2013. augusztus 1., csütörtök

Praktikusan az otthonunkban, kiskertünkben



Praktikusan az otthonunkban - kiskertünkben





A legjobb környezetvédelmi megoldás: a komposztáló kas


Kevesebb hulladék, több környezetkultúra, jó termőföld és saját élelmiszer! 
Itt az új, hazai elméből kipattant frappáns kerti találmány, mely komposztáló és veteményes egyben: a komposztáló kas!






A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik, aki a gömörszőlősi oktatóközpont biogazdaságában fejlesztette ki a komposztáló kast. 

Ez a kasfonással készülő permakultúrás építmény egyaránt alkalmas a konyhai-, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve melegágyásként is tökéletesen funkcionál!

Alkalmazása elsősorban olyan kertekben javallott, ahol kevés a hely, vagy nem jó minőségű – esetleg szennyezett – a föld (lsd. forgalmas út menti kertek, „városi tanyák”).

A belső, 1 méter magas kör maga a komposztáló, a külső 40 centiméter magas kör pedig a veteményes. 
A komposztálóból szépen - a gravitáció hatására -, szétáramlanak a tápanyagok, folyamatosan táplálva a külső veteményes részt. 

Ha jó alapanyagokat komposztálunk, zöldségeink és fűszernövényeink gyors fejlődéssel és bő terméssel fognak minket megjutalmazni!

A képen látható komposztáló kasban például 15 féle növényt találunk: kétféle paradicsom, karalábé, tárkony, lestyán, medvehagyma, fokhagyma, saláta, eper, szamóca, curry, levendula, zeller, körömvirág, zsálya, bazsalikom.

Kasunk nemcsak biztonságos táplálékforrás, hanem a komposztálással egy csapásra harmadával(!) csökkentettük a kukába kerülő szemét mennyiségét is!

Használjuk igény szerint:

1) A komposztáló kas, mint veteményes

Veteményesként nagyon jó olyan növények számára, amelyek szeretnek csüngeni, és nem jó, ha a termésük a földre ér.

Eper, paradicsom nagyon jól érzi magát benne. 
Már meglévő palántákat ültethetünk bele, tetszés szerint. 




Ajánljuk továbbá a cukkinit, paprikát, salátát, karalábét, hagyma, fokhagyma, stb. Fűszernövényeket is ültethetünk bele, de mivel ezek kevésbé igénylik a gazdag tápanyag-ellátottságot, érdemes a kas mellé ültetni őket: levendula, zsálya, citromfű, körömvirág, menta… 
Ők segítenek majd a kártevőket is távol tartani!

2) A komposztáló kas, mint melegágyás

Tavasszal melegágyként is használhatjuk, ilyenkor néhány hosszú vesszőből formáljunk boltívet, melyet fóliával takarunk.




Ilyen esetben más a külső kör töltése, alulra és a belső körbe friss komposztálandó anyagot, trágyát rakjunk, hogy melegítsen. 

Minden magra ajánlott ez a melegágyás, csak figyelni kell az alkalmankénti szellőztetésre és a megfelelő páratartalomra.
  
TIPP

Ha nagyon tudatosak akarunk lenni, akkor a locsolást esővízzel oldjuk meg, így vizet is spórolunk, illetve növényeink is jobban fognak cseperedni!
Hulladékcsökkentés, komposztálás, kertészkedés, ültetés, csíráztatás – egy helyben!
  
Ami elbomolhat…

… az természetesen el is bomlik. 
De nem mindegy hogy hol… 
Ha a kukánkban vagy a lerakón bomlik a szerves anyag, akkor csak a gond van vele. 

Ha a kert végében történik meg ez a természetes folyamat értékes tápanyagforrás keletkezik így a következő kerti vagy balkonláda generációnak. 

A körforgás nem áll meg, fordítsuk hát a javunkra.




A konyhai hulladékunk 30-40%-a komposztálható, ennyivel kevesebbel tömhetjük a kukánkat és a kukásautót. 
A kerti hulladék meg szinte teljes mértékben ide tartozik, bár, mint az látni fogjuk a felsorolásnál, vannak kivéltelek.
Komposztálásról már valószínűleg doktori disszertációk is születtek, és ha mindent tudni akarsz róla, neked is sokat kell olvasnod. 

Ha használni, alkalmazni szeretnéd, elég egy-két alapelvet megjegyezned, meg egy-két címet, akitől megkérdezheted, ha kétségeid lennének. 

A leggyakoribb kérdés, hogy az adott anyagnak vajon a komposztálóban vagy teljesen máshol van-e helye, de még mielőtt ilyen kérdéseket fogalmazhatnánk, van még egy-két lényeges lépés.

Az elhatározás talán a legfontosabb, nálunk is ez volt. 
Előtte már elolvastam kisebb nagyobb kiadványokat a komposztálásról, és bevallom egy darabig az tartott vissza, hogy az derült ki: ezt talán nem is lehet jól csinálni.

 Pedig a dolog egyszerű, hagyni kell dolgozni a föld kis élőlényeit, meg a nagyobbakat is (pl. a földigilisztákat). 
Persze mindent lehet művészi szinten is művelni, de ez majd a tapasztalatokkal megjön. Szóval el kell kezdeni valahol.

Kell egy hely

Lehetőség szerint a kert végében, árnyékos, félárnyékos.  
Mindig a talajra állítsd a kiválasztott komposztedényt, vagy keretet. 
A lebontó organizmusok, földigiliszták a földből kerülnek a komposztdombodra. 

A komposztáló helyed legyen jól megközelíthető, mert időnként azért van vele dolog. Lehetőleg ne északi legyen az a bizonyos hely. ( Nekünk persze pont északi a kert vége, így kicsit tovább tart az érési folyamat.). 
Legyen szellős is, a lebomlás aerob folyamat.

Valamibe pakolni kell

A kereskedelem mindig gyorsan reagál a lakossági igényekre, így már különféle alakú, térfogatú, színű stb. komposztálók között válogathatsz. 
Alapvetően fa és műanyag alapanyagúak lehetnek, mindkettőnek vannak előnyei-hátrányai. A műanyag „örök” darab lesz, jól vigyázz hát, hogy a megfelelő desing-t válaszd, mert még az unokáid is azt fogják nézni. 
Viszont állítólag gyorsérlelős (hamarább készül el a késztermék). 

A mi első komposztálónk maradék lambériából összerakott keret, kb, 5 éves és még „működik”. A fa persze nem annyira tartós, de természetes anyag, bomlik a növényi szervesekkel együtt. 
Ja, és arra készülj fel, hogy egy komposztáló nem, vagy csak alig komposztáló. Nálunk 3 keret van, egyben érik a tavalyi, egybe pakolunk és van egy, amelyben a fű szárad, és amit időnként hozzáadunk a most pakolt kupachoz.




Mit tehetünk bele?

Komposztálóba NÖVÉNYI eredetű konyhai és kerti hulladékokat tehetünk. 
Ide kerülhetnek a zöldségek és gyümölcsök maradványai, tojáshéj összetörve (lebomlik mindenképpen csak sokáig tart), szobanövények elszáradt részei (persze csak,  ha a vízhiány vagy a kor és nem betegség az elszáradás oka), kávézacc, teafilter, növényevő kisállatok, elhasznált alma, a kertből nyesedék, falevelek, lehullott gyümölcs, fű, aprított ágak, gallyak …

Viszont nem kerülhetnek a komposztunkra ételmaradékok, állati eredetű dolgok, étolaj, régi savanyúságok, nagy mennyiségű mag (pl. meggydzsem befőzés után…), húsevő kisállatok alma.

A fű komposztálása nem automatikus, mivel a frissen kaszált fűnek nagyon nagy a nedvességtartalma. 
Ha rögtön rátesszük a többi anyagra, befülledhet a komposztunk. 
Pedig a komposztálódáshoz levegő kell… Szóval a füvet elő lehet szárítani a kaszálás helyén, aztán részletekben adagolni a dombhoz.

Ha eléggé ügyesek vagyunk és a kerti gyomokat még virágzás előtt elcsípjük, akkor az mehet a komposztra, de ha már felmagzott, akkor nem. 
A komposztálódás folyamán elég magas hőmérséklet is lehet, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyommagvak, vagy egy részük, ezt túléli.

Kis mennyiségben a komposztunkra kerülhet papír (elhasznált tojástartó karton, újságpapír, szalvéta), fahamu, pamutszál - lebomlik, ugyanúgy, mint a faforgács, fűrészpor. 
Kérdéses sokszor, hogy a nem hazai gyümölcsök (citrusfélék, banán) héja bekerülhet-e a komposztunkba. 
Hát ez döntés kérdése, főleg, hogy ezek héját erős vegyszerekkel kezelik, de természetesen növényi eredetűek és lebomlanak… 
Vannak aztán más trükkös dolgok is: pl. a dió-, tuja és fenyő maradványait sem javasolják a szakértők a kezdő komposztálóba, ezeket elő kell bomlasztani, majd 1-2 év után a meglévőhöz keverni. 
Ha ilyen kérdéssel találkozunk, kérjünk szakértői tanácsot.

Társasházban is?

A komposztálás persze a kertes házban élőknek a legegyszerűbb, de egy kis akarattal és szervezőerővel társasházakban is megoldható. 

Erre több példa van már országszerte, egy-két esetet bemutat a Csalán Egyesület honlapján található „Élj zölden társasházban” kisfilm 

(http://www.csalan.hu/hirek/filmjeink). 

Ha többen használjuk a komposztálót, fontos, hogy egy nyelvet beszéljünk, egyezzünk meg, hogy mi kerülhet a komposztálóba és mi nem. Ha van egy felelőse, egy „komposztmester” (aki tudja milyen a jó komposzt, vagy nem fél megkérdezni), az mindenképpen sokat segít. 

Az ipar és a kereskedelem akkor is a segítségünkre siet, ha a balkonon szeretnénk komposztálni, már erre  a területre is kaphatóak edények.


Ügyes komposztálás a kertben









Ásógépet készített egy túrkevei földműves
  
"Kísérletezgető kedvű főhősünk "elmés szerkezetet" fabrikált, mely igen egyszerű, ránézésre is látszik."




Ahogy megtekintjük a videót, az is látszik, hogy elég gyorsan fel lehet ásni vele az adott területet. 

Vajon gyorsabban, mint a hagyományos ásóval?

Sajnos a filmből nem derül ki, hogy mennyivel könnyebb a száraz talajt ezzel az ásógéppel felásni, mint a hagyományos eszközzel, de aki már ásott valaha, könnyen fogalmakat alkothat anélkül is, hogy kipróbálná a kísérleti darabot.

A film végén látható egy másik eszköz is, az félig-meddig szintén a rotációs kapa elvén működök, derül ki a hozzáfűzött kommentből.

Akarva-akaratlanul is azon gondolkodtam a cikk írása közben, hogy mitől gép az ásógép, és esetleg lehetne-e telepíteni az emberi erő helyett vmi mást a hagyományos ásóra. 

Bár utóbbi technikailag biztos megoldható lenne, és így biztos elkerülhető lenne az ásással együttjáró nehéz fizikai munka is, úgy gondoljuk, nem érné meg. 

Környezetvédelmi szempontból az energia felhasználása nyilvánvalóan környezetszennyezéssel, CO2 kibocsátással járna, még ha kevéssel is, vagyis a láncfűrész mintájára felesleges lenne hasonló eszközt kifejleszteni. 
Arról nem is beszélve, milyen zajszennyezést okozna, hisz a láncfűrész hangja maga sem "kellemes".

Vagyis ha belegondolunk abba, hány kertből kellene adott esetben berregő hangot hallanunk, a nevetésen kívül az is eszünkbe jut, milyen felesleges mindez, és mennyi torzsalkodáshoz vezetne a zaj a szomszédok között.

A gondolat azonban, hogy saját fizikai erőkifejtésünkkel, ugyanakkor egy hatásosabb eszköz életre hívásával könnyebbé tehetjük a munkát, üdvözlendő, így talán már a közeljövőben láthatunk "modernebb" eszközökről is videót itt a neten.

A film itt tekinthető meg: 

Aki pedig nem hisz az ásás, kapálás, azaz a földforgatás mindenhatóságában, az olvassa el korábbi cikkünket: 





Sok burgonya, kevés helyen ....




Hihetetlenül sok krumplit lehet termeszteni kevés helyen, és aránylag kevés munkával.

Négy darab másfél méteres oszlopot beásunk a földbe (30-40 cm), félárnékos helyre. 
A beásott részt tartósítjuk. 
A föld felszínétől 10 cm távolságra csavarozunk az oszlopokra körbe deszkákat. 
A deszkák szélessége 20 cm, vastagsága 3-6 cm. 
A deszkákba lyukakat fúrunk 10 mm-es fúróval.
A láda 3 oldalát teljesen bedeszkázunk, a negyediket pedig szakaszosan. 
A láda aljára elhelyezünk 15 cm vastagságban faforgácsot vagy ág daralékot, rá egy réteg szalmát. 
Majd terítsünk rá, az első deszka magasságáig, föld és komposzt keveréket (1:1 arányban).
Ebbe a földrétekbe helyezzünk el egyenletes távolságra egymástól, 16 db kicsirázott krumpligumót, és öntözzük meg.

Öntözzük rendszeresen, hogy a föld ne száradjon ki. 
Amint az első hajtások kibújnak és elérik a 25 cm magasságot, csavarozzuk fel a következő deszkát. 
A száron lévő leveleket törjük le, meghagyva csak azokat melyek a csúcson vannak.

 Töltsük fel földel, betakarva a hajtásokat úgy, hogy a felső levelek kint maradjanak. 
Ezt a műveletet folytassuk ameddig a láda tele nem lesz. 
Ezután öntözzük, hogy a föld ne száradjon ki és várjuk meg a növény virágzását, beérését. 
A bogarakat természetesen szedjük le rendszeresen!

Szedjük le az egyik oldalról a deszkákat, és takarítsuk be a termést!

(biovetőmag)







Egy egyszerű és olcsó megoldás kisebb terek melegítésére


Valóban elfeledhetjük a magas fűtési számlákat, ha magunk készítjük el házi fűtőberendezésünket? 

8 mécses lángja elegendő egy napig a szoba kifűtésére?

A választ az angol Dylan Winter újságíró és YouTube felhasználó adja, aki egy egyszerű és olcsó megoldást kínál kisebb terek melegítésére.




Azt állítja, hogy hétköznapi segédeszközök segítségével fűti ki a hajóján lévő irodaként is működő helységét. 

Naponta csak 30 Ft-nak megfelelő összeget (8 pennyt) költ fűtésre. 

Winter a YouTube-on is megosztotta az általa csináld magad melegítőnek nevezett rendszert, ami a konvekciós hőátadás elvén alapszik. 




A videó nem hagyta figyelem nélkül az angol közönséget. 
Egyesek zseniális ötletnek, míg mások veszélyes baromságnak tartják a fűtési alternatívát.

Mi kell hozzá?

Egy kenyérsütő forma, egy pár hagyományos teamécses és két különböző méretű virágcserép.




Hogyan működik? 
A videó elárulja az olcsó fűtés titkát. 
Szerinted működhet?


Fűtés napi 8db mécsessel!

video/1:

video/2: 


(Forrás: filantropikum)






Egy holland fotós példamutatása egy kis magyar faluban - Egyszerű és zseniális találmány

A Nap energiáját felhasználó sütőkkel 
segítene egy holland fotós a Baranya megyei falu, Gerde rászorulóin.

„Pofonegyszerű ez a szerkezet, mégis zseniális” – mondta Hans Molenkamp.




A sütőt ő találta ki: egy fólia a nap erős sugárzását egy dupla üvegen keresztül a sütőbe tükrözi, melyben akár 300 Celsius-fokig is felszökhet a belső hőmérséklet.

A hollandok öt éve élnek Gerdén, s a falubeliek azt mondják, üde színfoltjai a Béke utcának.
 „Mindennel foglalkoznak a kertben, ők mindent saját maguk megtermelnek” – mondta Kátai Lászlóné helyi lakos.

És nem csak maguknak. Ilyen sütőből még vagy tíz készül, amelyet Hans Molenkamp a falu nehéz sorsban élő lakóinak ajándékoz.

„A falu épülését szolgálja”

„Be is csukhatod a szemed, és láthatod, hogy a körülötted élő embereknek problémát okoz a mindennapi betevő és a pénz, vagy be is csöngethetsz hozzájuk, és segítheted rádöbbenteni őket arra, hogy tudnak magukon segíteni” – mondta a holland fotós. 

Gerde egy zsákfalu Baranyában. 
Munka alig akad, a közlekedés nehézkes, és folyamatosan fogy a népesség. 
Hans Molenkamp tevékenysége végső soron ezen is változtatna.

 „Nekem mint polgármesternek nagyon nagy segítség. 
Olyan ötletekkel jön elő, ami a falu épülésére szolgál” – emelte ki Vargáné Papp Györgyi, Gerde független polgármestere.
 A fotós legközelebb a zöld gondolatot hirdető művészeknek szervez alkotótábort Gerdén.

Forrás: 

Kép forrása: http://mno.hu/video






Magyar csodavakolat, ami feleslegessé teszi a légkondit




Kánikulák idején klímaberendezés használata nélkül is 26 °C alatt lehet tartani vele az épületek belső hőmérsékletét.

Forrás:








Napkollektor házilag





  
(forrás: út a jövőbe)








Sörkollektorral az olcsóbb fűtésért




Egyre többen érdeklődnek a költségkímélő fűtési módok iránt, hiszen se a gáz, se a szén, se a fa nem olcsó mulatság.

A sörkollektor nem más mint egy szolár légkollektor, ami az alternativ energia hasznosítás talán legkézenfekvőbb megoldása, és ezáltal spórolhatsz a gázszámládon és óvod a környezetet.
  
A nap és a levegő azonban (még) ingyen van, így aki sok sört iszik és némi kézügyessége is van, elkészítheti a legolcsóbb fűtési rendszert, a sörkollektort.


A név ugyan kissé megtévesztő, mert nem sörrel fűtünk, hanem az üres sörös dobozokban felmelegedett levegővel.


A sörkollektor készítéséhez értő szakembert nem könnyű találni, de a kereslet valószínűleg a mestereket is kitermeli majd.

Hogyan készíthetjük el a pénztárcánkat kímélő alternatív fűtésrendszert?

itt: (http://sorkollektor.uw.hu/)







EGY ÚJABB ZSENIÁLIS MAGYAR TALÁLMÁNY, AMIRŐL "ÉRDEKES" MÓDON NEM SZÓLNAK REKLÁMOK...

Tóth Miklós lassan fél évtizede dolgozik a napelemes tetőcserépen.
Már két éve elkészült.




cikk:
http://tudnodkell.info/egy-ujabb-zsenialis-magyar-talalmany-amirol-erdekes-modon-nem-szolnak-reklamok






ÁRAMFEJLESZTÉS ÉS EGÉSZSÉG KARÖLTVE




Napi 1 óra biciklizés ellátja a házunkat árammal 24 órára:




 



Kézi mosógép

Adjon Isten!

Amikor elkezdtük vizsgálni annak a lehetőségét, hogy hogyan lehet áram nélkül élni, akkor a házimunkák közül a mosás volt az amelyet minden háziasszony a nehezen végezhető munkákhoz sorolt. 
Azt kértétek találjunk rá megoldást, mert senki nem szeretne kézzel mosni amikor a csodálatos gépeink ezt eddig elvégezték helyettünk.
Így épült meg a "kézi mosógép", ami a Forgatag nevet kapta, mert senem kézi, senem gépi.




Az alapot egy kiszuperált hajdú autómata mosógép adta. 
Először a burkolatától, majd a kábelezéstől, elektromos kütyüktől szabadítottam meg. Kiszedtem a motort, a kapcsolókat és mindent ahová vezeték volt húzva.

Utánna lebontottam a vázat, a súlyokat míg a csupasz dob maradt a tetővel. 
30-as szögvasból készítettem egy lábat, majd felerősítettem. 
A szivattyúhoz vezető csőre egy 1"-os KP cső segítségével felszereltem egy 1"-os csapot, ezzel lehet az üstből leengedni a vizet.

Az ékszíjtárcsát rajta hagytam, fúrtam bele egy 6-os menetes szárat, erre pedig egy fa reszelő nyél került. 
Ezzel tulajdonképpen elkészült a mosógép.




Használat:

- a ruha belehelyezése után az üstöt harmadáig felülről fel kell tölteni a kívánt hőmérsékletű vízzel,
- egyik irányba megtekerjük 10-15-ször, majd másik irányba is kb ennyiszer,
- pár percig állni hagyjuk...
- folytatjuk amíg el nem érjük a kívánt eredményt,


Tapasztalat:

A Forgataggal azonos hatásfokkal moshatunk, mint a csili-vili szuper-autómata-mosógépünkkel. 
Nagyon víztakarékos, hiszen egy vízben különböző ruhákat is kimoshatunk. 
Először a fehéreket, majd az enyhén koszosat, stb.

Könnyű vele mosni, mondhatni gyerekjáték és valóban, mert a gyerekek imádják, megállás nélkül tekergetik, még amásfél éves fiam is.
Amikor a ruhát meg kell mozdítanunk a vízben, akkor egy picit nehezebb, de egy negyed fordulat után, már könnyedén forog.




A masina könnyen összeköthető a pedálgéppel és lábbal hajtva még könnyebben moshatunk.

A két gép nincs össze rögzítve, nem is kell, mert a kerékpár súlyos és rajta van a mi súlyunk is, a mosógép pedig vízzel, ruhával szintén stabilan áll. 
Az összekötött géppel túl könnyű mosni!!! 
Ezért töbnyire ilyenkor töltöm vele az akkumulátorokat is.
A gyermekek pedig imádják tekerni.




A gép elkészülte után a mindennapos használat azt bizonyította, hogy ez is túl van egy kicsit lihegve. Egy ilyen - akár a szeméttelepről összehordott -szerkezettel könnyen lehet mosni.

Áldás!
  

Forrás: nabukodonozor.hu







Szalmabála-kertészkedés:

újabb lépés a fenntartható önellátás felé   

A szalmabála-kertészkedés általában szalmabálába ültetett növényekből álló emelt ágyásokat jelent, a tapasztalatok szerint számos előnyét élvezhetjük.

Ezzel a termesztési móddal kihasználhatjuk az emelt ágyás előnyeit, méghozzá egy bőségesen rendelkezésre álló és olcsó közegben. 





A szalmabálák segítenek visszatartani a nedvességet, a tápanyagfelesleg pedig beszivárog az alatta lévő talajba, ezáltal javíthatjuk kertünk földjének általános egészségét is.

Íme néhány növény, melyeket már sikeresen termesztettek ezzel a módszerrel: 

paradicsom, paprika, uborka, tök, sütőtök, cukkíni, földieper.

A West Virginia Egyetemen sikeresen folyt szalmabála-kertészkedés vizsgálat. 
A resilientcommunities.com internetes portál szerkesztői örömmel nyugtázták: nagyon jó érzés, amikor azt hallják, hogy valamelyik előfizetőjük megvalósítja ötleteiket, javaslataikat, ahogy azt Andrew LaBanc is tette.

Andrew kertészeti végzettséggel rendelkezik, és amikor olvasta a szalmabála-kertészkedésről szóló bejegyzésüket, azonnal tudta, hogy azt könnyen megvalósíthatja saját kertjében és közösségében is.

Andrew négy olyan előnyét említi a szalmabála-kertészkedésnek, melyek miatt kiváló lehetőséget jelent mindazoknak, akik talajmentes növénytermesztési módszert keresnek:

- mivel a bála nagyjából 30 cm-rel magasabb, mint a talajszint, a rágcsálóknak és más állatoknak nehezebb megrágniuk a terményt.
- az emelt ágyás gondozásakor nem kell annyira lehajolni, és így kisebb az izomhúzódás esélye is.
- a szalmabála-kertészkedés gyakorlatilag gyommentes rendszer.
- a módszer nagyon kevés negatív hatást gyakorol a kertre, például nincs szükség szántásra, ásásra sem.




Andrew nem csak saját kertjében valósította meg a szalmabálán alapuló növénytermesztést, hanem közösségében is tanítja a módszert, ezen kívül segít másoknak a szalmabálák beültetésében és gondozásában.

Ez egy olyan dolog, amiből igazán tanulhatunk, hiszen jól szemlélteti a fenntartható technikák által biztosított újabb önfenntartási és bevételszerzési lehetőségeket.

Ez természetesen újabb kérdést vet fel: 

...milyen más szükségleteket lehet még kielégíteni otthon és közösségünkben, hogy rugalmasabban tudjunk alkalmazkodni a körülményekhez? 
Ezt mindenkinek magának kell kitalálnia. 

Gyűjtsék össze azokat a fenntartható megoldásokat, melyeket megvalósítottak, megvalósíthatnak otthon, és osszák meg ezeket a tapasztalatokat a közösségükben, hogy mások is tanulhassanak belőle.



forrás: sokszínűvidék








TERMÉSZETES NÖVÉNYI GÁT




A "Gát" ahogy régi magyar nevén nevezzük, védte a termőföldet a viharos széltől, a kóborló legelésző állatoktól, közben saját legelőn tartotta a sajátokat, gyümölcsöt termett (málna, piszke, kökény, csipke, szeder), százával tartotta helyben a fészekrakó énekes madarakat akik ezrével pusztították az élősködő bogarakat.

Régebben nálunk is minden termőföldet gát vett körül.
Aztán jöttek a nyerészkedők, kivágták a gátakat, betúrták a vízelvezető árkokat és beszántották az egészet.

(Forrás: Tóvári Laci)













ÉLŐ - FONOTT KERÍTÉSEK

Az élő fűzfából készült kerítések elkészítéséhez sem mérnöki végzettség, sem építési engedély nem szükséges.




Csupán egy kis törődés és talán némi kertészeti ismeret, ami segítségünkre lehet.




Ezt a fajta kerítést hívhatjuk egyszerűen élő kerítésnek.




cikk:




Praktikusan kis helyen is




A talaj nedvesen tartására egy kis ötlet 




Fogsz kettő különböző méretű vizes palackot!
A kisebbnek levágod a tetejét, ásol egy kis gödröt, beléhelyezed a palackot, vizet töltesz belé.
Majd a nagyobb palacknak levágod az alját, és ráborítod, mint egy kupolát a kisebbre (ahogyan a képen is van).
A többi a Napocskánk dolga 
Felmelegíti a palackba töltött vizet, ami páraként lecsapódik a talajra, így nedvesen tartva azt!

Hát ennyi!  :-)





Praktikus és kreatív terasz



Helytakarékosan 




















Mobil csirke ketrec





Mobil csirke ketrec 






Kifutó a tyúkoknak




Élő kerítés




Élő kerítés




Élő kerítés




Élő kerítés készítése








Vízvezeték szerelő mester a Gyuszi ,,új találmánya a csövön vetett hagyma ,,pocak kímélő projekt.

(Forrás: Szabó Éva)































A balkonon







Hagymatároló kis helyen - nylon harisnyában



Hagymazöld állandóan



Szép és praktikus járólapok



Mini sátrak télre 
(kép forrása: veteményest minden kertbe)



Ágyások raklapból



Fűszernövény fal




Bab felfuttatására




Hely hiányában....függőleges kiskert! :-)




Mire jók az öreg ablakok?




Helytakarékos kiskert




Fonott ágyás




Helytakarékos kiskert




Esztétikusan és praktikusan




Futtassuk fel a babot, uborkát







Fűszerspirál ágyás




Fűszernövények a fatároló tetején




Fatárolási ötletek
cikk és képek:


Fűszernövényes palackok lógnak a falon, helytakarékosan




Virágtartó raklapból




Gondoljunk a madárkákra!








Madarak a kertünkben

Ismerjük meg a kerti látogatóinkat!




Részletesen itt:






forrás:
(Organic Gardening)










Továbbá:






- Gyógyító növényeink 4. rész:

- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


- Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html
- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkbenhttp://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

- A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


- Hűsítő italok – házilag:

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html



- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html








Szeretettel,

Gábor Kati


web oldalaim:

blog oldalam: 








4 megjegyzés:

  1. köszönöm, üdvözlet Lengyelország és Németország

    VálaszTörlés
  2. Kedves Oldalszerkesztő!

    Köszönöm a sok hasznosságot, amit itt leírt, hogy mi megtalálhassuk. Isten áldja meg tovább mindennapjait, életét! Üdvözlettel: Magyarországról

    VálaszTörlés
  3. Nagyszerû, informatív oldal, hálás köszönetem érte! <3
    Szívélyes üdvözlettel Németországból (Offenburg)
    Béke Katalin

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.