2014. február 25., kedd

Finomságok - Receptek/2.




Finomságok - Receptek/2.






- Sajtos lepény sonkával töltve

- Tejszínes csokoládékocka – sütés nélkül

- Diókrémes kávés süti

- Lapcsánka

- Mézeskalácsos tejszínes túrótorta recept

- Müzliszelet készítése házilag

- Cukkinis lepény

- Parmezános tésztabundában kirántott cukkini

- TEJFÖLÖS – CUKKINIS KENŐS

- Könnyű citromos - üdítő sütemény

- REBARBARA LEVES

- ÉDESKÖMÉNY KRÉMLEVES

- LÁNGOS - GOMBÓCTÉSZTÁBÓL

- LUSTA TÚRÓS SÜTI

- 15 perces epres-bögrés süti

- SÜSSÜNK KENYERET

- Régi kenyér recept

- Lusta lángos

- ASZPIKOS TOJÁS

- ZÖLDSÉGES - TOJÁSOS ŐZGERINC

- Medvehagymás pogácsa

- Gombaleves cipóban

- Kókuszos falatok sütés nélkül






Sajtos lepény sonkával töltve

A tésztája puha és nagyon ízles, a tölteléket pedig tetszés szerint variálhatod.
A hozzávalók kiméréséhez 2,5 dl-s bögrét használunk.


Hozzávalók:

1 bögre kefír
fél teáskanál só
fél teáskanál cukor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 bögre reszelt sajt
1 bögre sonka, vagy virsli (felszeletelve)
2 bögre liszt
olaj a sütéshez

Elkészítése:

A kefirt, a cukrot, a sót és a szódabikarbónát keverd össze.
Add hozzá a reszelt sajtot és a lisztet és gyúrd össze a tésztát.
A tésztát oszd 9 – 10 darabra. 
A tésztadarabokból formálj gömböket és nyújtsd vékonyra.
A tölteléket oszd el a kinyújtott tésztákon egyenletesen.
A lepény széleit hajtsd fel, hogy befedje a tölteléket.
A tetejét kicsit nyomkodd meg.
Egy serpenyőben forrósíts olajat és egyenként süsd ki a lepényeket.





Tejszínes csokoládékocka – sütés nélkül


Hozzávalók:

35 dkg háztartási keksz
10 dkg darált dió
10 dkg apróra vágott mogyoró
2 dl tej
16 dkg vaj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál cukor
2 teáskanál rumaroma

A krémhez:

2 csomag tejszínes pudingpor
7 dl tej
3 evőkanál cukor
20 dkg vaj
2 evőkanál porcukor

A tetejére:

20 dkg tejcsokoládé

Elkészítése:

A kekszet ledaráljuk és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a diót és a mogyorót is.
A vajat, a cukrot, a kakaóport és az aromát is hozzáadjuk és a kezünkkel jól összedolgozzuk.
A tejet meglangyosítjuk és lassan hozzáöntjük, csak annyit adjunk hozzá, hogy a massza jól formázható legyen.
A keksz minőségétől függ, mennyi tejet fog felszívni.
A masszát tortaformába simítjuk.
Minél kisebb formát használunk, annál magasabb lesz a sütemény. Hűtőbe tesszük, amíg megcsináljuk a krémet.
A pudingport, a cukrot és a tejet egy edénybe tesszük és a szokásos módon megfőzzük, majd kavargatva kihűtjük.
Azért használunk ilyen kevés tejet, hogy sűrű és ízes legyen a puding.
A vajat a porcukorral krémesre kavarjuk és a hideg pudingot lassan hozzákavarjuk.
A kekszes alapra halmozzuk a krémet.
A csokoládét felolvasztjuk, langyosra hűtjük és a puding tetejére öntjük, elsimítjuk rajta. Hűtőbe tesszük és mikor a csokoládé megkeményedik, szeletelhetjük.






Diókrémes kávés süti




Hozzávalók:

6 tojás
14 dkg cukor
14 dkg darált dió
másfél evőkanál liszt
1 tasak sütőpor
rumaroma

A krémhez:

25 dkg vaj
2 tojássárgája
20 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
6 teáskanál instant kávépor
3 evőkanál tej
15 dkg darabokra vágott dió

A tetejére:

20 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaj

Elkészítése:

A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd a cukrot és a tojások sárgáját is beledolgozzuk.
A diót, a sütőport és a lisztet összekeverjük és beleforgatjuk a habba, rumaromával ízesítjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és közép meleg sütőben tűpróbáig sütjük. Megcsináljuk a krémet.
A vajat kikavarjuk.
A cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük.
 A vaníliás cukrot és a kávéport a tejjel simára kavarjuk, majd a tojássárgájához adjuk.
A krémet lassanként adjuk a vajhoz, folyamatosan kavargatjuk.
Majd a vágott diót is belekeverjük.
A tészta tetejére kenjük a krémet és félórára hűtőbe tesszük.
 A csokoládét felolvasztjuk, a vajat is hozzáadjuk, majd bevonjuk vele a süteményt.
Hűtőbe tesszük legalább egy órára, majd szeleteljük.





 Lapcsánka


Igazi régi magyar étel, melynek könnyű az elkészítése : fogjunk hozzá !

  



4-5 nagy szem burgonyát meghámozok, kis lyukú reszelőn lereszelem.

Hozzáreszelek egy jó nagy fej vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát.
Jöhet hozzá ízlés szerint só, bors, összevágott petrezselyemzöld, 2-3 kanál liszt, 2 tojás.

Összekeverem, és még annyi zsemlemorzsát teszek bele hogy formázható legyen.

Lapos korongokat formázok belőle és forró olajban ropogósra sütöm.

Reggelire, vacsorára, vagy köretnek is kiváló.

Jó étvágyat !

Fotó és recept : Szalontai Józsefné Terike






Mézeskalácsos tejszínes túrótorta recept


Sütés nélküli, egyszerű és nagyon finom.






A kekszmasszát az ünnepekről megmaradt mézeskaláccsal is helyettesíthetjük, egyszerűen késes aprítóval morzsa állagra aprítjuk.

hozzávalók / 8 adag

Kekszes alaphoz:

25 dkg kekszmorzsa (vagy 25 dkg mézeskalács morzsásra aprítva)
10 dkg mandulapehely
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
20 dkg vaj
5 dkg étcsokoládé

Túrókrémhez:

50 dkg tehéntúró (krémesebb)
2 dl habtejszín
4 ek tejföl
1 citromból nyert citromhéj
1 teáskanál vanília kivonat
8 dkg porcukor
2 csomag zselatinfix

Bevonáshoz:

10 dkg étcsokoládé
1 ek napraforgó olaj

alapanyagok:

citromhéj habtejszín kekszmorzsa mandulapehely mézeskalács fűszerkeverék napraforgó olaj tehéntúró tejföl vaj zselatinfix étcsokoládé porcukor vanília kivonat

elkészítési idő:

15-30 perc

Kekszes alaphoz:

Egy kapcsos ( 22 - 23 cm ) tortaformát kibélelünk folpackkal.
A mandulát megőröljük.
A csokoládét összeolvasztjuk a vajjal, majd összekeverjük a fűszeres, mandulás darált keksszel.
A massza felét egyenletesen belenyomkodjuk a forma aljába.

Túrókrémhez:

A tejszínhabból kemény habot verünk.
A túrót a tejföllel, cukorral, citromhéjjal, a vaníliával és a zselatin fix-szel krémesre keverjük, majd óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal.
A krém felét rásimítjuk a a kekszalapra, majd mélyhűtőbe tesszük kb. 10 percre dermedni.
A megmaradt kekszmasszát a krémre nyomkodjuk, majd rásimítjuk a megmaradt túrókrémet.

Bevonáshoz:

A csokoládét összeolvasztjuk az olajjal és bevonjuk a tortát.
Tetszés szerint díszítjük.

(Forrás: nosalty)







Müzliszelet készítése házilag






Hozzávalók:


2 bögre (2x2 dl) gabonapehely - általában zab, de lehet vegyesen is rozs, búza, árpa
2 alma
1 nagy marék csonthéjas - dió, mogyoró, kesudió, mandula... ami van, vagy amit szeretsz
1 csésze (1 dl) mazsola
5 szem aszalt szilva
2 ek lenmag* vagy natúr szotyi, tökmag, szezámmag...
1 ek cukor - elhagyható
½ dl víz
1 ek olaj a tepsi kikenéséhez

esetleg csokidarabkák






Elkészítés:

Tegyük a turmixba:

aszalt gyümölcs
a magok egy része
alma
kevés víz






A többi magot durvára vágjuk.






A turmixolt pépet gyúrd össze egy nagy tálban, a gabonapehellyel és minden egyéb hozzávalóval.






Pihenjen a massza kicsit, míg beállítod a sütőt 170 fokra és jól kiolajozol egy kisebb tepsit.

A leendő fincsi müzlikeveréked simítsd a tepsibe és jól nyomkodd le, főleg a széleket, majd süsd 20 percig!






Ha megsült, akkor szeleteljük fel!

Állítsd össze kedvenc ízeidből a saját müzliszeletedet!

Próbáld ki pl. a banános-kókuszos változatot is, érdemes!

Fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel is finom.



(Forrás: sporolok.blog)







Cukkinis lepény






Hozzávalók:

20 dkg cukkini, 10 dkg padlizsán, 1 hagyma, 1 kaliforniai paprika,1 paradicsom, 10 dkg sonka, 5 dkg sajt, 3 tojás, 3 evőkanál tejföl, 7 dkg liszt,  0,5 dl olaj, 1 teáskanál sütőpor,só, bors, paprika; a piteforma kenéséhez: olaj, liszt






Elkészítése:

A zöldségeket megpucoljuk és kockára vágjuk.

A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd  kevés olajon megdinszteljük a cukkinivel, a padlizsánnal, és a paprikával együtt.

Sóval és borssal fűszerezzük, majd hűlni hagyjuk.

Míg hűl, a  tojásokat felverjük a tejföllel és az olajjal, hozzáadjuk  a kockára vágott sonkát, a reszelt sajtot, és a sütőporral elkevert lisztet, majd legvégül  a dinsztelt zöldségeket.

A piteformát megkenjük olajjal, beszórjuk lisztel és beleöntjük a masszát.

A tetejét megszórjuk őrölt pirospaprikával és rátesszük a felszeletelt paradicsomot.

Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.



(Forrás: mytaste)








Parmezános tésztabundában kirántott cukkini







Ezúttal a nagy, érett cukkiniből készítettem félig-meddig klasszikus rántott cukkinit. 

De a tojásos-prézlis panírozást nem nagyon szeretem csinálni, és enni sem mindig - inkább indiai stílusban tésztabundában sütöm meg azt, amit ki akarok rántani. 

Az ízesítés viszont most olaszosra készült - egy nagyon finom rántott cukkini lett az eredmény.


Hozzávalók:

egy nagy cukkini (kb. 1 kg)
2 teáskanál só
bő 10 dkg finomliszt
szűk 10 dkg kukoricaliszt
1 tojás
még 1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál sütőpor
1 teáskanál szárított zöldfűszer-keverék
2 púpos evőkanál reszelt parmezán (ezúttal valódi parmiggiano reggianót használtam, talán 3-4 dekát)
hideg víz
sütéshez bő olaj


8-10 mm vastag karikákra szeleteltem a cukkinit.
Az előkészített szeleteket lesóztam, és néhányszor átforgatva kb. egy órát állni hagytam, hogy kieeressze a leve egy részét.

Utána kicsit leöblítettem, majd száraz konyharuhára pakolva kicsit (de nem túl alaposan) leszárogattam. 
Ez mind elhagyható, de a lesózás és szárogatás nélkül sokkal esélyesebb, hogy a nagy nedvességtartalmú cukkini sütés közben ledobja a bundáját.

A cukkinikarikákat egyenként a tésztába mártva, gyorsan lecsöpögtetve a felforrósított olajba dobtam és aranysárgára sütöttem (3-4 perc adagonként, közben egyszer-kétszer megforgatva a szeleteket).

Valami zöldfűszeres-tejfölös szósz passzol ehhez - én most egy gyári mentaszószt kevertem össze tejföllel, abba mártogattuk.




(Forrás: konyhologia)








TEJFÖLÖS – CUKKINIS KENŐS






Hozzávalók:

1 karcsú cukkini
1 csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
olivaolaj
só, bors
tejföl

Elkészítés:

A felmelegített olajon megsütöm a héjastól legyalult cukkini karikákat, közben sózom, borsozom.
A turmixgépbe bedobom a megmosott petrezselyemzöldet, a fokhagymát, és ha kihűlt, akkor a cukkinit is.
Végül jöhet a tejföl, és az egészet jó krémesre összeturmixolom.

Tanácsok:

Sonkával dúsíthatom.
Remek szendvicskrém lesz belőle, pirítóssal, kétszersülttel isteni!



(Forrás: Ilcsi konyha)






Könnyű citromos - üdítő sütemény






Hozzávalók:

4 tojás
 13 dkg kristálycukor
8 dkg olvasztott vaj
12 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1 citrom leve és héja


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy kis sóval kemény habot verünk. 
Egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral robotgéppel fehéredésig keverjük. 
Utána fokozatosan hozzáadjuk a citromhéjat és –levet, az olvasztott vajat, a sütőporos lisztet. 
Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. 
A tésztát kivajazott, lisztezett sütőformába töltjük és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. 
Miután elkészült, porcukorral megszórjuk vagy porcukorból és citromléből kevert mázat csurgatunk rá.

Nem is gondolnád, hogy milyen légiesen könnyed süti!


(Forrás: kicsivu)








REBARBARA LEVES









A rebarbara finom és egészséges tele A, B, C vitaminnal, vassal, magnéziummal és kálciummal, de a magas oxálsav tartalma miatt tonna számra ne együk.
A savanykás ízét sok cukorral ellensúlyozzuk.
A leveshez megmossuk, megpucoljuk a rebarbarát.






Kisujjnyi darabokra vágjuk, feltesszük annyi vízben főni, amennyi kényelmesen ellepi.
Vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal, egy citromkarikával főzzük.
A "semmilyen" színe miatt én egy kis színt viszek a levesbe, meggylével vagy pürésített eperrel.
Kb. 10 percnyi főzés egy csomag vaníliás pudingport - a főzős fajtát - kikeverem fél liter tejjel.
A rebarbarás forró léből óvatosan keverek bele 3-4 merőkanálnyit, majd szintén lassú tempóban visszaöntöm a forrásban lévő leveshez.
Így forralom még 5 percig, közben ízlés szerint cukrozom.
Lehűtve, hidegen finom!



(Forrás: szőkekonyha)








ÉDESKÖMÉNY KRÉMLEVES



Egy újabb recept, ami egyszerre egészséges és finom. 
A sarki zöldségesnél szerencsére állandóan lehet kapni, és terveim között szerepel hamarosan kipróbálni saját kezű termesztését is. :-)

Remek főzve levesnek, sütve köretnek, a magjai teának. 
Nálam hétvégén leves lett belőle.








Hozzávalók 2 személyre:

1 db édeskömény
1 kisebb szem krumpli
vaj, olívaolaj
tejszín vagy tejföl ízlés szerint
só, bors


Az édesköményt alaposan megmostam és felkockáztam. 
Egy lábosban megolvasztottam egy teáskanál vajat, majd olívaolajat öntöttem bele. 
Ez a keverék nagyszerűen kihozza a zöldségek ízét.
 Beleforgattam az édesköménykockákat, majd egy egész rövid ideig tartó pirítás után sóztam, borsoztam és felöntöttem vízzel. 
Belekevertem egy fél teáskanál házi készítésű "vegetaszerű" fűszert (az enyémben van répa, fehérrépa, zeller és karalábé és nincsen só és egyebek). 
Ez a kevés fűszer bőven elég is, az édeskömény erőteljes íze nem igényel szerintem egyéb ízeket. 
Beledobtam az apró kockákra vágott krumplit. 
(Mi szeretjük a levesben, de teljes mértékben opcionális, simán el is hagyható.) 
Mikor a zöldségek megpuhultak, 1-2 merőkanálnyi édesköménykockát kivettem egy tálba és félretettem. 
A maradékot bot-turmix segítségével pépesítettem és tejfölt kevertem hozzá. 
Miután jól összekevertem, visszatettem a köménykockákat. 
Szeretem a krémlevest, de azért mégis jó ha van mibe beleharapni is... ;-)

Sütőben frissen sütött sajtchips vagy pirított fűszeres kenyérkockák is jól illenek hozzá.

Az édeskömény kifejezetten jót tesz az emésztésnek, ellenszere az emésztési zavaroknak és enyhe antibakteriális hatással is rendelkezik. 
Kisbabáknál előszeretettel használják a teáját görcsoldásra. 
Már az ókori rómaiak is ismerték és használták jótékony erejét




(Forrás: Javas Zsuzsa)








 LÁNGOS - GOMBÓCTÉSZTÁBÓL






Recept:


1kg burgonya egy tojás, szoktam beletenni egy kis tejfölt a tésztába, és annyi lisztet amennyit felvesz, bő olajban kisütöm.












(Forrás: Tanyán innen)










LUSTA TÚRÓS SÜTI 






Aki lusta, úgysem kezd bele a sütésbe, de ha kevés az időnk, és vágyunk valami finomságra, akkor érdemes kipróbálni ezt a receptet.

Egyik ismerősöm a szemem láttára „dobta” össze a hozzávalókat a tepsibe.
 Hittem is, meg nem is, hogy ebből süti lesz.
De lett!
Méghozzá igen finom!
Azóta is szívesen készítem.


Elkészítés és hozzávalók:

15 evőkanál porcukor
15 evőkanál rétesliszt
1 csomag sütőpor
kb. 15 dkg vaj a tepsi kikenéséhez és a tetejére
fél kg tehéntúró
2 dl tejföl
4-5 tojás
5 dl tej
1 zacskó vaníliás cukor

A réteslisztet, a sütőport és a porcukrot összekeverem, és a keverék felét a jó vastagon kivajazott tepsi aljára szórom, kicsit megrázogatom, hogy egyenletes legyen.

Erre fél kg. túrót szórok, majd 2dl tejfölt locsolgatok rá, megint a lisztes keverék következik, majd 5 felvert tojás (ha nagyobb, akkor 4 elég).

Fél liter tejet a vaníliás cukorral jól elkeverek, majd leöntöm lehetőleg egyenletesen, mindenütt befedve a lisztes keveréket.
Végül vajdarabkákat csipegetek rá.

180 fokon sütjük szép pirosra.
(Az én tepsim 22x 38 cm-es. Nem ajánlok ennél nagyobbat, mert nagyobban sütve túl lapos lehet a süti.)

Ha nem vagyunk lusták, reszeljünk bele citromhéjat, vagy szórhatunk bele mazsolát is!
Van, aki gyümölcsöt, például magozott meggyet is tesz hozzá.



(Forrás: http://www.talita.hu/ Írta: Balázs Viktória)








15 perces epres-bögrés süti





Hozzávalók:

- 2 tojás

- 4 ek. zabpehely

- 1 bögre liszt (zabpehelyliszt, kókuszliszt, teljes kiőrlésű liszt, maglisztek), amibe tegyél 1 tk szódabikarbónát,

- 1 bögre kefir

- fél bögre nyírfacukor (ha diétásra szeretnéd, akkor Xukor Zéro)

- fél bögre olvasztott kókuszolaj

- Eper a tetejére, izlés szerint  :-)

Elkészítés:

Az eper és liszt kivételével mindent összeturmixolsz, majd beleszitálod a lisztet a tojásos masszába. 
Kivajazott, lisztezett formába öntöd és a tetejére helyezed a feldarabolt epret. Előmelegített sütőben (180-200 fokon) 25-30 perc alatt kisül. 
Nyugodtan duplázz, ha kevésnek találod a mennyiséget.

Miután kisült olvasztott csokival meglocsolhatod a tetejét. 
Jó étvágyat! :)

Megjegyzés:

Ha nem akarsz zabpelyhet belerakni, akkor 2 bögre lisztet használj. 
A joghurtos poharat használd mérőedénynek. Ha fogyókúrázol, akkor sütéshez mindenképpen a Xukor Zéro-t használd, aminek glikémiás indexe: 0, így büntetlenül ehetsz a sütikből. 
De kávéd/teád ízesítésére is ezt javaslom.:)



(Forrás: Andió)







SÜSSÜNK KENYERET



Egy fehér kenyér ami végre már olyan lett amilyennek egy kenyérnek lennie kell. Cserepes, ropogós, lyukacsos, és nagyon finom.






Hozzávalók:

80 dkg liszt
30 dkg öregtészta
1 1/2 teáskanál só
2 evőkanál olaj
1 dkg élesztő
kb 5 dl langyos víz

Az öregtésztát 2,5 l langyos vízzel, az élesztővel összedolgoztam, a lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sót, olajat, és annyi langyos vizet, hogy rugalmas, de mégis puha kenyértésztát kapjak.
Cipóvá formázva nem terül el a munkalapon.
Lisztezett tálban lefedve pihentettem 1 órát.
Ekkor alaposan átgyúrjam.
Ismét cipót formáltam, és fél órát pihentettem.
Megint alaposan átgyúrtam, és ismét pihenés.
Összesen háromszor gyúrtam és pihentettem.
Azután a megkelt tésztából alaposan kinyomtam a levegőt úgy, hogy az asztalon ellapogattam a kezemmel.
Majd veknit formáztam.
A két oldalát ráhajtottam alaposan összenyomkodtam, és feltekertem, közben rálapogattam a tésztát.
A sütőt előmelegítettem 210 fokosra, közben a letakart tészta megkelt.
Vizes kézzel átsimítottam, és bemetszéseket készítettem rajta.
A felmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöttem.
Amikor kivettem vizes kézzel megint átsimítottam, ekkor lett szép fényes, és a pattogás beindult, ami jelezte, hogy a héj szépen cserepesedik.
Langyosan már fel kellett vágnom, mert az előző napi kenyér elfogyott, és ez következett.
Nagyon finom könnyű, szivacsos szerkezetű bél, roppanós illatos héj.
Tehát ez nekem nagyon jó.


(Forrás: egy kanál cukor)







Régi kenyér recept


Igazi gasztronómiai érdekesség Simai Kristóf szakácskönyve, amely a 18. század végi magyar konyha világát mutatja be.
A Némely étkek készítési módja című könyvében olvasható a paprika és a paradicsom használatának első feljegyzése, és a legelső magyar nyelvű ételleírás, amelyben kukorica is szerepel.




A szép, régies nyelvezetű könyvből most a "Magyar kenyeret sütni" című receptet mutatom be.

"Szitálj lisztet, tedd meleg helyre teknyőstöl együtt, hogy a meleg liszt könnyebben keljen.
Azomban minden kenyérre egy marok nyomta száraz párkovászt, ’s tedd fazékba, tölts reá langy vizet, tedd melegre, hogy elázzék.
Kevés vártatva kézzel oszd széjjel, hadd melegen félóráig, hogy keljen ’s dagadjon fel, vess osztán vagy két marok korpát közéje ’s keverd el jól.
Azután végy mintegy fél szakasztó lisztet el a többi közül a teknyőnek egyik végébe; az elázott langy élesztőt szitán szűrd ’s facsard által a kovásznak készített lisztbe, fakalánnal keverd el, ’s verd fel jól úgy, hogy se híg, se sűrű ne legyen.




Hagyd benne a keverőlapickát, vagyis kalanat, hintsd meg felül lisztel, tégy reá kovásznak való kétágú fát, erre osztán meleg téglát, ’s född bé tállal, takard bé jól, ’s tartsd melegen, ’s mintegy 4 ½ óráig hagyd, keljen jól meg.
Minden kenyérre végy egy marokka sót, vesd langy vízbe, ’s áztasd meg, ’s annak módja szerént ezen sós vízzel csináld meg az egész kenyérnek való tésztát. Dagaszd a feketét ötször végig, a fehér kenyérnek valót legalább kilencszer végig jól megdagasztván, takard bé jól, ’s tartsd melegen, hogy újra keljen jól meg.
Osztán szakaszd ki annak módja szerént, rakd szakasztókra, tartsd meleg helyen, hagyd, keljen meg újra.
Nota bene: mihelyst bédagasztottál, a kemencét azomban jó száraz fával vagy nádtekercsekkel fűtteni kell kezdeni úgy, hogy jó forró, de felettébb tüzes ne legyen.
Hányd bé a tésztát, hadd süljön meg annak rendi szerént, ’s midőn megsült, szedd ki egyenként, tojásos vízzel fellül kend meg.
Hányd be újra, hogy szép piros ’s fényes színe legyen."

Nincs jobb a kemencében sültnél!




Lássuk a szót:


KENYÉR – Gabonalisztből vízzel dagasztott, sózott, kelesztett tésztából kemencében sütött fontos emberi táplálék. [A Magy. Ért. Kéziszótár szerint: ? permi]

Kolumbán Sándor szerint:
A KENYÉR nevének K.NY – NY.K gyök az alapja: KeNY – NYeK (k > g: nyeg) az viszont a K hangos ősgyökökből válik érthetővé.
Az első KEnyér KÖvön sült. A KENYÉR nevében a KANYarítás.
A munkával termesztett gabonából KINYERt liszt az alapanyag.
Az ebből bekavart, jó értelemben eNYEGessé, nyúlóssá váló dagasztott tésztából kiKANYARított, kiszakajtott darab kerül a bevető lapátra, amit azzal a KEMencébe tesznek, ahol KEREKre, gömbölyűre, kemény héjúra sül.
A KŐalapú KÖményce KÖvén KÖményre. 
A kész KENYÉRből szintén lehet KANYARítani, KENYERíteni szeleteket.
A KENYÉR az ember KÉNYÉRe-kedvére való eledel. 
A kisgyerek is a friss cipóból KUNYERál anyukájától.
A CzF Szótár szerint van, ahol kerenynek ejtik.
A keNYÉR NYEReség.
Csíkban KINYER a neve.
A fontos dolgoknak mindig több megnevezésük van, több oldalról vannak megvilágítva.
Így például: a KINYER a munkából KINYERt eleség.
Az első KENYÉR alig volt nagyobb, mint a tENYÉR.
A jó KENYÉR ARANYat ér.




Sőt többet.
Az ARANY fordítva NYARA.
A NARA arabul forróság, tűz.
Az ember keNYERE, amit forró NYARA ERÉNYes munkája után NYERE.
A tiszta ERÉNY értékesebb az aranynál.
A mai világban azonban az ARANYért eldobják az erényt.
A KENYÉR, ERÉNY és ARANY szavak elemzésekor rájövünk, hogy egymással szoros értelmi kapcsolatban állnak, és hogy mindannyi ÉRtékről szól.
Az ERÉNY (tiszta erény, becsület) oly ÉRték, amelynek nincs ÁRa, és ha eladják, utána bármennyi ARANYért soha vissza nem váltható.
A KENYÉR igazi ÉRték, az ARANY csak az ÁR, így összemérhető arányÉRték lenne. Ám a mai kifordított világban nem így van.
Nem a KENYÉR a végállomás, amelyhez az ARANY árán eljuthatok, hanem fordítva.
A világ minden KENYERe, erénye az ARANYért vesz oda.
Erre a világ sokmilliárd éhezője a bizonyíték.
Ez esetben ERÉNYről már nem is beszélhetünk.




Sándor szótára itt kapható:
www.maghun.com

(Forrás: Magyar Nyelv)









Lusta lángos


Tökéletes ropogós, nem zsíros, alig érezni az élesztőt, pillanatok alatt megsül az olajban, szinte hozzá sem ér és már kész is.






Hozzávalók:

3 dkg élesztő,
fél liter tej,
1 kg liszt,
2 dl tejföl,
1 evőkanál só


Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle.
Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.
Ezután a tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerint formára kiszaggatjuk.
Forró olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy.
A maradékot kiolajozott zacskóba téve, 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk.
Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk.
Sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom.


(Forrás: mindenegybenblog)






ASZPIKOS TOJÁS




2 ek zselatinpor
1 dl hideg víz
10 üres tojáshéj
1/2 sárga és 1/2 piros színű paprika csíkokra vágva
15 dkg sonka csíkokra vágva
pár szem olajbogyó felaprítva vagy félbevágva
konzerv kukorica és zöldborsó

4 dl világos tyúkhúsleves
petrezselyem

Nagyon egyszerű az elkészítése!






Röviden:

A tojások szélesebbik felét a tetején feltörjük, a belsejüket kiöntjük, megtöltjük a töltelékkel, majd a felöntjük a zselés húslevessel és a tojástartóba állítva behűtjük.
Másnap a héjat leszedve megfordítva tesszük a tojásokat egy tálra és úgy kínáljuk.

Részletesen:

Először a zselatint egy tálba tesszük, leöntjük a vízzel és 1 órát hagyjuk duzzadni.
Közben, a tojások szélesebbik végének tetejét feltörjük, a tojást kiöntjük belőle és a petrezselyem levelekből 1-1-et a tojások aljára (a vékonyabbik felére, mert ez lesz majd kihűlés után a teteje) teszünk, majd a többi hozzávalóból is pakolunk rá és beleállítjuk a tojástartóba.
Amikor a zselatin megduzzadt, kiemeljük a vízből és feloldjuk a forró húslevesben.
Ráöntjük a tojáshéj tetején lévő lyukon a töltelékre a húslevest és betesszük a hűtőbe a tojásokat egy éjszakára.
Amikor a zselé megszilárdult, törjük fel a héjat és vegyük ki a zselés tojást.
Megfordítva tálra téve kínáljuk.


(Forrás: latsiakonyhája)






ZÖLDSÉGES - TOJÁSOS ŐZGERINC 



Zöldséges tavaszi felüdülés



HOZZÁVALÓK:

25 dkg zöldborsó (fagyasztott )
20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve )
3 kovászos uborka
bors
6 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
2,5 dl zöldségleves (húsleves)
2 dkg zselatin
5 tojás

A díszítéshez:

1 piros kaliforniai paprika
1 csokor petrezselyemzöld
őzgerinc forma, folpack
20 dkg sonka



ELKÉSZÍTÉS:


A tojásokat 12 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk.

Az apró kockákra vágott sárgarépát, tojást, uborkát és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni.

A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen! A mártást összekeverjük a zöldségekkel.

2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.

Az őzgerincformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban. (Folpack helyett használhatunk sonkát is - túl kell , hogy lógjon az őzgerincen, hogy betudjuk takargatni vele a masszát.)

A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához. A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat. Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból.

A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.

Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel.


(Forrás: recepttár)






Medvehagymás pogácsa

(kipróbálva,isteni!!)




  
Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2 egész tojás, 25 dkg zsír, 2 dl.tejföl, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 cs. medvehagyma, csipet cukor, só, bors ízlés szerint.

Én megbolondítottam apróra vágott bacon szalonnával.

A tetejére 10 dkg reszelt sajt. (a tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd összekeverjük az alapanyagokkal.

Hagyjuk kelni.

Majd nyújtás, a tészta egyik felét beszórjuk az apróra vágott hagymával, 




...ráhajtjuk a másik felét, megint nyújtjuk, majd szórjuk, ezt kb. 4x ismételtem meg, nagyon szép réteges lett a pogim tőle.

Kiszaggatjuk, 




...tojással megkenjük őket, sajtot szórunk rájuk, és mehetnek a sütőbe, ahol 10-15p. alatt készre is sülnek.





(Forrás: Kiszelyné Bordács Andrea)







Gombaleves cipóban



Ez a leves a tálalását tekintve igen impozáns lett. 
A gomba nem könnyű eset, mert nem mindenki szereti. 
Viszont, aki szereti a gombát, annál ez a leves  befutó lesz.






Gombaleves cipóban

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg vegyes gomba (jelen esetben laska gomba, barna és fehér csiperke)
1 csomag újhagyma, vagy póré hagyma
2-3 evőkanál olaj
bors
kakukkfű
tejszín
1 gerezd fokhagyma (kiválthatjuk medvehagymával is!)
5 dl alaplé, vagy fél liter víz és fél db zöldségleves kocka
2 dl tejszín

A gombát, és a hagymát megpucoljuk, jól megmossuk, ne maradjon rajta homok. 
A hagymát felszeleteljük, a gombát nagyobb darabokra vágjuk.
Az olajon a hagymát megpároljuk, rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk párolódni, pirulni. 
Mikor elfőtte a belőle távozó vizet, felöntjük az alaplével, és puhára főzzük. 
Jöhet bele a kakukkfű, és az aprított fokhagyma. 
Egy-két percig forraljuk, majd hozzá öntjük a tejszínt. 
Ha akarjuk, leturmixolhatjuk, így sűrű krémlevesünk lesz.

Készen vagyunk!

Tálalni egy sima tányérban is tálalhatjuk, de tény, hogy ez a rusztikus kinézetű kenyér abszolút jól áll neki.


(Forrás: Szépségtár)







Kókuszos falatok sütés nélkül

   



Az alap természetesen a kókuszreszelék és édesítésnek a méz,
de a vajat kókuszvajra cseréltem, a citromot és darált mandulát pedig elhagytam.

Falatnyi darabokra vágtam, majd egyik részét kakaóporral,
a másik részét olvasztott 70 %-os csokoládéval vontam be.



  
Kókuszos falatok

Hozzávalók:

200 g kókuszreszelék
100 g kókuszvaj
100 g termelői méz (folyékony)

+

holland kakaópor
70 %-os étcsokoládé

Kíváncsiságból kétféleképpen készítettem.




Mindent megfeleztem.




1. Az egyik adaghoz a kókuszvajat megolvasztottam (gőz fölött, ha sütött volna a Nap,
akkor elég lett volna az is, hisz a kókuszvaj 24-25 fok körül már folyékony).
Belecsorgattam a mézet elkevertem, majd belekevertem a kókuszreszeléket.

2. A kókuszreszeléket az aprítógépbe öntöttem, majd a hozzá a hideg (dermedt) kókuszvajat és a mézet.
Egy-két gombnyomással összedaráltam.
Nem törekedtem, hogy aprítsa (nem is tette) éppen csak alaposan összekeverje.

A konyhapultot nedves ruhával áttöröltem, két darab folpack fóliát ráfeszítettem és
külön-külön a kókuszos egyveleget ráöntöttem.
Becsomagoltam és kb. 1 cm magas téglalapot formáztam belőle.
Hűtőbe tettem, hogy megdermedjen.
(Este készítettem, reggelig hűlt, de nem kell neki ennyi idő.)

Reggel falatnyi darabokra vágtam (egy éles széles pengéjű kés volt a legmegfelelőbb).
Gőz fölött a csokoládét megolvasztottam.
A fele falatnyi darabokat csokoládéval rusztikusan bevontam.
A kifeszített fóliára rakosgattam, ott dermedt vissza a csokoládé.

A másik fele falatnyi darabokat egy darab zsírpapírra raktam, majd kakaóporral beszitáltam.
Van amelyiknek minden oldalát, valamelyiknek csak egyet.


 


Nos arra voltam kíváncsi, hogyan könnyebb összeállítani, hogy lesz jobb az  állaga.
Kérem szépen, mindegy :) így is, úgy is jó: ha megolvasztjuk a kókuszvajat, akkor kézzel könnyen összekeverjük, ha dermedt a kókuszvaj akkor géppel jó.

A becsomagolásnál a folyékony lágyabb.
Szeletelésnél mindegy volt. az állaga mindkettőnek jó. 

A kókuszreszelék viszont nem mindegy milyen.
Borzalmas minőségű kerül a boltokba, legtöbbje olyan mint a fűrészpor.
Mindig írom, hogy milyen fontos a minősége  -mindennek és mindig-   ebben az esetben még jobban,
hisz az egész édességnek ez a lényege.

Két szempontot tartok szem előtt, az egyik a dátum, a másik a reszelék mérete.
Dátumnál nem csak azt nézem, hogy jó-e még, hanem hogy minél távolabbi legyen.
Ezért olyan helyen vásárolok, ahol nagy a forgalom, gyorsan cserélődik az árú.

A reszelék mérete, minél nagyobb annál jobb.

Energiafalat azért lett a neve, mert minden felhasznált alapanyag természetes és egészséges.


A kókuszról és a kókuszvajról sokszor írtam, pl. itt:


A mézről  pedig idézek a Természetes gyógymódok c. könyvből:
"A méz alapvető alkotóeleme  a virágnektár.
A nektár nagyrészt cukorból áll, amely a keményítő mellett (összetett cukor)szervezetünk legfontosabb energiaszállítója, úgymond tiszta energia.

Az emésztőenzimeknek azonban először egyszerű cukorrá (fruktóz, glükóz) kell bontaniuk a normál cukrot (szacharóz) ahhoz, hogy szervezetünk fel tudja használni.

Az egyszerű cukor lebontása a mézben már megtörtént.
A méhecskék ugyanis az összegyűjtött virágnektárban lévő cukrot speciális enzimek segítségével mézgyomrukban gyümölcscukorrá (fruktóz) és szőlőcukorrá (glükóz) alakítják.
Így gyakorlatilag elvégzik helyettünk az emésztési folyamat egy részét,
s ez teszi annyira egészségessé a mézet.

Szervezetünk a mézben lévő energiát így azonnal feltudja használni.
Erről bárki megbizonyosodhat ha kimerült és eszik egy kanál mézet.
Már néhány perc múlva frissebbnek, tettre késznek érzi majd magát."


 
  

Citrusos kókuszgolyó néven itt található:



(Forrás: szeretetrehangoltan.blogspot.hu)






Továbbá:






- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


- Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


- Hűsítő italok – házilag:

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html


- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html






Szeretettel,

Gábor Kati

blog oldalam: