezelés nem volt hatásos. 

A sarkantyúka hatásai azonban nem korlátozódnak kizárólag a baktériumokra, hiszen hatékonyan szembeszáll a vírusokkal és gombákkal is.

  




Alkalmazásának egyik legnagyobb előnye, hogy az emberi szervezet gond nélkül befogadja, hosszú távon is szedhető, túladagolni nem lehet, és alkalmazásának nincs semmiféle ellenjavallata. 

Még állapotos és szoptató kismamák is szedhetik. 

A belőle készített tinktúrát sikerrel használhatjuk hajhullás esetén, emellett a növény a hajnövekedést is serkenti. 

Frissen szétmorzsolt levelei fertőtlenítik a sebeket, és felgyorsítják a sebgyógyulás folyamatát.

  
Tisztaságot és erőt ad

Az indián hagyományok szerint a sarkantyúka a Nap növénye, tisztaságot és erőt ad. 

Elsősorban azok éltek vele, akiket a törzs harcosoknak szánt. 

A sarkantyúkában valóban óriási, ám észrevehetetlen erő rejtőzik, pontosan az, amire a harcosnak szüksége van, hogy meglephesse ellenfelét, és be tudja vinni a végzetes ütést.


(Forrás: herbamed)









Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 

- Gyógyító növényeink 1./b rész:

- Gyógyító növényeink 2. rész: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/04/gyogyito-novenyeink-2-resz.html

- Gyógyító növényeink 3. rész:  

- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html


- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html


- ALOE VERA - a csodanövény:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/02/aloe-vera-csodanoveny.html

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:

- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: 

- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: 




- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:

- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/a-kezben-talpon-stb-benne-van-az-egesz.html

- A csakrák betegségei - behangulásuk:

- A SZERVÓRA:
- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:
- Gyógyító kéztartások - Mudrák:






Szeretettel,

Gábor Kati

web oldalaim:

blog oldalam: 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.