2013. július 3., szerda

Mindentudó a paradicsomról - Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás


Mindentudó a paradicsomról

Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás



A paradicsom teljes mértékben megérdemelten kapta aranyalma elnevezését. 

Hisz aranyat ér minden cseppje!






Tartalmaz A, B1, B2 és C-vitamint és számos ásványi anyagot.
Köztük kiemelkedő a kálium, magnézium, kálcium, vas, foszfor, citromsav, almasav, stb.
Számos összetevője miatt rengeteg jótékony hatása van!

A paradicsomot a régi gyógyászatban kelések érlelésére javasolták, majd ha az kifakadt, a kelés tisztítására.

 Ma is gyakran alkalmazzák gyulladásos égett felületekre, mert gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, ezen kívül megtisztítja a bőrt, és víztartalma gyorsan enyhíti az égő érzést.

Az aranyalma fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat.
Különösen ajánlott köszvény, valamint különféle gyulladásos megbetegedések esetén.
A paradicsom tartalmaz némi oxálsavat, de az emésztés serkentéséhez hozzájárul más savtartalma is.

 Részt vesz továbbá magában az emésztési folyamatban, segíti és csökkenti a gyomorsavtúltengést.

Magas víztartalma megelőzi a vér besűrűsödését és oltja a szomjúságot.


Külföldön gombás megbetegedések, gyulladásos folyamatok megszüntetésére alkalmas kenőcsöket készítenek belőle.




A paradicsom története


Az első leírása 1553-ból, Dodonaeustól származik, aki azt mondja a paradicsomról, hogy "gömbölyded, akár az alma, de a dinnyéhez hasonlóan gerezdes; színe először zöldes, ami később pirossá, aranyszínűvé változik". 

Bizonyára innen származik egyik francia neve: pomme d'ore, azaz aranyalma is. 
A 17. században Poma amoris néven tisztelik, vagyis a szerelem almájának hívják, mert bódulatot okozott. 

A még éretlen, zöld paradicsom valóban tartalmaz egy solanin nevű alkaloidát, amely az érés folyamán a gyümölcsből fokozatosan eltűnik úgy, hogy az érett paradicsom teljességgel ártalmatlan, sőt magas cukor- és C-vitamin-tartalma miatt fölöttébb egészséges táplálék is.

Sok nyelv a paradicsom nevét a mexikói tumatle szóból származtatja, angolul tomato, franciául és spanyolul torna te, németül Tomate, oroszul tomat.




Származását 
a kutatók elég pontosan meghatározták.

Őshazája Peru, ahol ma is gyomnövény. 
Mexikóban kezdték el termeszteni. 
Európában először Spanyolországban és Portugáliában, majd Olaszországban tűnik fel, és manapság a világon mintegy egymillió hektáron termelik.

Lippai János: Posoni Kert című könyvében (1664) is Poma amorisként szerepelteti, de a Szerző még nem sokat tudhatott felőle, mert leírást se ad a paradicsomról.

Annál inkább Csapó József az Uj Füves és Virágos Magyar Kertben (1775), bár ő még lebecsülően vélekedik a paradicsomról: 
"Kertekben termesztik az Eb-szőlő Nemét; 
A gyümöltsei akkorák mint egy baratzk, de szegeletessek és szép piros karmasin szinűek. Nem tanátsos az Gyümöltsüket enni, mert az ember eszét meg-tsonkítják."

A 19. században még csak a főúri asztalok csemegéje, de gyorsan terjed a kertekben, és mindinkább kelléke lesz a mindennapok konyhaművészetének. 
Gyermekkoromban még ritkaságszámba ment, ha valaki a reggeli szalonnájához és kenyeréhez paradicsomot falatozott. 
Főként főzve fogyasztották; a paradicsom-befőzés éppen olyan fontos aktusa volt a valamikori falusi, vidéki háztartásnak, mint a szilvalekvárfőzés, a káposztasavanyítás vagy a disznóölés.




Paradicsomültetés

Szeretnék eloszlatni pár tévhitet.
Nem kell megvárni a fagyosszenteket (május 12-15) az ültetéssel, jóval korábban, már április második felében ki lehet ültetni a palántákat, ha arra megfelelő az idő, 
már az ültetésre. 
Ha jó idő van legalább egy hétig, odagyökeresedik, megszokja a helyét és hiába jön neki kisebb fagy, tőből kihajt, ha volt ideje legyökeresedni. 
Ez a kulcsszó. Az idő. 




Két héttel fagyosszentek előtt már nemigen ültetek, mert onnantól lutri. 
Ha megszokta a helyét pár fokos fagy se pusztítja el, csak a föld feletti részét, gyökérből kihajt. 
És mire a többit el mered ültetni, ezek már kisebb bokrok, és úgy nőnek, mintha húznák ki a földből. 
De mivel az ördög egy ritka betegségben, álmatlanságban szenved, és szegényke sohasem alszik, én is csak a fele palántámat ültetem így, de bevallom, soha nem volt még gondom vele. 
De azért mindenkinek ajánlom, hogy így tegyen, jobban fog tudni aludni.




Fagyosszentek előtt ezért felcsirkézem a töveket (feltöltöm földdel), hátha... aztán visszaterítem. 
Sohasem érzem feleslegesnek. 
Eddig egyszer volt komolyabb riadalmam, mert a kiültetett két szememfénye lugasfajta (koktélcserersznye és sárga körtealakú) összes levelét eldobta, és elkezdett sárgulni. 
Tő fölött visszacsíptem. 
Egy hét múlva vittem a tartalék cserepeseket, hogy a helyükbe ültessem. 
Addigra 20-30 centis volt az új hajtás. 
Mire a poharas megszokta a helyét, ezek kétszer akkorák voltak.




Paradicsomtermesztés, palántázás

A másik tévhit, hogy nem szabad elnyurgult, világos palántát venni. 
A paradicsom kiskerti ültetése művészet.
Nem a színe számít, hanem a palánta hossza. Azaz az sem, hanem az ízek (nóduszok) száma ÉS a hossza. Miért is? Mert csak egy pár levelet kell kinn hagyni. a többit el kell fektetni, úgy beültetni. 
A paradicsomot nem ültetőgödörbe kell rakni, hanem ültető árokba! 
Igazi kertész nem is magról palántál, hanem a bevált tőről szeptember végén, a fagyok előtt letör pár hajtást, azt gyökerezteti le egy-egy pohárban, és hűvös, félig megvilágított helyiségbe teszi. (Ha F1 volt a tő, ez az egyetlen módszer, amivel megőrízhető, a következő évre is átvihető az összes jó tulajdonsága!) 
Ha tavaszra (ültetés idejére) 1,5-2 m-es (elnyurgult :D) palántának valót eredményez a munkája, akkor boldog.




Április közepén ás neki egy 15-20 centi mély árkot, a felesleges leveleket kézzel letörgeli (vagyis nem levágja, mert a törés helyén alvórügyek aktiválódnak, azokból lesz a gyökér!), és az árokba fekteti. 
Porhanyós földdel félig befedi, beiszapolja jól beérett csalánázalékos vízzel (ha van, csalántea is mehet bele) ráteríti a többi földet is, megtapossa kissé, és belocsolja. Minden nódusznál elkezdenek a gyökerek kifejlődni, így sokszor 10-20 bokornyi paradicsomnak megfelelő gyökérzet látja el vízzel, tápanyaggal egyetlen bokrodat! 
Azt hiszem, nem kell matematikusnak lenni, hogy bárki megértse, miért éri meg a tövenkénti 5 perces többletidő, mint befektetés.

Ha nincs a beiszapoláshoz a közelben megfelelő vízmennyiség, csalni is lehet, ahogy én is tettem, amikor még nem volt vizem. 
Egy vödörbe földet teszek, arra a vizet. 
Ekkorra már van sóska. lecsípem a levélnyeleket, megzúzom, zsupsz az is bele, Zsurló is megy bele (ezt a mi vidékünkön nekem herbáriumban kell beszerezni, mert nem terem meg hál istennek :D) kap némi csalánt is, és a palántáim gyökerét ebbe mártogatom beültetés előtt. (Hagyom egy kicsit, hogy meg is szívja magát! 
Nincs jobb organikus módszer a palántadőlés ellen!) 
Ezzel a csalással kicsit nagyobb a palántapusztulás, mint a tényleges beiszapolással, de alig. 




És akinek semmi módja nagyobb mennyiségű vízhez jutni, ezzel az apró trükköcskével 90%-os palántamegmaradást érhet el. (A fáimat is így ültetem. Még egy se pusztult ki.) És nem csak paradicsomnál, minden palátánál alkalmaztam az első időkben! 
Ma se vagyok rest, mindkettőt alkalmazom. 
A maradék masszával a fáim sebeit kezeltem, a nagyobb levágott ágak sebére pakolásként is ezt használtam. (Egy gyümölcsfatrükk még, bár nem ide való. 
Ha van istállótrágya, a maradékba keverek azt is egy lapáttal egy 16 l-es vödörhöz, ebbe több föld kell. 
Ezzel kenőcsként, félcenti vastagon beburkolom a fáim törzsét. Hihetetlenül képesek regenerálódni, és a gyümölcsük is egészségesebb lesz.)

Soha nem kell többé  locsolni, ha mindig van zöldmulcs alá terítve, 3 tő lugasparadicsom locsolás nélkül is ellátja gyümölcsével egy 6 tagú család szükségleteit, még a szomszédoknak is jut belőle. 
3 szőlőparadicsom-tő 20 m lugast képes befutni ezzel a módszerrel, és kimondani is sok, mennyi termést képes hozni. 
A komposztot, az alkalmankénti csalántrágyát (ázalékot) meghálálja, de az állati, emberi trágyát, műtrágyákat, rovarirtókat, egyebeket nem.




Ha locsolod, minimum kéthetes ázalékból kevert, 1:20 arányú vízzel tedd, töményebbel ne, és azt is a zöldmulcsra öntsd, ne a letakarított, csupasz földre! 
Az ázalékban ürmön, petrezselymen, pasztinákon, lestyánon kívül szinte bármi lehet. Turbolya, csalán, zsálya, levendula, gyermekláncfű, káposztalevél, ami van éppen. 
A kifőzött teafüveket, gyógynövényeket és a kávézaccot a paradicsom is szereti. 
A természetes módon termelt paradicsom íze, illata megfizethetetlen kincs.

Ha magról ülteted, az ajánlottól hamarabb kezdd el 3-4 héttel, azaz már januárban. 8 órára áztasd be langyos vízbe, vagy vatta, konyhapapír közt, és a szokásostól eltérően kettesével egy cserépbe, ne tűzdelőtálcába. 
A növények megsínylik az átültetést. 
Ha elérte a 10-15 centit, a palántát földestől egy PET-palack aljára tedd, szórj rá kb 5 cm-nyi földet, locsold be. 
A palack talpán csinálj meleg szöggel 3 lyukat a gyökérrothadás megelőzése érdekében. Ha a növény megint nőtt, egy nódusznál a levelet letörni, újra földet rá, és újra, meg újra, meglátod, mire a többiek tüzdeltje magához tér, Neked már (gyökérrel együtt) 40-50 centis, életerős, helybeszokott szép palántáid lesznek!




Ha már virágzik kiültetéskor, a virágokat csípd le. 
(Ha sajnálod, legalább a felét!) De ne sajnáld, mert így az erejét a begyökeresedésre, a fejlődésre fogja fordítani, nem a termés kiérlelésére, amitől egy ilyen palánta akár el is pusztulhat. 
Ha korán akarsz paradicsomot, és később sokat, negyedén hagyd meg a virágot, a többiről csípd le. 
Később szembetűnő lesz a külömbség a két bokor közt.

A földkeverék a következőképp nézzen ki, amibe ültetni kell: 1/8-ad tőzeg, (vagy 1/4 komposzt) hogy szellős legyen, 1/3-ad homok a kovasav miatt, a többi rostált virágföld és kerti föld keveréke. 
Arra ügyelj, hogy ha kidugta a fejét, a levelek ne érintkezzenek se csepegő, se direkt vízzel, mert berothadhat! 
A földjét locsold be gazdagon, tedd rá a magokat, takard be szitált föld-homok 6:1 arányú keverékével 5-8 mm vastagon, és ülj le, várj. (Néha aludj is.) 
Ha szükségét érzed, alulról adj neki vizet, ne felülről! 
A lényeg, a földje talpmeleg legyen, nyirkos, de ne vizes. 
Laza, de nem szellős.




Ettem már paradicsomot szerte a világban, Európától Ázsiáig de a természetes módon termesztett magyar paradicsom zamatát, illatát sehol nem tudják utánozni. Igaz újabban már itthon se. Az áruházláncok könyörtelen elvárásaiban két dolog nem szerepel, és az nem más, mint az íz, és az egészségesség.

Ha nem önmagában akarod termeszteni, hanem a természetes növényvédelem szabályai szerint, hagymát, fokhagymát, büdöskét, körömvirágot, sarkantyúkát társíts hozzá. 




A fehér legyek ellen nikandrát ültetek. (Ez is megrendelhető alább a kisöregnél.) 
Egy 20 m-es kordonhoz 6-7 tő elég belőle, a többi megy a paprikáimhoz, és a krumlihoz. 

Mihelyst ez a növény elkezdi hozni apró kis kékes-fehér virágait, a legyek eltűnnek. 
Díszítőértéke is nagy, kis lilás lampionjait szárazkötészetben is fel lehet használni.




Mivel ne társítsd?

Káposzta, karalábé, fekete dió, kukorica, édeskömény, borsó, kapor, burgonya, cékla, kelkáposzta, rozmaring

Soha ne vesd a komposztra a kihúzott paradicsom szárát, levelét. 
A paradicsom termésén kívül mindene mérgező! 
Szárítsd ki, és égesd el. 
A hamujával a rózsákat tápláld, hihetetlenül szép, telt színük lesz tőle, vagy a gyümölcsfáid, bogyósaid alá terítsd virágzás előtt, lehetőleg még a hófoltokra.

Nem ajánlok név szerint. Nekem a lugason 3 féle van, 1 tő piros szőlőlugas, 1 tő sárga szőlőlugas, és 1 tő nagyszemű lugas. Bokrosból van 2 tő húsos, és 4 tő léparadicsom. Ebből, és a piros lugasokból évi 30-50 liternyi paradicsomlevem és pürém van, a zöldek pedig lekvárnak, és savanyúságnak mennek. 
A - nem elhanyagolható mennyiségű - maradék a szomszédok, barátok, rokonok asztalán, polcán köt ki.

Ha igazi paradicsom-különlegességre vágysz, azt ne a boltokban keresd. Én évek óta innen szerzek be minden egzotikus szaporítóanyagot: kattints ide!

Nos, ha úgy érzed, van benned spiritusz, kalandra fel! Sok sikert kívánok!

Papi



Paradicsom karácsonyra

Ha a nem túl érett, pirosodó paradicsomokat újságpapírba csomagoljuk, s egymástól megfelelő távolságra feltesszük a szekrény tetejére, karácsonykor friss zöldséget fogyaszthatunk!



A szőlőn kívül nyersen a paradicsom is jól eltartható.




Felfőzéses és olajos tartósítás

A paradicsom csodálatos zöldség, savtartalma miatt felfőzés után gond nélkül eláll kupakos üvegben; adalékként, ízesítés gyanánt legfeljebb sót és borsot tegyünk hozzá! 

Befőzéshez legalkalmasabb a nagy, lédús, érettebb befőzőparadicsom. 

A hosszú távú eltartást itt is az üvegek csírátlanításával biztosíthatjuk, de ha az üveg lezárásához celofánt használunk, nem ússzuk meg a száraz dunsztolást sem.

A lecsó tartósításához már muszáj olajat is használnunk. 

Miután forrón üvegekbe adagoltuk, s tiszta ronggyal az üveg száját lecsómentesre töröltük, 

1 centi vastagon töltsünk rá étolajat, majd kupakkal vagy celofánnal zárjuk le az üveget!

 Utóbbi esetben ügyeljünk arra, hogy mozgatáskor az olaj ne áztathassa el a celofánt!








Továbbá:





4.Gyógyító növényeink 4. rész:

5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkbenhttp://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html



12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


14.Mindentudó a paradicsomról - Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


27.Hűsítő italok – házilag:

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html


28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.