2013. szeptember 13., péntek

Melyik virág ehető a kertünkben?


Melyik virág ehető a kertünkben?



Az ehető virágok nem számítanak újdonságnak, de a friss virágokból készült köretek időnként elbizonytalanítanak bennünket.






Senki sem lehet teljesen biztos benne, hogy a virágokat díszítés vagy evés céljából ültették.

Még ha ehetőek is, sokan eltűnődnek azon, hogy vajon jó ízük van-e, vagy a petrezselyemhez hasonlóan, jobb ha a tányéron hagyják őket.

Számos virágbimbót frissen és megfőzve is el lehet fogyasztani.

Nehéz ehető virágokat beszerezni, de annál könnyebb őket saját kertünkben termeszteni.

Mivel a virágok röviddel a szedés után a legfinomabbak, sokkal ésszerűbb, ha saját magunk ültetjük őket.




Legyen óvatos az ehető virágok kiválasztásakor!

Csakis akkor fogyassza el a virágot, ha biztosan ehető.

Attól, mert egyes virágokat tányérra tesznek, nem azt jelenti, hogy ehetőek is.

Ha a rovarirtó címkéjén nincs feltüntetve, hogy ártalmatlan az emberre, akkor ne fogyasszon ezzel kezelt virágokat.

Mindig kövesse a rovarirtón feltüntetett utasításokat!

Ne egye meg a virágárustól vagy csemetekertből szerzett, valamint az útmenti virágokat.


Arra is érdemes figyelni, ízben mi illik össze: a narancsszínű kerti 


sarkantyúka





...ugyan gyönyörűen mutat, mondjuk egy brownie tetején, de retekhez hasonló íze jobban illik salátához. 

Minden része fogyasztható!

Levele, Virága, Magja is





Receptek itt:


http://hobbikert.hu/magazin/sarkantyuka-a-kertben-vajban-sajtban.html



A Sarkantyúka…

…csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat




A würzburgi egyetem szakembereinek döntése alapján a kerti sarkantyúka lett a 2013-as esztendő gyógynövénye Németországban.
A növény - latin nevén Tropaeolum majus - baktériumok, vírusok, gombák szaporodását gátló, valamint a vérkeringést serkentő hatásának köszönheti az elismerést.

A rikító sárga, illetve narancssárga virágú kúszónövény fogyasztása részben helyettesítheti antibiotikumok szedését, ezáltal pedig csökkenti a gyógyszerrel szembeni rezisztencia kialakulásának az esélyét - indokolták döntésüket a német szakemberek.
Tormagyökérrel együtt fogyasztva a sarkantyúka sikerrel alkalmazható arcüreggyulladás, hörghurut és hólyaghurut kezelésére is.

A kerti sarkantyúka mustárolajat - egyfajta növényi antibiotikumot -, illóolajokat, káliumot és olajat tartalmaz.
A magjában lévő antibiotikum a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszerveket megtámadó baktériumokat.
A növénynek minden föld feletti része ehető: leveleit pikáns, fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják.
A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet: sajtokkal, salátákkal együtt fogyasztják.
Ecetes-sós lében tartósított virágbimbóinak az íze a kapribogyóéra emlékeztet. Fogyasztani csak nyersen ajánlott, ugyanis sütve-főzve vagy szárítva elvész az aromája.




A keresztesvirágúak rendjén belül a sarkantyúkafélék családjába tartozó egynyári növény Peruból került Európába.
Nemcsak gyógyhatása miatt hasznos.
Joggal nevezik a kertek álomvirágának, mert gondozást alig igényel: magjait elszórva minden évben újra kihajt.
Gyümölcsfák törzse köré vetve távol tartja a vértetveket, emellett a paradicsomot és a burgonyát is védi a kártevőktől.

Johannes Gottfried Mayer, a würzburgi egyetem botanikusa szerint Németországban ma még nem értékelik kellően a kerti sarkantyúkát mint gyógynövényt.
"Ezt a növényt szinte mindenki ismeri, hiszen csaknem minden kertben ott virít. Ezért sokan úgy gondolják, hogy valamilyen közönséges növénnyel van dolguk, pedig erről szó sincs" - vélte Mayer.




Magyarországon a parasztházak kertjeiben egykor általánosan elterjedt dísznövény volt.
Virágai lehetnek aprók, nagyok, szimplák vagy teltek.
Hagyományosan sárgák vagy narancsszínűek, de újabban egyre több színváltozat ismert: vörös, rózsaszín, vagy akár kétszínű is.
Magját április közepén vetik, a növény májustól októberig folyamatosan virágzik. Szegélynövényként, balkonládába vagy kosárba ültetve is gyönyörű látvány.


Forrás: http://vilagszam.hu/cikkek/csodanoveny-valthatja-ki-az-antibiotikumokat-a-kerti-sarkantyuka-a-2013-as-esztendo-gyogynovenye.html/4380

Kép forrása: http://www.hotdog.hu/haztartasrol/kert/kerti-sarkantyuka








Tinktúra készítése

40 fokos pálinkában (vodkában) oldom ki a friss gyógynövényeket.
Azért ebben, mert a gyógynövények hatóanyaga háromféleképpen oldható ki: zsírban, alkoholban és vízben.
A 40 fokos alkohol 40%-a alkohol, 60%-a víz.
Ideális a tinktúra készítésre, minden hatóanyag kioldódik benne.
A tinktúrák 15-20%-kal több hatóanyagot tartalmaznak, mint a teák.




A csokis sütihez adjunk inkább édeskés 

lángvirág




- vagy árnyliliom szirmokat.




Bár nagyon népes az ehető virágok családja, alapszabály, hogy mindent csak akkor kóstoljunk meg, ha biztosan felismertük, és tudjuk, hogy ehető.

Ahogy a gombáknál, itt is érvényes: nem biztos, hogy a legszebb virágok a legfinomabbak.

Nem szabad kísérletezni, mert bizonyos növényeknél kevés is végzetes lehet. 

Többek között a gyöngyvirág, sisakvirág, szarkaláb, paradicsom, burgonya, leander, harangláb, gyűszűvirág, őszi kikerics, angyaltrombita virága (és egyéb része is) rendkívül 

MÉRGEZŐ!


A már említett spanyol piacon megkönnyítik az ember dolgát: vegyesen vagy fajtánként csomagolva kaphatunk ehető virágfejeket, a cukkini virágot pedig ládákból szedegethetjük.




Tulipán




Az uborkáéhoz hasonlító ízű, ropogós; csak a szirmok ehetők, a pollen allergiát okozhat.

Csipsznek kiváló, különösen a szirmok töve jó ropogós.

Illata a borsóra és a babra emlékeztet.

A tulipánszirmokat nyugodtan ropogtathatjuk, nem kell tartanunk a ránk rakodó felesleges zsírpárnáktól.



A rózsa- és tulipánszirom 
édeskés, aromás, a szirmok fehér része viszont keserű, ezt a részt érdemes eltávolítani.





  
Hogyan gyűjtsük be, és hogyan tároljuk az ehető virágokat?





A legtöbb, ehetőként feltüntetett növénynek csak a szirmai fogyaszthatóak. 


A virágokat a reggeli harmat felszáradása után szedjük le, mert olyankor a legaromásabbak, és mihamarabb használjuk is fel őket.

A legfinomabbak az éppen kinyílt fejecskék.


Csak a virágszirmok ehetők, a zöld részeket távolítsuk el.

Távolítsa el a bibét, a porzószálakat, valamint a csatolt csészeleveleket.





Legyen tisztában vele, hogy a virágok íze az évszak és a termési terület függvényében változhat.

Az efféle virágokat a hűvös, korai órákban a legideálisabb leszedni.

Ha nem fogja azonnal felhasználni őket, vágja le a csészelevelekkel együtt és tegye vízbe.

A hűtőben is tárolhatja őket nedves papír-törlőkendőbe tekerve.


Saját zöldséges - vagy virágoskertben termeszthető néhány, ehető virág:


Borágó




A borágó íze és illata az uborkáéhoz hasonlít.
Az élénk kék virágok feltűnő adalékként szolgálhatnak a salátákban, és az utolsó pillanatban elkészített köretként a főtt ételekhez is.


Körömvirág




A szirmok nagyon kellemesen hatnak úgy a nyers, mint a főtt ételekben egyaránt. 

A körömvirágot sáfrány helyettesítésére is használják.

A sárga, vagy narancssárga szirmok színezik és ízesítik az aprított és hirtelensült ételeket.


Gyermekláncfű




Mindenki ismeri a gyermekláncfű bort, azonban a fiatal és gondozott virág is ehető, és igen ízletes.

Nagyon sok fajtát fejlesztettek ki, hogy ízük kevésbé legyen keserű és növekedésüket  is irányítani tudják, azonban még ezt az úgynevezett gyomot is megehetnénk a kertből, ha nem használnánk rovarirtót.


Sásliliom




Sokan meglepődnek, amikor először meghallják, hogy a sásliliom ehető, pedig gyakran tömik ki és készítik el préselt virágként.


Apró bársonyvirág (büdöske)


Csak!

a „Lemon Gem" (citrom zamatú) 







és! 

a „Tangerine Gem" (mandarin zamatú) altípusok fogyaszthatóak.







Amint a nevük is sugallja, citrusos aromájuk van, még ha jellegzetes szaguk nem is mindig érződik.

Tépje le a szirmokat és törje le majd távolítsa el a jobb oldalon elhelyezkedő keserű részt.


Fűszernövények




(ánizsmenta, bazsalikom, méhbalzsam, metélőhagyma, koriander, kapor, édeskömény, fokhagyma stb.)

Számos fűszernövény olyan ízletes, mint a levélzete, de még ínycsiklandozóbb is. 

Adjon hozzá néhány szirmot ahhoz az ételhez, melyet anélkül is ezzel a növénnyel fűszerezett volna.






Böjtfű




Nagyon könnyű termeszteni.
A virágoknak borsos illata van.
Az élénk színek remekül  feldobják a salátákat.
Ecetbe vagy vodkába is szokták használni.


Árvácska




A teljes virág ehető, csészelevelekkel, és minden mással együtt.

Enyhe mentolos aromával rendelkezik.

Cukormáz bevonatként, előételek és torták dekorációjaként is használták.

Az árvácska, az ibolya és 
az orgona virága lágy és édes, mind feldobja a salátákat. 






Tökvirág




Az összes tökvirág ehető, nem csak a cukkini.
A legelterjedtebb módszer a készítésükre, hogy megtöltjük sajttal és megsütjük.




A tátika íze finoman kesernyés,





A kékes, lilás búzavirág 
aromája emlékeztet a szegfűszegre, a sziromra koncentráljunk ennél is. 
Salátákba és édességekhez is ehetjük.








Az ehető virágok korántsem teljes listája.
Népszerűbb, ismertebb ehető virágok:



Akác virágja (a kérge, magja mérgező)

Achillea - cickafark

Althea - papsajtmályva

Alyssum - ternye

Anethum - kapor

Anthemis - kamilla

Antirrhinum - oroszlánszáj

Begonia - begónia

Bellis - százszorszép

Büdöske (bársonyvirág)

Borago - borágó

Calendula - körömvirág

Centaurea - imola, búzavirág

Cirsium - bogáncs

Cosmea - pillangóvirág

Cucurbita – cukkini (tökfélék)

Dahlia -dália

Dianthus - szegfű

Foeniculum - édeskömény

Fuchsia - fukszia

Gladiolus - kardvirág

Hársfa virága

Helianthus -napraforgó

Hemerocallis - sásliliom

Hibiszkusz

Hosta - árnyliliom

Hyssopus - izsóp

Kakukkfű virága

Lavandula - levendula

Magnolia - magnólia

Malus – alma, díszalma

Monarda - méhbalzsam

Myosotis – nefelejcs

Paeonia - bazsarózsa/pünkösdi rózsa

Pelargonium - muskátli

Petunia - petúnia

Primula - kankalin (gyökere mérgező)

Rosa - rózsa

Sambucus nigra - fekete bodza, bodzavirág (könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező)
  
Syringa - orgona

Taraxacum - gyermekláncfű, pitypang

Tropaeolum - kerti sarkantyúka, sarkanytyúvirág

Tulipa - tulipán (csak a szirmok)

Verbascum - ökörfarkkóró

Viola - árvácska

Viola – ibolya

Zsálya



További infók itt: 

http://ehetovirag.lap.hu/


A MÉRGEZŐ növények, virágok listája itt található: 

http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9rgez%C5%91_n%C3%B6v%C3%A9nyek_list%C3%A1ja






Saláta kerti és mezei zöldekkel és virágokkal




  

Épp a reggeli salátámat akartam elkészíteni, amikor megláttam a Gasztroblogok Facebook oldalán a mai kiírást.
Gondoltam nem hagyhatom ki az alkalmat, hogy egy ilyen csodás tavaszi napsütéses napon egy nagyon tavaszi és nagyon virágos salátával rukkoljak elő.
Ebbe a salátába minden kertben fellelhető és fogyasztható zöldet és virágot beletettem:)
Fájó sarok ide-oda elcsattogtam a rérte mert azt nem tudtam elképzelni, hogy a salátaboglárka kimaradjon:).
Ez a saláta azért egy kicsit L'art pure l'art:).
Bár a  virág a növény egyik legértékesebb része a virágpor miatt, a szépségén túl talán emiatt érdemes fogyasztani.
Ha már virágot eszünk, óvatosan szedjük le, hogy a virágpor benne maradjon.

1 marék spenót
4-5 levél citromfű
5-6 mentahajtás
4 levél medvehagyma

1 marék salátaboglárka levél és virág
1 reszelt sárgarépa
3-4 saláta levél

3-4 pongyola pitypang levél és virág
1 marék pásztortáska levél és virág
1 marék ibolya
1 marék meggyvirág
1 marék barackvirág
1 marék piros árvacsalán
kevés olívaolaj

A leveleket megmostam felaprítottam, a répát megtisztítottam lereszeltem.
 Egy tálban összekevertem,   kevés olívával meglocsoltam.
A virágokat a tetejére szórtam, majd jóízűen megettem:)


(Forrás: ezmegaz)







Fogyasztható virágok video: 







(Forrás: édenkert/levendulamagazin/Wikipédia/Kapanyél/Magyar Nyelv)






Könyvajánló!


Ehető virágok - Zöldség- és gyümölcsfaragás - Kútvölgyi Mihály




Az olvasó ebben a könyvben megtalálja akár az akác vagy a bodza virágának hagyományos elkészítési módját, de azoknak a mai konyhára igazított változatát is.

 Könyvünk színes fotókkal illusztrált, könnyen elkészíthető receptek mellett ötleteket ad az ételek virággal történő díszítésére, bepillantást nyújt a zöldség- és gyümölcsfaragás rejtelmeibe is. 

Megismerkedhetünk az ezerszínű és ízű virágbirodalom történetével, valamint a magyar népművészet virágszimbolikájával.


Továbbá:









Továbbá:





4.Gyógyító növényeink 4. rész:

5.Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


7.Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

8.Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

9.Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkbenhttp://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html



12.Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


14.Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




18.SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


20.A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

21.Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

22.A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

23.Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

24.A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

 25.A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


27.Hűsítő italok – házilag:

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html


28.A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

29.Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html






Szeretettel,
Gábor Kati


blog oldalam: 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése