2014. június 16., hétfő

AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK


AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK




Az aromaterápia a legáltalánosabb meghatározás szerint az illóolajos növények, a belőlük kinyert kivonatok és az illóolajok használatán alapuló gyógyeljárások összessége.






Az aromaterápia kifejezés első használata (1937) René-Maurice Gattefossé kozmetikai vegyész nevéhez fűződik, aki a modern tudományos gondolkodás és az orvosi gyakorlat keretébe ágyazva alkotta meg az „illóolajok alkalmazásán alapuló gyógyító rendszerét”- az aromaterápiát-, de tudott az illóolajok idegrendszerünkre és érzelmeinkre kifejtett hatásairól is.


Aromaterápiás alkalmazások:

Az illóolajok alkalmazását egészségmegőrzésre, szépségápolásra, ill. enyhébb panaszok enyhítésére kizárólag külsőleg, és ép bőrön ajánljuk!

Az illóolajokat néhány kivételtől eltekintve - levendulaolaj, teafaolaj - nem tanácsos hígítatlanul alkalmazni a bőrön, hanem valamilyen vivőanyagban (bázisolaj, krém, gél) elkeverve használandók, és alkalmazásuknál ügyelni kell arra is, hogy ne kerüljenek nyálkahártyára.

Belsőleges alkalmazásukat kizárólag orvos vagy képzett aromaterápiás szakember javaslatára és az előírt adagok pontos betartásával ajánljuk!

Az illóolajokat mindig használjuk körültekintően.

Közvetlenül a bőrre soha ne tegyük töményen!
Allergiás reakciót válthat ki.

Használhatjuk 
párologtatóba,fürdővízbe
(előtte mindig oldjuk fel valamilyen hordozóban ,ilyen anyag lehet a tej vagy a méz.)
Inhalálásra 
4-5 csepp illóolajat tehetünk egy tál forró vízbe és affelé hajolva lélegezzük be a gőzt(használjunk egy nagy törölközőt.






ILLÓOLAJOK - A SZÉPSÉG ÉS EGÉSZSÉG ILLATAI


Az illóolajokat már az ókor óta úgy tartjuk számon, mint az egészségünkre ható, kellemes és természetes szereket. 

Az illóolajok segítségével történő gyógyítás az aromaterápia.

Csak illatosítasz vagy gyógyítani is szeretnél?

Az illóolajok hatásai:

A legtöbb ember, ha illóolajat vesz, csak az orra után megy, és ez alapvetően jó dolog.
De sokszor nem gondolnak arra, hogy mekkora erő is van a kezükben, mi mindenre használhatnak egy egyszerű kis 5-10 ml-es üvegcsében levő eszenciát.

Az illóolajok használatában 3 lépcsőfokot tudunk elkülöníteni:

1. Mindennapi használat, amikor csak illatosítunk velük, takarítunk vagy fertőtlenítünk, illetve ha a különböző eszenciákkal különleges hangulatot termetünk. 
(Ez még nem nevezhető aromaterápiának.)

2. Egy tanfolyamon tanultak vagy könyvekből vett leírások alapján biztonsággal, felelősséggel és kedvvel használjuk őket az egyszerűbb problémákra.

3. Terápiás alkalmazás, vagyis többszöri, holisztikus gyógymódként való alkalmazásuk aromaterapeuta szakember segítségével.







Hogyan használjuk az illóolajokat?

A kezelésnek, alkalmazásnak sokféle módja van, általában attól függ, mit szeretnénk elérni vele, kik használják, illetve milyen fajta olajok szükségesek.

Fontos megjegyezni azt is, hogy minőségi, tiszta illóolajokból sokkal kevesebb kell (a mi receptjeink ezekre vonatkoznak), a nem olyan jó minőségűekből akár tízszer annyi is szükséges lehet.

Lássuk csak:

Illatlámpában, párologtatva: ez a leggyakoribb módja az illóolajok felhasználásának, korábban már részletesebben volt róla szó.

A levegőbe permetezve is felfrissíthetjük a levegőt, főként ha túl száraz.
Egy 60 ml-es szórófejes flakonba 40 fokos alkoholhoz 40-50 csepp illóolajat adjunk, és pumpáljuk háromszor a szoba vagy egyszer a WC levegőjébe.

Test- és lábfürdőt is készíthetünk illóolajokból, de előtte mézben vagy tejszínben fel kell azokat oldani, hogy ne maradjon a víz színén. 
Felnőtteknek 8-10 cseppet, gyerekeknek 3-4-et kell egy kád vízbe tenni. 
A lábfürdőnél egy lavórnyi vízhez 5-10 csepp szükséges, negyedórányi áztatás elég.







Figyelem!

Szegfűszeget, fahéjt és mentát inkább ne használjunk fürdéskor, mert a fahéjolaj (ha nem keverjük el semmivel) a bőrre tapadva másodfokú égési sérüléseket is okozhat!

Száraz módszer: szőnyegre, falvédőre, függönyre lehet cseppenteni kb. 3-5 csepp eszenciát, erre nagyon alkalmas a citrom vagy a levendula. 
(Az illóolajok egy része foltot hagy - ilyen pl. a benzoé, a bergamott vagy a perubalzsam - , erre oda kell figyelni!)

Az inhalálás: főleg a légúti betegségeknél ajánlott, amikor 60-70 fokos vízbe 3-5 csepp olajat teszünk és ezt a gőzt szívjuk be. Ha egy textilzsebkendőre cseppentjük, egész nap szagolgathatjuk. :)

Szaunázáskor: nemcsak a légutakon, hanem a bőrfelületen is hat az aroma. Az illóolajat a kövekre locsolt vízhez lehet adni (sohasem közvetlenül a forró kőre!) - pl. citromot, narancsot vagy mandarinolajat, a nyugtató hatású levendulát vagy a légutakra ható mirtuszt.

Hasonlóan a fürdőhöz készíthetünk lemosó- vagy borogatóvizet, amit 5-15 percenként cserélni kell: 1-2 liter vízbe 3-5 csepp illóolajat kell tenni. 

Gyerekeknek csak egy cseppet szabad! 

Illetve használhatunk erre a célra virágvizeket is, amely sokkal gyöngédebb és nem olyan erős, mint az illóolaj, viszont a hatóanyagtartalma ugyanaz.

Hajápolásnál: a legfontosabb a fejbőr ápolása, az illóolajok pedig ennek a vérkeringését élénkítik, így segítve, hogy a haj is egészséges és csillogó legyen.
(A hajra csak keveréket szabad tenni!) 

Készíthetünk különböző bőrtípusokra sampont vagy hajkondicionálót is. 
5 milliliternyi illatmentes samponhoz 1-2 csepp illóolajat kell adagolni: a korpás hajra 1 csepp teafaolajat, hajhullásra 1 csepp gyömbért.







Bőrápoláshoz is tökéletesek az illóolajok.
Mivel az aromák élénkítik a felszíni véráramlást, a bőr tovább marad feszes és üde, selymes fényű.

A masszázskor: az illóolajok nemcsak az orrunkon, hanem a bőrünkön keresztül is hatnak, ahogy bekerülnek a véráramba.

Szájápoláshoz is nagyon hatékonyak a különböző eszenciák, a már emlegetett virágvízzel lehet gargarizálni, öblögetni (gerániumvíz, levendulavíz).



Hogyan és mire hatnak az illóolajok?
Az illóolajok hatásai:

Hogyan és mire hatnak az illóolajok?
Hogyan is hatnak az illóolajok? 
A szaglásunkon keresztül! - vágja rá mindenki, akit meg szoktam kérdezni.

Ez általában igaz, tényleg főként az orrunkon keresztül hatnak a különböző eszenciák, illetve az agyban található limbikus rendszeren keresztül. Képzeld csak el, hogy 400.000 féle (!) illatot tudunk megkülönböztetni! 
(Gyakran az orrmandulával együtt ezt a kis szervünket is kiveszik, amely azért felelős, hogy ennyi féle illatot el tudjunk különíteni, és még emlékezzünk is rájuk.)

De az illóolajok nemcsak az illatukkal hatnak ránk, hanem a tüdőbe jutva felszívódnak, és a vérkeringésen keresztül is hatnak a szervezetre.

Ehhez hasonlóan a bőrön keresztül is felszívódnak, és itt szintén a vérbe kerülnek, pl. amikor aromaterápiás masszázst, aromafürdőt veszünk vagy szaunázunk. 

A bőr megújulását is segítik, egyesek ellazítják az izmokat, oldják az izomgörcsöket, és egyáltalán: segítik a szervezet öngyógyító, önvédelmi képességét.

Jól szívódnak fel pl. a nyálkahártyán keresztül is (hüvely, végbél, száj), illetve a gyomor vagy az emésztőrendszer segítségével.

Több aromaterapeuta ajánlja egyes illóolajok belső használatát is, de ezzel nagyon óvatosan kell bánni, csakis képzett fitoterapeuta felügyelete mellett szabad! 

Van olyan illóolaj, aminek a fogyasztása életveszélyes lehet!







De mire is hatnak az illóolajok?

- A hormontermelésünkre, az anyagcserénkre, az étvágyunkra, a gondolkodásunkra, a hangulatainkra, a vágyainkra, a megérzéseinkre, az alkotókészségünkre, a stressz-szintünkre, a közérzetünkre, a nemi vágyunkra, még az önbecsülésünkre is!

- Javítják az életminőségünket, serkentik az immunrendszerünk működését.

- Természetesen és hatásosan segíti a szépség megőrzését, bármilyen bőrtípus kezelésére alkalmas. 
Az illóolajok használhatók a test, az arc és a haj ápolására is egyaránt.

- Régi emlékeket idéznek fel, megnyugtatnak vagy felélénkítenek. 
Felkészítenek az életünkben előforduló nagy változásokra (anyaság, házasságkötés), vagy segítenek az elengedésben, ha valakit gyászolunk.


BOSZORKÁNYKONYHA RÉGEN ÉS MA!


A gyógynövények, főzetek, és más elixírek régen a boszorkánykonyhák alapanyagai voltak. Ma már ezt úgy hívjuk természetgyógyászat.

Talán furcsán hangzik, de régen a boszorkányok, kuruzslók, varázslók szinte ugyanazokat az alapanyagokat használták fel, mint mi magunk napjainkban csak ezt ma már természetgyógyászatnak hívjuk. a titkuk sokszor a fűszer és gyógynövények pontos adagolása volt a titkos összetevő pedig egy fajta gyógynövény volt, amely egy bizonyos betegséget gyógyított.

Az alkoholos kivonatok, a tinktúrák, és más italok régen csak a boszorkánykonyhában keltek életre, ma már pálinkának, bornak vagy épp likőrnek hívjuk őket, és mindenki számára elérhetők. 
A mai híres likőrök és italok is ebből készül pl. a jagermeister 56 különböző gyógy és fűszernövény titkos keverékéből készül, amelyet a cég ma is szigorúan őriz, a pontos arányokat csak ők ismerik. 
Tehát ők egy mai valódi boszorkánykonyha modern változata.





Ezek az italok régen tényleg csak a gyógyulás szolgálták ma már kissé más a rendeltetésük, és a mérték is változott. 

Az Unicumnak pl. a jelmondata: Zwack minőséget, de csak mértékkel! 
Vagy nézzük a vörösbort: napi egy deciliter vörösbor egészség védő hatással van ránk.

Ezeknek az alkoholos kivonatoknak van egy fő szereplője méghozzá a növényi illóolaj, amely az alkoholos kivonat fő alkotó elme. 
Az illóolaj a növények lelke, ennek köszönhetjük, hogy örülhetünk a gyümölcs és a virág illatának, sőt a mai aromaterápiát is így élvezhetjük.

Minden alkoholos kivonat azért egyedi, mert a felhasznált növény íz és aroma anyagai kioldódnak az alkoholban és ez adja meg az ital aromáját. 
Ezeket az illóolajokat házilag kinyerni bár lehetséges mégsem egyszerű, mert csak 100%-os tisztaságú illóolaj használható fel, és ehhez sokszor több száz kiló virágot, vagy növényt kell felhasználni.

Sokszor az illóolajokat vivőolajokkal keverik, de ezek már nem alkalmasak az emberi fogyasztásra. 
Épp ezért az olcsó árkategóriás illóolajok csak párologtatásra alkalmasak, bőrrel érintkezve káros lehet egészségünkre.

Az illóolajokat csak cseppenként vagy hígítva szabad felhasználni, és pontosan tudni kell hatásukat szervezetünkre.

A pálinkában és a likőrökben is van illóolaj, rozmaring, kakukkfű, levendula, fahéj, menta vagy rózsa, vagy épp az adott ital alapanyagaként felhasznált növény olaja. 

A mai alkoholos italok mindegyike legyen szó bármely világhírű italról mind növényből készült és mindben benne van a növény illóolaj tartalma is. Így lett a boszorkánykonyhából a mai természetgyógyászat és alkohol iparág.



(Forrás: illóolajok.hu/kertvarazsmagazin.hu/illoolaj.hupont.hu)









Továbbá:






- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


- Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:




- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html


- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html


- ALOE VERA - a csodanövény:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/02/aloe-vera-csodanoveny.html

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:






- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:



- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/a-kezben-talpon-stb-benne-van-az-egesz.html






Szeretettel,

Gábor Kati


web oldalaim:

blog oldalam: