2013. július 11., csütörtök

A csodás Lenmag



A csodás Lenmag







A lenmag eredete a távoli időkbe nyúlik vissza, i.e. ötezer évvel már Mezopotámiában és Egyiptomban is termesztették.

A lenmag népi gyógyászati felhasználása sokrétű.

A benne található nyálkaanyagoknak köszönhetően a bélben megduzzad, és nyomást gyakorol a bélfalra, ezáltal hozzájárul a 

káros méreganyagok kiürüléséhez.

Ha székrekedéssel küzdesz, fogyassz el naponta két-háromszor egy evőkanál lenmagot elegendő mennyiségű folyadékkal.

Fontos!

Minden rosttartalmú étel esetében figyelj a napi magas folyadékfogyasztásra - legalább 2-2,5 liter -, ugyanis csak így várható hatásos súlycsökkentő, emésztést segítő hatás.

A lenmag magas rosttartalma miatt továbbá gátolja a Candida szaporodását a bélrendszerben, növényi hatóanyagai pedig rákellenes hatással rendelkeznek.

 Ezenkívül csökkenti a vérnyomást, a vérzsír- és a koleszterinszintet.
  
Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így jótékony kiegészítője a fogyókúrának.
Fogyaszthatod joghurtba vagy müzlibe keverve, de őrölve vagy pelyhesített formában is, melyet élelmiszerüzletekben vagy gyógynövényboltokban szerezhetsz be.

(forrás: Femina)


A lenmag gyógyhatásai

A len valamikor a népek életének egyik fontos ipari növénye volt.
Belőle készült a finomabb kelme a ruházkodáshoz, és az ünnepi használatú textíliák.


A lenmag használata a modern táplálkozásban nagyon fontos szerepet kapott.
A feldolgozatlan lenmag a feldolgozott élelmiszerek sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyikévé vált.
Fogyasztásával a szervezet hozzájuthat az egyik legtisztább tápanyagforráshoz, hogy el tudja látni magát a legfinomabb esszenciális zsírral.

Szervezetünk sejtjei, amelyek lenolajat tartalmaznak, sokkal ellenállóbbak és kevésbé sebezhetők lesznek, mint a közönséges zsírokkal ellátott test.

A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen.

Ebből 58 százalék nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban csak 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék.
Más táplálékainkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben.

A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat, amire a szervezetnek szüksége lehet.
Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.




Gazdag A, B, C, D és E vitaminban.

Az ásványok közül nagymennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb.

Kiváló Ca forrás, így csontépítő étel!





A lenmag Gyógyhatása:

A len nagyon régóta áll az ember szolgálatában ahhoz, hogy megismerjük a gyógy-értékét.
Az egyik legértékesebb forrásává kell válnia táplálékunknak.
A lenmagnak, illetve a lenolajnak minél több teret kell hódítania táplálékozásunkban, mivel napról napra újabb és újabb felfedezések bizonyítják gyógyhatását.

Serkenti az agyműködést:

A lenmag megakadályozza a test koleszterin lerakódását, amennyiben kizárólag ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett.
Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben.
Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.

Izületi gyulladás:

Megkeni a csuklókat, így csökkenti a degeneratív betegségek okozta fájdalmát illetve hozzájárul az összes autoimmun betegségek hatékonyságának csökkentéséhez.

Bronhitis, tüdő görcsös összehúzódása:

A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek.
A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére.
Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítően, hanem a tüdőre is.

Negyed liter forró vízbe tegyünk másfél evő kanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át.
Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon.
Melegítsük fel ismét, és igyuk meg.
Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, használjunk mézet.




Ekcéma:

A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára is gyógyító hatással van. 
Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. 
A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. 
Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.

Kövek és homok ellen:

Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyaszthatunk lenmag teát. 
Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. 
A teát a már előbb említett módon készítsük el. 
Az epekő keletkezéséről már volt szó. 
A megkeményedett anyagok feloldásában játszik a lenolaj az epekő hatásának enyhítésekor.

Gyomorfekély:

A gyomorsav termelésére is jótékonyan hat a lenmag. 
Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.

Izomláz, izomfájás:

A sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, az izmaikra jótékony gyógyírt találhatnak a lenmagban. 
A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. 
A hatás nem marad el.

A Gyógyír elkészítése:

Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. 
Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. 
Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.

Prosztata panaszok:

A prosztatagyulladás egyik fő gyógyítójának érdekes módon viszont a tökmagot tartják. Ezt feltehetőleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amiből 15 százalék található meg benne. 
Nos a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.

Rák:

A rákos megbetegedések egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. 
Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek kezelésére.

Szabálytalan szívverés, szívszélhűdés:

A szív működésére is gyógyítóan hat ez a páratlan olaj, illetve a lenmag. 
Részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.




Hasznos a cukorbetegeknek:

A lenmag olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. 
Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.

Székrekedés:

A téli rosttalan táplálék, de egyébként is azoknak áldásos az őrölt lenmag, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. 
Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk.

Rovarcsípés:

A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske csípésére gondolunk akkor is. 
De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések. 
Az őrölt lenmagból készített pép nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a szervezetből, ami csak csípés útján került be.

Gyulladásos sebek:

A gyulladásos sebek gennyet tartalmaznak, amelyek képtelenek elhagyni a testet, vagy a folyamat sokáig tart, illetve fájdalmas. 
Meggyorsíthatjuk ezt a folyamatot, ha két kanál őrölt lenmaghoz hozzáadunk egy kanál gyömbér port, és a pépet rátesszük a gyulladásra, néhány órára. 
Ha szükséges, a megszáradt kötést váltsuk, amíg el nem távolodik az összes genny.


Hajhullásnál:

Többféle hajhullás létezik, de a „hormonalapú" hajhullást a lenmaggal tudjuk csökkenteni, jobb esetben megállítani.

Elkészítési mód:

A lenmagot kétféleképpen fogyaszthatjuk. 

Nehezebb megemészteni a ledarált magot, így a súlyos betegek a nyersen préselt olajat fogyasszák salátával, illetve túróval. 

Az egészségesek számára ajánlatos, ha frissen őrölt lenmagot fogyasztanak reggelire, szójával, napraforgóval, szezámmal egy kis lekvárral, vagy gyümölccsel ízesítve, de sóval is ízesíthetjük. 

A friss őrlést végezhetjük kávédarálóval, így megakadályozzuk az avasodást.

Ha teát főzünk a lenmagból, előtte megőrölhetjük, a magot egészben is megfőzhetjük. 
De mivel kemény zárt magról van szó, sokáig kell főzni, legalább fél órán át forraljuk.

(forrás: harmonet.hu)


A lenmag és jótékony hatásai


A lenmag a legjobb növényi forrása az 

Omega 3 és Omega 6 zsírsavaknak, 

amelyek elengedhetetlenek a szív normális működéséhez
de a csontok egészségéért
a vérnyomás kordában tartásáért is felelősek, 
ugyanakkor a pattanásokra is kiváló gyógymódot jelentenek.




Olcsó és kellemes aromájú, továbbá tökéletesen helyettesíti a szintén Omega 3-ban dús hal-olajat és a lazachúst.

Dús vitaminforrás – rengeteg benne a B-komplex családba tartozó vitamin, az ásványi anyag és a nyomelem – úgy a vegetáriánusok számára, mint a lisztérzékenyeknek, ugyanis mindkettejük étrendjébe tökéletesen beleillik.

Régebben kevesen fogyasztották, ma azonban egyre többen fedezik fel a lenmag jótékony hatását az emberi szervezetre.

Ezt valószínűleg az is eredményezheti, hogy az apró magvakat könnyebben be lehet vinni a szervezetbe – nyersen joghurtokba, zöldségsalátákba, különböző pépes ételekbe keverve –, mint például a húst, amely párolást vagy egyéb megkészítési módszert igényel.

Azonban oda kell figyelni a napi adag betartására, egyébként a lenmag toxikus is lehet! Nem beszélve arról, hogy sok a kalória benne.

Serkenti az emésztést

Magas rosttartalmuk által a lenmagok segítik az emésztést, hozzájárulnak a méreganyagok kiszűréséhez a szervezetből, és orvosolják a székrekedést. 

Továbbá, hozzásegítik a szervezetet ahhoz, hogy több zsírt égessen le, azt pedig energiává alakítsa.

Vagyis, természetes segítség lehet a túlsúlyosság és elhízás ellen.




Emésztőrendszer-karbantartási kúra esetén, hetente négy alkalommal egyél két teáskanál őrölt vagy egész lenmagot, bő folyadékkal (vízzel, teával).

Ezáltal nemcsak a székrekedést, hanem a gyomorban vagy a bélben lévő gyulladásokat is megszüntetheted, még a vesebántalmakat is.

Csökkenti a vérkoleszterint.
Megóv a szív- és érrendszeri problémáktól.

Egy másik nyomós ok a lenmag fogyasztására, hogy visszaszorítja a vérben lévő koleszterin értékét.
A magok hatása ugyanis megegyezik a gyógyszerekével, amelyeket a magas koleszterinszinttel rendelkező betegeknek írnak elő az orvosok.

Szintén a rostoknak köszönhetően, a lenmag kíméli a szívet és az érrendszert a megbetegedésektől.

Továbbá az Omega 3 és 6 zsírsav hatására kordában tartja a vérnyomást, így segítséget nyújt a magas vérnyomással küzdőknek.

Megelőzi a vérrögök képződését, ezáltal csökkenti a szívinfarktus vagy agyvérzés veszélyét is.

Védelmet nyújt a rák ellen.
Segít a változókorú nőknek.

A magok azon nők számára is jók, akik a menopauza határán vagy már a változókorban vannak.

A bennük rejlő összetevők ugyanis hasonlóak a hormonokhoz, amelyek meggátolják a mellrák kialakulásának veszélyét.

Ugyanakkor linolsavat és lignint is tartalmaz, amely védelmet nyújt a prosztata- és vastagbélrákkal szemben.

Egyszóval, a lenmag természetes ellenszere a rákos sejtek kialakulásának.

Helyettesíti a tojást

A masszákba, palacsinta-tésztába kerülő tojás helyett lenmag-keveréket is tehetünk.
Méghozzá úgy, ha 1 evőkanálnyi lenmagot megőrölünk, és összekeverünk 3 evőkanál vízzel.
Ez kitesz egy tojást.

Felveszi a harcot a pattanások ellen




A lenmagban lévő hatóanyagok hozzájárulnak az androgén-termelés szabályozásához, vagyis a bőr által termelt szébum kordában tartásához.

Ha lenmagból készített maszkot viszel fel hetente az arcodra – az érintett területre, a bőröd sokkal tisztább és bársonyosabb lesz.

Hogyan fogyasztható a lenmag?

Napi 17 gramm – kb. 2 kanál lenmag elegendő ahhoz, hogy a szükséges 
Omega 3 és Omega 6 dózist bevidd a szervezetedbe.

A lenmag nyersen kapható, nyersen is fogyasztható, illetve kávédarálóban megdarálva, liszt formájában is belekeverhető joghurtokba, salátákba, gyümölcs-shakekbe.

A sütésnél-főzésnél is felhasználhatod, egészben vagy megőrölve a lenmagokat. 
Jó adalék süteményekben, kenyértésztában, ételekben is.




Kapható ugyanakkor len-olaj is, amelyet szintén hasznosíthatsz a főzésnél, de étrendi kiegészítőként is megfelel.





(forrás: filantropikum)








Továbbá:





4.Gyógyító növényeink 4. rész:

5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkbenhttp://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html



12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


27.Hűsítő italok – házilag:

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html


28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html

30.Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html


32.A kézben, a talpon stb. benne van az egész ember  :) - Térkép az egészségünkhöz :) – Reflexzónák:







Szeretettel,


Gábor Kati






blog oldalam: 








2 megjegyzés: