2013. december 17., kedd

Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából!


Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából




Lehet karidísz a fára, függődísz az ajtóra, dekoráció a karácsonyi csomagolásra, vagy akár készíthetsz belőle szélcsengőt. 

Sokoldalúan felhasználható, és mindenki észre fogja venni, hogy nem egy szokványos só-liszt-gyurma.
 Hidd el, semmi köze hozzá!

A díszek elkészítése annak köszönhető, hogy nekünk pár éve hófehér karácsonyfánk van, viszont a díszek beszerzése hosszú évek munkája volt. Ha hiszed, ha nem, nagyon nehéz szép és IGAZÁN FEHÉR díszeket venni.

Márpedig ez tényleg hófehér lesz és gyönyörű szépen csillogó. Nézd csak!




Elkészítése nem igényel semmilyen konyhamókus előképzettséget és az eredmény dicséretmágnesként működik. 




Hozzávalók:

2 egység* szódabikarbóna
1 egység (kukorica)keményítő**
1+1/4 vagyis 1,25 egység víz (tehát 1 egész egység + még egy negyed egység)

*Az egység az lehet egy pohár, egy bögre vagy akár egy dióhéj is :) - az a fontos, hogy az arányok stimmeljenek. 
A vízet akkor a legegyszerűbb mérni, ha egy mérőpoharat alkalmazunk és mondjuk a 2 dl-t jelölő vonalat vesszük az egy egységnek. 
Így a víz mérésekor a 250 ml-ig öntjük a vizet. 

**A sima, mezei keményítő névre hallgató fehér por is általában kukoricakeményítő és azt bármelyik sima közértben is kapsz. Kukkants bele, mert van, amelyik picit sárgás, Neked a minél fehérebb kell.

(Nálam az egy egység kb. 2 dl volt. Ebből rengeteg (kb. 50 kisebb méretű biztosan) dísz kihozható, úgyhogy első körben szerintem ezzel dolgozz Te is. Elég lesz kinyújtani meg kiszúrkálni. :D)

Mutatok gyorsan egy-két elkészült darabot, hogy kedvet kapj! Gyönyörű lesz a zöld fenyőfán, különlegessé tehetsz vele egy karácsonyi dekorációt vagy ajtódíszt, és tökéletes egy karácsonyi ajándékra is dísznek.




Hogyan készül?

A hozzávalókat öntsd egy lábasba és közepes lángon kezdd el melegíteni. 
Nagyon hamar elkezd forrni, onnantól van kihívás a kavargatásában, de mégsem sodónyi ideig kell felette állni, úgyhogy nyugi. 
Az utolsó 5 perc az már kemény menet, de legalább megvan mára az alkaredzés is. 


Íme a kavargatás közbeni fázisok.




Nehéz minden egyes lépést fotózni, miközben kavargatni kell (és mókust a barátnője is cseten kérdezgeti folyamatosan, hogy "Na, milyen?"). 

De a lényeg, hogy ne ijedj meg, bármit is látsz közben, a végére csodaszépen összeáll.

Amikor már totál krumplipüré kinézete van (csak sokkal keményebb), akkor kapard ki egy tányérra (ha akarsz, csinálj belőle te is egy szép gömböcöt, de erre egyébként semmi szükség :)) és takard le AZONNAL. 
Betekerheted alufóliába vagy beteheted egy zacskóba, vagy akár dobozba, a lényeg, hogy ne hagyd kiszáradni.

Fontos! 

Rögtön takard le vagy zárd el, hogy ne száradjon ki (erre 5 perc - fotózás ideje - alatt simán képes)! 
Véletlenül se kezdj el vele dolgozni, még ha a te kezed bírja is a meleget, mert szanaszét fog repedni a megkevert anyag.

Ha mégis megszáradna a külső réteg - ahogy nekem :) -, akkor azt vágd le, mielőtt elkezdesz dolgozni a masszával. 
Ne dobd ki, mert abból is készíthetsz díszeket, csak a száraz darabok miatt csomós lesz. Ettől viccesen néz ki, de precíz, kis mintákat ezzel nem tudsz készíteni.

Ha kihűlt (egy pár órát mindenképp békén kell hagyni), akkor ugyanúgy dolgozunk vele, ahogy bármilyen más keksztésztával vagy mézeskaláccsal (kinyújtjuk, szaggatjuk), azzal a fontos különbséggel, hogy ezt nem sütjük, csak simán a levegőn meg fog száradni Neked! Ugye milyen tökéletes?




Ha nem használod fel azonnal kihűlés után, akkor tedd a hideg masszát rögtön hűtőbe egy jól záródó zacskóban vagy dobozban.

Önmagában is gyönyörű szép a hófehér csillogásával, de ha mégis fel akarod dobni kicsit a sima felületet, még kiszaggatás előtt nyomj a masszába egy csipkedarabot vagy akár egy hajkefét, vagy fenyőágat, de egy toboz végiggörgetésével is különleges hatást érhetsz el. 

Száradás után festheted és tovább díszítheted, ha szeretnéd (de szerintem ez így szép, ahogy van).

Mókusok visszajelzései alapján csillámport is bátran keverhetsz a masszába még főzéskor, illetve illóolajat is rakhatsz bele, hogy illatos díszeid legyenek. 




Ha nem használod fel az egészet, akkor a maradékot egy jól záródó zacsiban vagy dobozban még sokáig tárolhatod a hűtőben.
 Picit megkeményszik, de majd a kezed melegétől újból megpuhul.

Miért szerettek bele a mókusok?

- gyönyörűen festhető
- nincs benne semmi káros anyag
- olcsó
- gyors
- igazi porcelánra hasonlít
- könnyű vele dolgozni
- nem reped
- szódás :)



(Forrás: spórolok - mókuspanna)







A karácsonyfadíszek jelentése


Karácsonykor igyekszünk a legszebbé varázsolni a fenyőfát.




Előkerülnek a gyertyák, gömbök, különböző figurák, amiket gondosan őrizgetünk egy évig, hogy majd néhány napra örömünket leljük benne.

Ám nem véletlen, hogy a karácsonyfadíszek jellegzetes figurák és formák.
Mindegyiknek megvan a saját jelentése, ami esetenként mélyebb, mint gondolnánk.

Maga a karácsonyfa az életet jelképezi, mind a szín, mind az ágak spirál-szerű elhelyezkedése az életre, a születésre utal. 




Erre a fára akaszthatunk gömb alakú díszt, amely a teljességet, a törékenységet és illékonyságot jelképezi.

A fa tetejére csúcsdísz kerül, ami magát, a felemelkedő Jézust jelenti.
Esetenként a csúcsdísz üstökös alakú, hiszen az vezette a három királyt Betlehembe.




A különböző girlandok is népszerű díszítőelemek, ezek a hosszú, tekergő díszek az Éden-beli kígyót szimbolizálják, a bűnbeesést és az egész emberi sors elindítóját.




Angyalhajat és szalmát is szórhatunk az ágak közé, ez a Kisjézus jászolának alját szimbolizálja.

A szalma helyett idővel a szebb és csillogóbb angyalhaj jött divatba, de vannak, akik ma is betartják a szalmaszórás szép régi hagyományát.

Elengedhetetlenek az angyalkák, amelyek az Advent angyalait szimbolizálják.
Négy héten át leszáll egy-egy közénk és üzenetet hoz, amit csak a kiválasztottak értenek meg.




Minden dísz színes, de a legtöbb arany és ezüst színű.
Ezek a színek a pompát, a gazdagságot szimbolizálják.

A dió és az alma a tudást és a bölcsességet jelenti.
Az alma, amellett, hogy a bűnbeesés jelképe, a Tudás fájáról származik.
A dió pedig formájánál fogva, ami az emberi agyhoz hasonlatos, a bölcsességet és a tudást testesíti meg a fán.
Ezek a termések játszhatnak arany, vagy ezüst színekben, ekkor a fénylő bölcsességet hozzák el.




A mézeskalács díszek minden fenti díszt megformálhatnak, de ha ember figurájúról van szó, akkor az a porból lett és tűzpróbán átesett embert jelképezi.
Mágikus báb, az ember teremtette nagy gonddal és figyelemmel.




Nem hiányozhat a csengettyű sem, amely a negyedik adventi angyal érkeztét jelzi.
Ekkor gyűlik a család a fa köré, a karácsony lényege ekkor jön el, a szeretet és az összetartozás ilyenkor kap nagy szerepet a szenteste folyamán.




A díszítés mellett szokás a fát kivilágítani, melyet régebben gyertyával oldottak meg.
A gyertyák jelentése a szentháromság, a test (viasz), szellem (láng) és a kanóc (lélek) hármassága.
Jelképezi Jézus születését, azaz a fény eljövetelét.

Ezeken a fontos jelképeken kívül persze kerülhet más is a fára, az ilyen apró kis figurák a gyermeklétet, az önfeledtséget és ártatlanságot jelentik.




Magyar jellegzetesség a fára akasztható selyem- és sztaniolpapírba csomagolt csokoládébevonatos édesség, a szaloncukor.
A szaloncukor a Boldogság építőköveit jelenti, mivel csokoládéból készül, ami köztudottan boldogságforrás.

Régen nagyon gyakoriak voltak a mézeskalács díszek, mely a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi. 




Formája fenyő, angyal, szív, csengettyű...


(forrás: karácsony.network)








Készítsünk hópelyheket

A legnagyobb hópehelyminta-gyűjtemény




Papírhópelyhet nagyon egyszerű készíteni, nem igényel különösebb kézügyességet, elegendő, ha kellő mennyiségű papír és egy hegyes, éles papírvágó olló áll a rendelkezésre.

Részletesen itt:



Mézeskalács hópehely









Továbbá:





4. Gyógyító növényeink 4. rész:

5. Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


7. Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

8. Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

9. Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkbenhttp://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/praktikusan-az-otthonunkban.html



12. Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


14. Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




18. SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html

19. Csicsóka – a jótékony szénhidrát: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/csicsoka-jotekony-szenhidrat.html

20. A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

21. Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

22. A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

23. Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

24. A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

25. A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:


27.Hűsítő italok – házilag:

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/husito-italok-hazilag.html


28. A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

29. Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html

30. Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html


32. Így készíts hófehér karácsonyfadíszt szódabikarbónából: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/igy-keszits-hofeher-karacsonyfadiszt.html

33. Finomságok – Receptek: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/finomsagok-receptek.html

34. A házi - főzött gyurma receptje:  
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/a-hazi-fozott-gyurma-receptje.html

35. Téli népszokások: http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/12/teli-nepszokasok.html

36. A téli napfordulót - a Fény születését ünnepeljük december 21 - én:







Szeretettel,

Gábor Kati


web oldalaim:

blog oldalam: 
http://www.emf-kryon.blogspot.com








2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.