2013. augusztus 26., hétfő

Egzotikus - trópusi gyümölcsök - fűszernövények - Banán - Papaja - Kurkuma - Mangó - Kakaó - Mandarin - Gránátalma



Egzotikus - trópusi gyümölcsök - fűszernövények - Banán - Papaja - Kurkuma - Mangó - Kakaó - Mandarin - Gránátalma







Az „egzotikus - vagy trópusi gyümölcsök - fűszernövények” közé azok a növényfajták tartoznak, amelyek a trópusokon vadon nőnek, illetve ezeken a területeken termesztik őket.






MANDARIN


A mandarin a citrusfélék családjának képviselője.

Kínában és Vietnamban őshonos gyümölcs.






Citrus rokonaitól azonban nem csak C-vitaminban való gazdagságot örökölte.

A narancssárga labdácskákban van D-vitamin, amely véd az angolkórtól és K-vitamin, amely biztosítja a véredények rugalmasságát.

Vérkoleszterint csökkentő hatóanyagot tartalmaz.

A mandarin - a narancshoz és a grépfrúithoz hasonlóan - héjában és membránjában található pektin csökkenti a vérkoleszterinszintet, így rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a vérkoleszterinszintet csökkentő táplálkozáshoz.

Azokon a területeken, ahol a citrusfélék fogyasztása jelentős, a rákos megbetegedések okozta halálozási arány kisebb.

Svéd kutatók megállapították, hogy a hasnyálmirigyrákban szenvedő betegeknél elenyésző volt a citrusfélék és a sárgarépa fogyasztása.




Holland kutatók szerint a gyomorrák kialakulásának rizikóját csökkentik e déligyümölcsök.

A citrusfélék rákellenes hatása, így a mandariné is, egyrészt az igen erős antioxidáns hatású C-vitaminnak, másrészt a magas élelmirost-tartalmuknak tulajdonítható.

Fontos tudni, hogy a mandarin nitrátokat soha sem tartalmaz!
Ezek a kártékony anyagok ugyanis citromsav jelenlétében nem képesek megmaradni.


A mandarin gyógyító célú felhasználásának rengeteg módja létezik. 

Lássunk néhányat:

1. A mandarin leve hasznos diétás és gyógyító ital
Különösen ajánlott gyermekeknek (még csecsemőknek is!) és betegeknek.




2. Láz esetén a mandarin leve jól oltja a szomjúságot.

3. A mandarint asztma és hörghurut (bronchitis) gyógyítására is használják. 
Nagy mennyiség-ben tartalmaz sinefrint, amely a gyógyszergyártásban jól ismert ödéma- és hurutellenes szer. 
A tüdő nyálkától történő megtisztítására minden reggel egy pohár mandarinlé elfogyasztása javasolt.

4. Hörghurut és légcsőgyulladás (tracheitis) esetén a szárított mandarinhéj vizes ázata (hideg folyadékban) és főzete (1:10) megkönnyíti a köhögést és köptető hatású.

5. A hasmenéssel kísért emésztőrendszeri megbetegedések esetén egyaránt hasznos a friss mandarin és levének fogyasztása.

6. A mandarin héja az egyik összetevője annak a gyógynövénykeveréknek, amelyből keserű ázatot (hideg folyadékban) kapnak. 
Ezt a gyógyászatban az étvágy növelésére és az emésztés javítására alkalmazzák, étkezés előtt 15-30 perccel kell elfogyasztani 10-20 cseppet.

7. Az étvágy javítására ugyanilyen adagolásban javasolt a szárított, áztatott mandarinhéj leve.

8. A bélférgektől segít megszabadulni a nagy mennyiségben fogyasztott mandarinlé.

9. A mandarint – mint értékes diétás terméket – alkalmazzák téli időszakban a szervezet vitaminokkal történő „telítésére”.




10. A mandarin skorbutmegelőző és étvágygerjesztő hatású, javítja az anyagcsere-folyamatokat.

11. A mandarin illóolaj-tartalma hangulatjavító hatású.

12. Cukorbetegség (diabétesz) esetén a mandarin héjának főzete segít a vércukorszint csök-kentésében. 
3 gyümölcs héját 10 percig forraljuk 1 l vízben. 
A főzetet szűretlenül (!) hűtőben kell tartani és naponta fogyasztani.

13. A mandarin és leve – fitoncid tulajdonságainak köszönhetően – baktériumellenes hatású. 
(Sok növényfaj bocsát ki légzése során olyan anyagokat, melyek a levegőben található mikro-organizmusokat elpusztítják, ezt hívják fitoncid hatásnak – a szerk.).

14. A mandarin levének külsődleges alkalmazása segít a tejláz elleni harcban.

15. Hasmenés, sőt vérhas esetén is hatékonyan segít a mandarin gyümölcse és leve.




16. A mandarint vérzéscsillapító szerként használják, ha klimax idején bő vérzés lép fel.

17. A mandarinban lévő fitoncidok bőrbetegségekre gyakorolt hatása olyan erős, hogy a friss lé némely gombákat (trichophyton, mikrospórák) azonnal elpusztít.

A gyógyító tulajdonságok mellett ...

egyes betegségekben a mandarin árthat is az embernek.

Izgathatja a vesét, valamint a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját, ezért fogyasztása nem javasolt gyomor- és nyombélfekély, magas gyomorsavszinttel kísért gyomorgyulladás, heveny bélgyulladás (gastritis, enteritis, cholitis), valamint epehólyag-gyulladás, májgyulladás és he-veny vesegyulladás esetén.


100g energiatartalma: 184 kJ/44kcal


(forrás: receptvilág/natursziget)






 BANÁN


A banánt leginkább ízéért, állagáért fogyasztjuk, valamint azért, mert telítettségérzést ad, legtöbben azonban egyértelműen alacsony ára miatt kedvelik ezt a gyümölcsöt.




Azt azonban kevesen tudják, hogy a többi gyümölcshöz hasonlóan a banán is rendkívül tápláló és egészséges, és óriási előnye, hogy egész évben hozzájuthatunk.

Az alábbiakban a banán egészségügyi előnyeit soroljuk fel:

1.    Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket.
2.    A banán a legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló élelemre van szükség bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén.
3.    A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre.
4.    Káliumtartalma a csontjainkat is védi.




5.    A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kálciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő.
6.    A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől.
7.    A banán stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól.
8.     Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik.
A banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot.
9.    A banán gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.
10.  A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd.




11.  A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyagfelszívódást.
12.  A banánban rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyagfelszívódást.
13.  A banán kiváló karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, mely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.
14.  A banánnak nyugtató hatása is van. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket.
15.  Végül a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után.
Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el.
A banánt fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy főzelék összetevőjeként, minden korosztály számára ideális táplálék


3 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A BANÁNRÓL!

Az élelmiszerek igazi csodája. Édes és krémes, ideális étkezések közti nassolásra és tökéletes a karcsúság hosszútávú megtartására. Azonban ezeken a mindenki által ismert aspektusain túl, a banánnak vannak meglepőbb tulajdonságai is.





ERŐSEBB AZ ENERGIAITALOKNÁL

“Energiaital helyett egyél banánt!” – tanácsolják újabban a specialisták. Ez év májusában, egy atlétákon végzett felmérés kimutatta, hogy nagyobb volt a dopamin szintjük azoknak akik banánt ettek, mint azoknak, akik energiaital mellett döntöttek. Sőt, a dopaminszint a banán elfogyasztása után egy órával is növekedett. A banán nem csak, hogy feladta a leckét az energiaitaloknak, de jobb közérzetet is teremtett az atlétáknak.

MINÉL FOLTOSABB A HÉJA, ANNÁL HATÉKONYABB A RÁK ELLEN

Japán kutatások szerint, egy foltos héjú, jól kisütött banán egy TNF (tumornekrózis faktor) nevű anyagot termel, amely elpusztítja a rákos sejteket. Minél sötétebb a héja, annál nagyobb a rákellenes és immunerősítő hatása.

MÁSNAPOSSÁG ELLEN

Magas kálium tartalma magyarázza. Egyél egy banánt lefekvés előtt vagy közvetlen felkelés után, és megszabadulsz a másnaposság kellemetlen tüneteitől!


(forrás: tudnod kell/webbeteg)







Kurkuma, a szent fűszer

  
A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó gyógynövényünk, mely Ázsia déli részén őshonos, ahol a megfelelő mennyiségű csapadék és hőmérséklet biztosított számára.





A leforrázott, szárított, majd őrölt kurkuma por színe jellegzetes sárgás, narancsos, fő alkotórésze az ázsiai konyha által kedvelt curry fűszerkeveréknek.

Az őrölt kurkuma por aktív összetevője a kurkumin, íze csípős, kesernyés, a mustárhoz hasonlít.




Alapja a curry fűszerkeveréknek, de számos étel és ital köszönheti neki sárga színét. Fogyasztják Kínától, Indonézián át szerte Ázsiában.

Thaiföldön a fiatal hajtást és néha még a virágot is felszolgálják.



  
Kurkuma, a sárga gyömbér

Latin neve Curcuma longa, angolul turmeric (ejtsd: türmerik) vagy holy powder (szent por) néven ismerik.

Indiai sáfrány, kurkunna gyökér, sárga gyömbér néven is találkozhatunk vele a nagyobb áruházak és üzletek fűszeres polcain.




Gyönyörű sárga színe van a kurkumának

Hogy készül a kurkuma fűszer?

A kurkuma egy méter magasra növő évelő növény sárga virágokkal és sima fényes levelekkel. 




A gyömbérfélék családjának tagja. 
Vadon terem Dél-Kelet Ázsia erdőségeiben, a 20-30 fokot és a sok esőt kedveli.
A kurkuma fűszer a gyökértörzs megfőzésével, szárításával és porításával készül, színe erős narancsos sárga.




Kicsit keserű, kicsit borsos íze és a mustárra emlékeztető illata van.
A legtöbb kurkumát az indiai Erode városában termelik.

Dísznövényként is termesztik, Ázsiában sok helyen vadon él




Hogy került Európába?

A Dél-Ázsiában őshonos fűszert indiai kereskedők hozták az ókori Görögországba, ahol kezdetben csak az igazán jómódúak engedhették meg maguknak.

Már Marco Polo feljegyzéseiben is - mint a sáfrány alternatívája - említi, ezt a szerepét azóta is betölti, bár a két fűszer alapvetően különbözik egymástól.

Mire használhatjuk?

A kurkuma az indiai curry fűszerkeverék egyik legfontosabb fűszere.
Sokan nem tudják, de a kurkuma adja több mustárfajta jellegzetes sárga színét.
Házi mustárt is viszonylag egyszerű készíteni mustármagból, kurkumából, sóból, cukorból és némi fehérborecetből.




Az élelmiszeripar joghurtok, fagylaltok, kekszek, tejtermékek színezésére használja a kurkumát. 
Néhány indiai államban a kurkuma levelébe tekerve főznek különleges ételeket, és gyakoriak az olyan receptek is, melyekhez frissen reszelt kurkuma szükséges.

A perzsa konyhában nemcsak a rizsnek adja különleges színét a kurkuma, de olyan gyakori fűszer, hogy szinte minden második recept így kezdődik: „piríts hagymát és szórd meg kurkumával”.


Kurkumával ízesített rizsétel


Egy libanoni mandulás süteménybe fenyőmag és kurkuma is kerül, sfouf a neve.
  
Mire használható a konyhán kívül?

Textifestékként is használják, bár a napsütés gyorsan kifakítja az így színezett ruhákat.
Indiában az esküvői szertartások fontos fűszere.
Egyre elterjedtebb, mint vágott virág vagy hosszan virágzó szobanövény, thai tulipánnak is nevezik.

Egészséges kurkuma

Indiában már évszázadokkal ezelőtt gyógyítottak vele, az egész testet megtisztítja – tartották róla.

Mára tudományos vizsgálatok sora bizonyította, hogy a kurkuma hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatással van a szervezetre.

Hatásos az epekő megelőzésében és a meglévő epekövektől való megszabadulásban.
Bizonyítottan csökkenti a vércukor szintjét.

Japánban gyógyteaként fogyasztják a kurkumát.
Folyamatosan kutatják felhasználási lehetőségeit a modern gyógyászatban is, gyakran felmerül, mint az Alzheimer-kór és a rák egyik ellenszere.

A dél-indiai Nizamabad város Ázsia legnagyobb kurkuma termelője.
Az ősi indiai orvoslás, az Ayurveda 2500 éve előszeretettel alkalmazza a kurkumát gyógyító tulajdonságai miatt.

A kurkuma kb. 5%-ban esszenciális olajokat, 5%-ban kurkumint és más polifenolokat tartalmaz. A kurkumin egy természetes pH indikátor, savas közegben sárgává, lúgos közegben világos pirossá válik.




 A kurkuma egészségre gyakorolt pozitív hatásai

A kurkuma: 

gombaölő, baktériumölő, szerepe lehet bizonyos betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór, az artritisz és egyes rákos daganatok.

A kurkumát előszeretettel használják a kozmetikai iparban is antioxidáns tulajdonsága miatt.

További kedvező tulajdonságok, amiket a kurkumának tulajdonítanak:

-    prosztatarák megelőzés
-    egerekben gátolta a mellrák átterjedését a tüdőre
-    természetes méregtelenítő, májtisztító
-    csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának esélyét
-    gátolja a daganatok áttét képződését
-    természetes gyulladáscsökkentő
-    egerekben lassította a szklerózis multiplex progresszióját
-    természetes fájdalomcsillapító
-    segíti a zsíranyagcserét
-    Kínában régóta használják a depresszió kezelésére
-    gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kedvező lehet artritisz esetén
-    javítja egyes kemoterápiás készítmények hatását és csökkenti azok mellékhatásait
-    bíztató eredmények születtek hasnyálmirigyrákos betegeknél
-    gyorsítja a sebgyógyulást és kedvező lehet olyan bőrbetegségekben is, mint a pszoriázis




A kurkuma különösen hasznos elhízásban, cukorbetegségben: gyulladásgátló, anyagcsere normalizáló

India közkedvelt fűszere, a kurkuma régóta ismert gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, fájdalomenyhítő szer.

Hatásos a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében.

A kurkuma (Curcuma longa) nagyobb adagban is használható.

Az elhízás káros következményei is csökkennek.

A kurkumin jótékony hatással van a testzsír-arányra.

A kurkuma aktív antioxidáns hatóanyaga, a kurkumin visszafordítja az elhízással járó gyulladásos és anyagcsere elváltozások egy jó részét.
  
A kurkumából kivont vegyület segíti az agysejtek regenerálódását szélütés után.

Korábbi vizsgálatok is jelezték már, hogy a curry és a kurkuma jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin gyulladást gátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír.




Egyes tanulmányok arra is utaltak, hogy rákellenes hatása lehet, csökkenti a meglévő tumor méretét, illetve ritkábban alakul ki daganatos betegség azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak kurkumin tartalmú ételt, ezen kívül májvédő hatású, mert csökkenti a májsejtekben a krónikus gyulladást.

A kurkumin egyébként egy általános gyógyító szer, és elősegíti a jó egészség  fenntartását.





AZ EGYIK LEGJOBB TERMÉSZETES FOGFEHÉRÍTŐ


Ez a növény természetesen fehéríti a fogakat?
Igen, ez teljesen igaz.
Létezik egy növény, amiről már nagyon sokat írtunk más aspektusból.

A sárga por, amely sárgára színez mindent ami és aki hozzáér…már biztos kitaláltátok- a kurkumáról van szó.
Ez a hihetetlen gyógynövény a titkos összetevő abban, hogy a legfényesebb, legfehérebb fogakat kölcsönözze használójának.






Azt már tudjuk, hogy a kurkuma nagyszerű gyulladásra és védi az agyat az öregedés ellen… valamint, hogy egy erős fertőtlenítő, antibakteriális és rákölő növény- ennyi jó tulajdonság már szinte csodával határos jelenség, ily módon nagyon kivételessé téve ezt a növényt.

Mellékesen jegyzem meg, hogy a kurkuma még más szépítő tulajdonságokkal is rendelkezik.
 Arcpakolásként alkalmazva csökkenti az arc pórusait.
Az indiai menyasszonyok esküvőjük napja előtt használják, csak emiatt.

Körülbelül fél evőkanál szárított szerves kurkuma port és egy kis vizet összekeverve krémet készítettem, és úgy gondoltam kipróbálom mi lesz a várt hatás.

Nagyon óvatosnak kell lennünk viszont a krém felvitelénél, mert bármi ami a kurkumaporral érintkezik- kivéve a száj belsejét, élénk sárgára fog színeződni- beleértve a fogkefét is.


De, ahogy sejteni lehet, csodásan fehéríti a fogakat!


A kurkuma jót tesz szájhigiéniánknak is és nem csupán fogfehérítésre használhatjuk.
Erős gyulladásgátló hatása miatt jó az ínynek is- a magyar 30 év feletti emberek nagy része ínybetegségekben szenved- úgyhogy különösen ajánlott e miatt is a használata.
Ezenkívül erősen antimikrobiális is, vagyis megöli a fogszuvasodást és ínybetegségeket okozó baktériumokat!

HASZNÁLATA:

Használj 1/2 evőkanál szárított szerves kurkuma gyökeret és adj hozzá egy kis vizet- és kész is. 
Moss fogat úgy, mint eddig…
Egyszerű, de nagyszerű!




(Forrás: naturahirek.com/megafood/napidoktor/mindmegette)









Papaya - Papaja


Dinnyefafélék családja
Faj:
Carica papaya




Eredet

Papaya vagy dinnyefa Amerikában és Mexikóban őshonos.
Virága fehér, termése körte alakú, narancssárga, puha, édes.
Útóérő gyümölcs, szobahőmérsékleten beérik.
Súlya 0,5 - 1 kg.

Tápanyagban gazdag talajt, bőséges locsolást kíván. 
Fény és hőigénye nagy, a direkt napfényt kedveli.
Magról vetve gyorsan nő, 2 évesen már termő.
Ültetés előtt a magot egy éjszakára áztassa vízbe, majd 0,5-1cm mélyen vesse, jó vízelvezetésű, gazdag talajba.
Napos,meleg helyen kell csíráztatni.
Átültetéskor a gyökerére nagyon kell vigyázni, mert a gyökér bolygatását nem viseli el.

A papaya valószínűleg Mexikó déli részéről és Közép- Amerikából származik. 
Először az indiánok termesztették és az európaiak terjesztették el.
A 16. század közepén a spanyol tengerészek vitték Manilára.
Onnan jutott el a papaya a Föld többi trópusi térségébe.

Növény

A növény a botanika szemszögéből nézve elfásult gyógynövény — levelei simák, hosszú nyelűek, akár 60 cm hosszúak, bóbitája úgy néz ki, mint egy óriási petrezselyemcsomó.




A papaya fája olyan egyenesen nő, mint a gyertya, magassága akár a 20 métert is elérheti, és kis oldalágak, vagy gallyak tarkítják.

A 10 - 20 m magas fa tetején a levelek egy csokorban helyezkednek el.
Az apró, zöldes színű virágok önállóan vagy csoportokban, a törzs felső részén találhatók.


A gyümölcs a levelek alatt csüng, körbe a törzs körül, általában körte formájú.




Termesztés

A trópusi és szubtrópusi területeken, az egész világon elterjedt.

Import

Egész évben szállítják repülőn, vagy hajón, Braziliából, Costa Rica-ról, Kenyából, és az Elefántcsontpartról.
A legjobb gyümölcs Tájföldről származik.

Termés

Ehető:
a gyümölcshús és a magok.




Élvezhetetlen:
a héja.

Illat:

friss, ám inkább semleges.

Íz:

a dinnye és a sárgabarack ízére emlékeztet, édes, alig tartalmaz gyümölcssavat.

Súlya:

fajtától függően néhány 100 g-tól akár több kg- ig; a nálunk kapható papaya súlya általában 300 és 600 g között helyezkedik el.

Forma:
fajtától függően kerek, tojás vagy körte formájú.




Érett állapotban:

a héja sárgászöld vagy zöld, számos sárga folttal tarkítva, esetleg sötét pontocskák is előfordulhatnak rajta. 
Az egész gyümölcs kellemes tapintású a kéz számára, és puha. 
A felszeletelt gyümölcs húsa tejes- piros, vaj puhaságú és nagyon lédús.




Túlérett gyümölcs:

a héja citromsárga és barna foltok borítják, amelyek úgy hatnak, mintha a gyümölcs benyomódott volna, vagy penészes lenne; a gyümölcs nagyon puha; a felszeletelt gyümölcs húsa üveges.

Éretlen gyümölcs:

kemény, a héja zöld, kevés sárga színű pötty borítja.

Felhasználás

Nyersen gyümölcsként fogyasztható, vagy gyümölcssaláta, illetve kiadós saláta készíthető belőle. Püré formájában krémek és italok készítéséhez. 
Párolva kompót, vagy befőzve lekvár alapanyaga lehet.




Tárolás

Az érett, egészben hagyott gyümölcs max. 2 napig tárolható hűvös, inkább nedves helyen.
Az érett gyümölcs húsából citrusfélék levével elkeverve püré készíthető, vagy lefagyasztható.
A felszeletelt érett gyümölcsöt javasolt fóliába csomagolni, ám így is csak néhány napig áll el hűtőszekrényben.

 Utóérés:

szobahőmérsékleten, max. 8 napi

Sok helyen kedvelt gyümölcs.

Salátákhoz, süteményekhez, ivólevekhez is felhasználják.
A papaja gyümölcs bizonyos emésztési zavarok kezelésében is ajánlott.
Kivonatát a bél különféle élősködői ellen, valamint ér és bőrproblémák esetén alkalmazzák.
A papaja hatóanyaga élősködőellenes szer, amelynek nyugtató hatása van az emésztőrendszerre.
Ödémagátló és sebgyógyulást serkentő tulajdonság is jellemzi.

  







Mango


A mangófa az indiaiak szent fája.




A „keleti gyümölcsök királya".

A mangónak több mint ezer fajtája van, alakja, színe, mérete is változó.
A színe többnyire a vörös és sárga között változik, ovális formájú, lédús csemege.
A mangó fán terem, mely akár 20 méter magasra is megnőhet és az ültetéstől számított 4-6 éven belül válik termőképessé.

Egész évben fogyasztható.

Az indiaiak szent növénynek, a szerelem szimbólumának tartják.
Indiában a mangó az esküvők elmaradhatatlan kelléke, a szerelem szimbóluma, és állítólag segíti a gyermekáldást.




Számos hindu szertartásban megtalálható, Brahma isten jelképe, ágait, fáját halotti máglyákhoz használják, virágait a Síva-istentiszteleteken is szerepel, a gyümölcs örök múzsája a költészetnek.

Buddha híres pihenőhelye is egy mangóliget volt.




A ki már evett mangót, az tudja róla, hogy igazi meglepetés gyümölcs. 
Meglepetést okoz narancssárga, ízletes húsa a piros-zöld héj alatt, és hatalmas, lapos magja, mely majdnem olyan hosszú, mint maga a termés. 
A mangó Dél-Ázsiában honos, elsősorban Indiában és Burmában.

A mangóról szóló legelső írásos emlék Kr. e. 4000 körüli. 
Ebben a hindu írásban, mint „nagy gyümölcstermőit említik a mangófát, amely örökzöld, szimmetrikus szerkezetű és dús lombozatú, és rokona a pisztáciának meg a cserszömörcének is. 
A hindu hagyomány szerint Buddha rendszeresen mangófa alatt meditált. 
Ebből adódóan a fa India egyik szent fája is lett.




Kr. e. 2000-ben már nagy méretekben termesztették a mangót, mely egyre ízletesebb és lédúsabb lett az ókori „nemesítők" munkája nyomán.

A gyümölcsöt buddhista szerzetesek, valamint felfedezők juttathatták el Kelet-Ázsiába, ahol hamarosan kedvelt lett, ami megmutatkozott különböző elnevezéseiből is (trópusok almája, gyümölcsök királya, istenek gyümölcse).

A Kr. u. 7. században egy kínai utazó vitte ei Indiától Kínába a mangót, ahol hamarosan szintén termeszteni kezdték. 
Ekkorra már a bagdadi kalifák is jól ismerték, akik azonban inkább a belőle készült szeszes italt fogyasztották előszeretettel, melyet fél-egy évig erjesztettek és érleltek. A mangó az afrikai kontinensre kb. 1000 körül jutott el Perzsián keresztül a tevekaravánok segítségével.



A gyümölcsöt Európában csak 1328-ban említik írások, de sosem volt igazán népszerű. 
A 16. században a portugál hajósok révén eljutott Kelet- és Nyugat-Afrikába, valamint Brazíliába, míg a 19. században Hawaii, Florida és Mexikó következett.

Jelenleg mintegy ezer változata ismert, a legnagyobb termesztője meg mindig India. Náluk jelenleg is a szerelem szimbólumának számít, az esküvőkön mindig van mangó, mely a bőséges gyermekáldást jelképezi. 
Nálunk általában kapható, bár meglehetősen drága. 
Mégis amilyen gyakran csak tehetjük, érdemes fogyasztani, hiszen amellett, hogy rendkívüli zamata van, nagyon sok A-, B-, E- és K-vitamint, valamint ásványi anyagokat tartalmaz, melyek gyógyhatásait a tudományos vizsgálatok számos esetben igazolták. Levele pedig antibiotikus hatással bír, elsősorban fogászati céllal használják a fejlődő országokban.




Antioxidáns hatás

A szervezetben végbemenő oxidációs folyamatok során olyan káros anyagok is keletkeznek, melyek rendkívül reakcióképesek és az egészséges sejtek sérüléséhez, pusztulásához vezethetnek, valamint olyan kóros elváltozásokat indíthatnak be. mint az érelmeszesedés vagy a daganatos elváltozások. 
Éppen ezért a keletkező szabad gyök molekulákat semlegesíteni kell. 
Erre a szervezetünknek is van egy védelmi rendszere, de sokszor külső támogatásra szorul, melyet az antioxidánsok bőséges fogyasztásával érhetünk el. 
A mangó nagyon gazdag fenolos hatóanyagokban, melyek kiváló szabad gyökfogó tulajdonsággal bírnak. 
Ehhez még hozzájárul magas A-vitamin tartalma, mélyszintén erős antioxidáns hatással rendelkezik.

Daganatgátló hatás

Kimutatták hogy, azokban az országokban (pl. Úi-Zéland), ahol nagyon sok mangót esznek, a tumoros betegségek száma jelentősen kisebb más területekhez viszonyítva.

Azóta kiderült, hogy a mangó daganatgátló hatásában több tényező is szerepet játszik. Egyrészt fontos tényező e tekintetben az előbb említett antioxidáns hatás. 
Másrészt a gyümölcs kivonatanyagai megakadályozzák. hogy az örökítő anyag, a DNS szerkezetében olyan káros változások (mutációk) menjenek végbe, melyek végső soron a rákos sejtek kialakulásához vezetnek. 
Harmadrészt pedig bizonyítást nyert, hogy a mangó fogyasztással csökkenteni lehet az epehólyagrák kockázatát, melynek, többek között valószínűleg az áll a hátterében, hogy csökkenti az epekőképződés esélyét. 
Mindezek alapján elmondható, hogy a mangó a rákmegelőzés kitűnő eszközévé válhat, ha rendszeresen fogyasztjuk.




A-vitamin pótlás

A mangó gazdag A-vitaminban, ami jól is hasznosul belőle. 
Az A-vitamin hiány általában a szegény országok problémája, ahol súlyos tünetként, farkasvakságot okoz. 
Ugyanakkor nálunk is előfordulhat, hogy valakinek alacsonyabb az A-vitamin tartaléka a kelleténél, ilyenkor általában bőr, haj és köröm elváltozásokat tapasztalunk, melyek elsősorban szárazság és töredezettség formájában jelentkeznek. 
Néhány szelet mangó fogyasztásával a napi A-vitamin szükségletünket fedezni tudjuk. Azokban az országokban, ahol a mangó alapélelmiszer, azt javasolják, hogy az év mangóhiányos időszakában szárított formában fogyasszák a gyümölcsöt az A-vitamin hiány és a farkasvakság megelőzése értekében. 
Ennek különösen a gyerekek esetében van igen nagy jelentősége.

Vasfelszívódást elősegítő hatás

A mangóban található C-vitamin és más savas anyagok elősegítik a vas felszívódását a rizstartalmú ételekből. 
Habár ezen hatása elmarad a citrusféléktől (narancs, citrom), mégis jelentősnek számít. Mindez azt jelenti, hogy az étkezések végén elfogyasztott egykét szelet mangó nagyobb esélyt ad a vasfelszívódásra. 
Egyébként maga a gyümölcs is tartalmaz olyan mennyiségben vasat, hogy az hozzájárulhasson az egészséges vérképzéshez.


Népgyógyászati felhasználás

A népgyógyászatban a mangó gyümölcsét nem igazán hasznosítják. 
Levelét és ágait hörghurut, belső vérzés, valamint fogfájás kezelésére alkalmazzák. 
A gyümölcs héját egyes területeken méh vérzés megszüntetésére adják. 
A fenti hatások azonban tudományos módszerekkel nem bizonyítottak.


Dr. G. Róbert

(forrás: Magyar Nyelv)








A gyógyító kakaó


A Dél-Amerikában őshonos kakaófák az Amazonas és Orinoco ártereinek és Ecuador folyópartjain nőnek, általában magas fák árnyékában. 




Termesztését a maják kezdték el i.e .1500 körül, magját  tápszernek és pénznek egyaránt használták. 
Peruba is az  indiánok közvetítésével jutott el. 
A maják, később pedig az aztékok és az inkák már négyféle kakaóitalt ismertek. 




A magvakat borító fehér terméshúst csemegeként ették, a termés más részeiből használati tárgyakat és szereket (terméshéj: kanalak, pohár, edények; levelek: háztető; kakaóbab: gyógyszer) gyártottak. 

Európába egyes források szerint Kolumbusz, mások szerint Cortez révén került. 
A spanyoloktól került tovább Afrikába, Ázsiába. 
Az első csokoládéfőző 1580-ban nyílt meg Spanyolországban. 
A forró csokoládé a 17. század közepén, a teával egy időben terjedt el Európában.


Theobroma cacao

Az örökzöld kakaófa több fajának fája akár 15 m magasra is felcseperedhet a természetben,  de az ültetvényeken nem nő 3 m-nél magasabbra. 
Elsősorban kétfajta fát termesztenek:  a Forasterót (80%) és Criollót (5%), illetve ezek hibridjét. 

A ritkább, alacsony hozamú Criollo kakaója finomabb a Forasteróénál. 
A fák egész évben virágzanak és teremnek. 

A kb. 20 cm hosszú termésekben 40-60 mag (kakaóbab) van pépes terméshúsba ágyazva. 




A friss kakaóbab íze élvezhetetlen: a kakaó jellegzetes íze fermentálás, szárítás és pörkölés után jelenik meg.

Feldolgozás

A fermentálásnak kétféle módja van: a nedves kakaóbabot vagy farudakra fektetett banánlevelekre teszik, vagy a kakaóbabot nyitott faládákba teszik, amelyeket tető alatt tartanak. 

A folyamat végén a magok barnássá, porózusakká válnak, a héj meglazul. 




Ezután 5-7 nap szárítás következik. 
A kakaóbabot 120-140 C-on pörkölik, ezek után alakul ki a jellegzetes íze.

Csokoládé

A kakaóbabból kakaómassza és kakaóvaj lesz, amelyekből a kakaópor és csokoládé készül. 
A kakaóbabból először kakaómassza készül. 
Az őrölt kakaóbab a pörkölés és őrlés után cseppfolyóssá váló zsírtól folyékony masszává áll össze. 




A kakaómassza kb. 55% kakaóvajat tartalmaz. 
Ennek egy részét hidraulikus sajtókkal préselik ki. 

A sajtóban maradt anyagban, a kakaópogácsában, 10-20% zsír van. 
A kakaópogácsát kakaóporrá őrlik. 
A különböző színű és ízű kakaóporokat lúgosítással állítják elő. 


A csokoládé... 




alapanyaga a kakaómassza, amelyet cukorral - és tejcsokoládé gyártásakor - tejporral kevernek. 

A jellegzetes csokoládéízt "koncsolással" érik el: a csokoládémasszát hengerekkel...




, lapátokkal vagy más alkalmatosságokkal teli nagy tartályokban mechanikus kezelésnek vetik alá 60 C-on. 
Ekkor szabadulnak fel azok az aromák, amelyek élvezetessé teszik a csokoládét.



Házicsoki recept


Régóta próbálkozom  jó állagú, finom csoki készítésével, eddig sikertelenül. 
Vagy olyan kemény lett, mint a kő, vagy lágy, hogy kiskanállal szedegettük ki.
Most viszont sikerült egy nagyon jó állagú és ízű házi csokit összehozni. Hiába, a cukrot akartam minden alkalommal az alapreceptből kispórolni, de hát csoki, ami belejár, az belejár.




1/2 kg cukrot
1 dl vízzel sziruppá főztem 5 perc alatt. 
Beletettem
5 dkg kakaót és csomómentesre kavartam. Így főztem még 2 percet.
10 dkg vajat adtam hozzá, amikor teljesen elolvadt, a tüzet lezártam. 
Ha szeretnénk ízesíteni, tehetünk hozzá valamilyen aromát, például rumot. 
Nálam most elmaradt.
25 dkg tejport kis adagokban kevertem a kakaós sziruphoz és próbáltam csomómentesre kavarni, persze maradt benne néhány kis darab. 
Vajon az üzletiben hogy nincs egy bogocska sem?
Egy magasabb falu tálat vettem, kikentem vajjal, majd beleöntöttem a forró csokit. 
Este készítettem, reggelre megdermedt, kihűlt. 
Láng fölé tartottam a kés élét amíg felmelegedett, majd a csokit szépen felszeleteltem.
Végre mindenkinek ízlett és odakerültem, hogy ezt is el kell dugjam, hogy ne egyszerre falják fel:-)


(Forrás: sarokkonyha)






A házi csoki alapreceptje Kassai Csillától:


100 g kakaópor
100 g vaj vagy margarin
100 g porcukor
1 teáskanál fahéjpor
2 csomag vaníliás cukor

A vajat megolvasztjuk gőz fölött egy edényben. 
Amikor feloldódott a vaj, belekeverjük a cukrot, majd levesszük a tűzről. 
Ezt követően belekeverjük a többi hozzávalót és ízesíthetjük mindenféle jóval! 
Mazsola, mogyoró, kókuszreszelék, stb 
Ha tejcsokit szeretnénk, akkor csak 3 dkg kakaóport és 7 dkg tejport keverjünk a masszába.

video: 


(Forrás: megaport.hu)


Gyógyhatása

A kakaó kedvező élettani hatásaiért a flavonoidok közé tartozó természetes növényi vegyületek, a flavanolok felelősek.




Az indiánok nagyra becsülték üdítő hatását. 
Nemcsak frissek, de szépek is lettek tőle, mert bőrük rugalmasságát és fényességét szintén neki köszönhették. 

Cortes észrevette, hogy a katonák élénkebbek, teherbíróbbak lettek a kakaótól. 
A benne lévő flavonoidok és polifenolok antioxidánsok, semlegesítik a káros szabad gyököket, hozzájárulnak az érelmeszesedés kockázatának csökkentéséhez. 




A jó minőségű csokoládékban rengeteg ásványi anyagot találhatunk, mint pl. a magnézium,  vas, kálium, kalcium, réz. 
A kakaóvaj, így a csokoládé is (pl. az olívaolajhoz hasonlóan) jelentős mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavat (Omega-6) tartalmaz, amelyek nem emelik meg a vér koleszterinszintjét. 

Mindenek felett a csokoládé remek hangulatjavító. 
A legújabb kutatások szerint a kuna indiánok, akik naponta nagy mennyiségű házi-készítésű kakaóitalt... 




...fogyasztanak,  sokkal ritkábban szenvednek szív és érrendszeri, illetve rákos betegségekben. "

A kutatásunk eredményei arra utalnak, hogy egy flavanolban gazdag étrend különösen jó eszköz a világ két legveszedelmesebb betegsége ellen" mondta Hollenberg.



(forrás: fuveszblog)




Kakaóvaj, az istenek eledele és a bőr tápszere






A kakaóvaj a kakaóbab feldolgozásából jön létre, ez utóbbi a Theobroma cacao nevű fa gyümölcsének magja, ami azt jelenti: „az istenek eledele”. 

A kakaóbabból először kakaómasszát, majd azt kipréselve kakaóvajat nyernek. 

A kakaóvajnak magas E-vitamintartalma van, a bőrnek hosszan tartó hidratálást biztosít. Polifenolokat tartalmaz, melyek megakadályozzák a szabad gyökök kialakulását, továbbá sebgyógyulást elősegítő hatással rendelkezik, így 
ekcéma és pikkelysömör 
gyógyítására is ajánlott.

Az ekcémás bőr tüneteit csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.

Pikkelysömör esetén gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit.

Fontos tulajdonságai:

– gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban, foszforban, káliumban, mangánban
– koncentráltan fordulnak elő benne antioxidánsok
– védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, lassítja a bőr öregedését (antioxidánsok hatása)
– a sérült bőrt regenerálja, hidratálja, puhítja, segítségével a többi hatóanyag mélyebbre tud beszívódni
– sok gyermekkúp és női, hüvelyi kúp természetes síkosítója, intim együttlétek síkosítójaként is jól működik
– nyersétrendes diétázóknak is ajánlott fogyasztásra, sőt, sütéshez-főzéshez is nagyon finom
– sokan napozáshoz használják, mivel bőrünkre kenve gyönyörű aranybarna színünk lehet tőle.




(forrás: www.balaicza.hu)










A GRÁNÁTALMA








Gránátalma, mint a termékenység szimbóluma


Piros színe és a termésében kifejlődő rengeteg magva miatt lett a gyümölcs a termékenység, a szerelem, az élet és a bőség ősi szimbóluma - Aphrodité "szent" gyümölcse.

Mivel nem támadják meg a férgek, a tisztaságot is kifejezi.

Álomban gránátalmákat látni, termékenységet, jó egészséget és hosszú életkort prognosztizál, de szexre való csábítást, felhívást is jelezhet.



A gránátalma egészségügyi előnyei


A gránátalma egy mélybordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: 
egy átlagos méretű gránátalmában közel 600 mag található.

Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van.

A kínai és az ajurvédikus gyógyászatban ezt a gyümölcsöt már évezredek óta használják, sőt az előzetes laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok is igazolták a gránátalma számos pozitív hatását.


DE mik is pontosan a gránátalma előnyei?

  
Fontos szerepe van a súlykontrollban


A gránátalma magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is.

A gránátalma 100 grammjában mindössze 83 kalória van, viszont több, mint 4 gramm élelmi rost.

A rostoknak köszönhetően javul az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak.






Jó hatással van a szív- és érrendszerre


Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket például e gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabadgyökök kialakulása.

A gyümölcs levének fogyasztása ezenkívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását, valamint a gyümölcs magjából készült kivonat antibakteriális hatást fejt ki.

  
Biztosítja a létfontosságú C-vitamin és K-vitamin szükséges adagját


A gránátalma jó forrása két alapvető vitaminnak: 
100 grammjában 10,2 mg C-vitamint találunk, ami 17 százaléka a napi ajánlott bevitelnek.


Ennél valamivel több K-vitamin található benne, pontosan 16 mcg, ami 20%-a a napi irányadó értéknek.


Részletes leírás itt:







Folytatódik tovább hamarosan...









Továbbá:





4.Gyógyító növényeink 4. rész:

5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkbenhttp://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html



12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

21.Egzotikus - trópusi gyümölcsök — fűszernövények:

22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

 25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


27.Hűsítő italok – házilag:

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html


28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html

30.Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html



33. GRÁNÁTALMA:

- Egzotikus - trópusi gyümölcsök - fűszernövények - Banán - Papaja - Kurkuma - Mangó - Kakaó - Mandarin - Gránátalma: https://emf-kryon.blogspot.com/2013/08/egzotikus-gyumolcsok-tropusi-gyumolcsok.html



 







Szeretettel,

Gábor Kati


web oldalam:
hagyomanyorzoink.hu


blog oldalam: 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.