2014. szeptember 17., szerda

Az erős paprika


Az erős paprika


Csípős és érzéki élvezet


A gasztronómia világában jártasak tisztában vannak azzal, melyik fűszer milyen jótékony hatással rendelkezik, és milyen csodákat fejt ki a szervezetben.






Fogyasztói preferenciától függően vannak édesszájúak, mások a savanykás, megint mások a csípős ízvilágért rajonganak.

A csípős paprikának megannyi változata ismert, fogyasztásának pedig világviszonylatban nagy hagyománya van.






Egyes kultúrákban 


(mexikói, indiai, kínai, afrikai és magyar) felhasználása már-már kulináris rítussá vált. 

Markáns ízű növény, zöldség ami rendkívül népszerű fűszer is egyben.

Csípős ízét a 

kapszaicin 

nevű anyagnak köszönheti, ami a szájban égető érzést vált ki.

A paprika csípősségének is van mértékegysége, amit a „Scoville-skálán" (SHU) mérnek.
Ezen a skálán az Erős Pista meglehetősen enyhe erősségűnek bizonyul.
Ezzel szemben a Tabasco, a Habanero és a Jolokia a legcsípősebb élelmiszer-ipari termékek közzé tartoznak.




Tabasco



Ez utóbbi a világ legerősebb csípős paprikája, melynek csípős utóízét akár 10-12 óra elteltével is érezni lehet.

Nem véletlenül mondjuk, hogy
 „A jó paprika kétszer csíp".

A csípős paprikában található kapszaicin nem kizárólag az ízlelőbimbókra hat, hanem a szervezet hőinger idegvégződéseire is.

Ez a hatóanyag ingerli a hőérzékelésért felelős idegvégződéseket, ezért a csípős paprika fogyasztását követően hirtelen melegünk lesz és izzadni kezdünk.

A csípős paprika felhasználása meglehetősen sokrétű:

gyógyszerek, különböző gasztronómia különlegességek valamint egyes kozmetikai termékek közkedvelt alapanyagául szolgál.

Kevesen tudják, hogy tömegoszlatáskor csípős paprika alapú könnygázt alkalmaznak.






A csípős paprika csodaszámba menő gyógyhatásairól...

...világszerte ódákat zengenek: 

serkenti a vérkeringést, 
influenza, torokgyulladás és megfázásos betegségek esetén baktériumölő hatású, 
hajhullás ellen is felhasználják, 
javítja a memóriát, 
szív-, és érrendszeri bántalmak esetén szintén jótékony hatású, 
jót tesz a hangszálaknak, 
elűzi a fáradságérzetet, éberré tesz és felfrissít, 
csökkenti a koleszterint, de egyes daganatos betegedések megelőzésekéntis ajánlott.






Magas foszfor-, Béta-karotin-, kálium- és kalciumtartalmának köszönhetőensemlegesíti a káros szabad gyököket.

Kisebb dózisban fogyasztva hozzájárul a normális emésztéshez, P-, E-, A-, B1-, B2- és rendkívül magasabb C-vitamindózissal rendelkezik.

Fokozza a gyomornedvek elválasztását, serkenti az emésztést, javítja az anyagcserét, ezáltal a fogyókúrázók legjobb barátjaként tartják számon, mivel hatóanyagainak köszönhetően felgyorsítja a lerakódott zsírfölösleg égetését, ezáltal a zsírsejtek mintegy önmagukat semmisítik meg.

Kevesen tudják, hogy a látást is javítja, 
megszünteti a hasmenést
a kapszaicin tartalmú krémet pedig narancsbőr kezelésére, 
migrénes panasz 
és ízületi bántalom enyhítésére is alkalmazzák.






Az ínyencek a csípős paprikából készült extrém különlegességektől (csípős paprika lekvár vagy a chilis csokoládé) sem riadnak vissza.

Hatóanyagainak köszönhetően fájdalomcsillapító hatású, 
endorfinokat szabadít fel az agyban vagyis mozgósítja a szervezetben a boldogsághormonokat.

Amennyiben az ízlelőbimbóknak sikerül felülemelkedni a csípős paprika maró hatásán, valóban érzéki ízélményben lehet részünk.

Mert van, aki az életet tüzesen és csípősen szereti!






Az erőspaprika jelentheti a fájdalmak végét?


A kapszaicint joggal nevezhetjük a növényi kivonatok egyik jolly jokerének: egy olyan hatóanyag, mely a fejfájástól a pszoriázisig sok betegségben használható. 

Csökkenti a fájdalmat, megelőzi a daganatokat és gyorsítja az anyagcserét. 
Mi kell még?

A kapszaicint, vagyis a paprikafélék erősségéért felelős vegyületet nemcsak ételeink pikánsabbá tételéhez alkalmazhatjuk, minden csípőssége ellenére nagyon jól használhatjuk a gyógyításban és az egészség megőrzésében. 

Bár elsőre irritálja a bőrt, ám huzamosabb használat esetén érzésteleníti a bekent felületet és így fájdalomcsillapító hatásai is vannak. 

A kapszaicin-tartalmú kenőcsök (természetesen megfelelő hígításban) jók ahátfájás, az ízületi gyulladás, a pszoriázis vagy a neuropátiás fájdalomkezelésére, sőt kapszaicines spray-t az orrba fecskendezve enyhíthetjük amigrénes fejfájás vagy az allergiás rhinitisz tüneteit. 

A kapszaicin előnyös tulajdonságai között szokás emlegetni, hogy fokozza az anyagcserét, a nagyobb nyál- és gyomornedvtermelés pedig felgyorsítja az elfogyasztott ételek lebontását is.






A kapszaicint, illetve az azt tartalmazó zöldségeket, fűszereket rengeteget tanulmányozták az elmúlt években. 
Ezen kutatási eredményekből gyűjtöttünk össze néhányat.

A kapszaicin azokra az idegvégződésekre hat, amelyek normál esetben a hőingert veszik fel, és tartósan érzéketlenné teszi őket. 
Ezen tulajdonságát vették alapul a kutatók ahhoz, hogy olyan gyógyszert kísérletezzenek ki, amely úgy csökkenti a fájdalomérzetet, hogy közben a szervezet egyéb biológiai funkcióit nem zavarja össze. 

Helyettesítheti például az epidurális érzéstelenítést, amelyet általában a szülő nőknél alkalmaznak, s amely zsibbadtságot, rosszabb esetben bénulást okozhat. 

A legtöbb ma használt érzéstelenítő az összes neuron működését blokkolja – ez nem okoz problémát például súlyos műtétek esetén, amikor kimondottan jó, ha az izmok ellazításával a gyógyszer megakadályozza a potenciálisan veszélyes akaratlan izommozgást. 

Akkor azonban már nehezíti az orvosok és a beteg helyzetét is, ha utóbbi eszméletén van a beavatkozás során, esetleg kimondottan együtt kellene működnie az orvossal. 
Ezen a kapszaicin-tartalmú fájdalomcsillapító segíthet.

Néhány éve már voltak olyan vizsgálatok, melyek állatkísérletek alapján azt jelezték, hogy a paprika égető hatóanyaga, a kapszaicin fokozza a zsírsejtek energiafelhasználását. 

A kísérleti állatok zsírszövetének elemzése arra utalt, hogy a kapszaicin átalakítja a sejtek összetételét és tulajdonságait. 

A változások hatására a fehér zsírsejtek mind jobban hasonlítanak a barna zsírsejtekre. 
A barna zsírsejtek aktiválásával a fehér zsírsejtekben lévő kalória úgy elégethető, mintha csupán üzemanyag volna. 
A szervezet így ezt az energiát használja fel és nem csak a cukor égetéséből nyert energiával él.

Amerikai tudósok állítása szerint a kapszaicin a szív- és érrendszeri betegségek ellen is hatékony – sőt akár a szívinfarktus okozta sejtkárosodást is megállíthatja, ha megfelelő módon használjuk. 

Egerek bőrébe masszírozva a kapszaicin tartalmú krémek mintegy 85 százalékkal csökkentették a sejtpusztulást, így megvédve az állatok szervezetét a komolyabb károsodástól, illetve a haláltól. 
A kutatók szerint ennek hátterében a vegyület idegrendszerre gyakorolt hatása állhat – azaz, a kapszaicin jelen esetben hasonlóan működik, mint az akupunktúra.






A kapszaicin rákos sejtekre gyakorolt hatását is évek óta tanulmányozzák. 
A kutatások szerint a kapszaicinben található hatóanyagok kedvezőek a prosztata-, a tüdő-, az emlő- és a bőrrák kezelésében, lassítják a rákos sejtek növekedését, sőt bizonyos esetekben el is pusztítják azokat. 

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO felmérése is alátámasztja ezt az elképzelést: minél több csípős ételt, illetve chilipaprikát fogyasztanak egy országban, annál alacsonyabbak a daganatos betegségekkel összefüggő halálozások. 

A kapszaicin erős méregtelenítő és antioxidáns is egyben, azaz segíti a szervezetet, hogy megszabaduljon a karcinogén anyagoktól.

Bármennyire is meglepő, a csípős ételek nemhogy rosszat tesznek a gyomorbántalmaktól szenvedőknek, hanem kifejezetten elősegíthetik a gyógyulást. 
A kapszaicin ugyanis fokozza a gyomor nyálkahártyájának vérellátottságát, így segítve elő a gyógyulást.

Az egyszerű vagy a krónikus nátha ellen is hatékony lehet egy jó csípős leves vagy egy tálchilis bab: a kapszaicin irritálja a nyálkahártyát, segít megszabadulni az orrban lévő váladéktól és felszabadítja a légutakat is.



(forrás:hazipatika)



Erős Pista (darált paprika) házilag






Recept:

Hozzávalók:

pirosra érett csípős és édes paprika







Elkészítés:


Az ép, pirosra érett paprikákat megmossuk, a szárát eltávolítjuk, és magostól, húsdarálón ledaráljuk.






A ledarált masszához kilónként 20 dkg sót keverünk, és tisztára mosott, lecsepegtetett üvegekbe töltjük.

Szinte korlátlan ideig eláll, tartósítószer sem szükséges hozzá.

Megjegyzés:

Nagyon fontos, hogy amennyiben erős paprikával készítjük, a feldolgozás során viseljünk gumikesztyűt!

Természetesen készíthetjük csak édes paprikából vagy csak erősből, de lehet vegyesen is, az arany középutat választva.

Remek ízesítője magyaros ételeknek, zsíros kenyér megbolondítója és bátor emberek delikátja.



(forrás: mindmegette/szatmar.ro)



Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 

- Gyógyító növényeink 1./b rész:


- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/gyogynovenyek-alkalmazasa.html


- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/vegyes-kulturak-kedvezo-hatasu-szomszed.html

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/08/kerteszeti-naptar-zoldsegeskert-vetes.html

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/vegyszermentes-tartositas-oreganyaink.html


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/07/paradicsomultetes-paradicsomtermesztes.html




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/09/szabo-gyorgy-bukkszentkereszti.html


- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html


- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/szunyogcsipes-ellen-hagymatol-bananhejig.html


- ALOE VERA - a csodanövény:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2014/02/aloe-vera-csodanoveny.html

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:

- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: 

- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: 




- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/03/a-kezben-talpon-stb-benne-van-az-egesz.html

- A csakrák betegségei - behangulásuk:

- A SZERVÓRA:

- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:

- Gyógyító kéztartások - Mudrák:

Faszén - Aktív szén:







Szeretettel,

Gábor Kati


web oldalaim:

blog oldalam: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.