2013. március 27., szerda

MEDVEHAGYMA ÉS TARTÓSÍTÁSA



MEDVEHAGYMA




Hamarosan itt a szezonja, de nem szedhető mértéktelenül a gyógynövényként ismert, az utóbbi években igen felkapott medvehagyma. 
Mi a teendő ilyenkor?

Néhány hét múlva ellepi a Mecseket a jellegzetes fokhagymaillatú, vér- és vesetisztítóként is ismert növény. 





A gyűjtésére vonatkozó szabályokkal azonban sokan nincsenek tisztában.

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen –mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt –  így medvehagymalevelet is – gyűjthet külön engedély nélkül. 

Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/főt naponta. 
Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. 

A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni.





Külön törvényi előírás vonatkozik a védett természeti területen való gyűjtésre: 
ebben az esetben bármilyen kis mennyiség szedése csak a természetvédelmi hatóság (Dél-Dunántúlon a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) engedélyével lehetséges.

Az idei évtől a természetvédelmi engedély beszerzése a gyűjtő feladata

Azokkal szemben, akik engedély nélkül szedik a medvehagymát az állami erdőkben, szigorúan lépnek fel.

Forrás: bama.hu






MEDVEHAGYMA 
(Allium ursinum)






A tavasz első hírnökei közé tartozik a medvehagyma. 
Régi magyar neve sásihagyma, poszhagyma. 
Levelei élénkzöldek, fénye­sek, hosszúnyelűek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. 
Hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. 
Sima, világoszöld szára két levél közt hozza virággömbjét. 
Az ernyős virágzatban csillag­szerű kis liliomvirágok helyezkednek el. 
A szár 30 cm-re nő meg.






A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, nálunk főleg bükkösökben a hegyvidékeken terem. 
Erőteljes fokhagy­maillatát már messziről megérzi az ember, még mielőtt meglátná. 
Ettől a szagtói kapta a vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirág vagy a mérgező őszi kikerics levélzetévei.






Összetéveszthető! 
a gyöngyvirággal, de hagymaszagú.

A tavaszi tisztítókúra és méregtelenítés első számú elősegítője

Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt.

Vértisztító hatású, bőrproblémák orvoslója.

Jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, kihajtja a bélférgeket.

Magas C-vitamintartalommal rendelkezik, immunrendszererősítő, növeli az étvágyat és a szervezet ellenálló-képességét a különböző betegségekkel szemben.

Hatóanyagainak köszönthetően csökkenti a koleszterinszintet és meggátolja a trombózis kialakulását.
 Műtét előtt ne együnk. 
Vérhígító.

Javítja a memóriát, köhögéscsillapító, véralvadásgátló, de álmatlanság ellen is kitűnő.

Reumatikus bántalmak kezelésére is ajánlott, fogyasztásával megelőzhetők a felső légúti megbetegedések is.

Vírus-baktérium és gombaölő (candida)

 (Forrás: foldanya-patikaja)


Általánosan javallt:

tavaszi salaktalanításra
krónikus bőrbajoknál (vértisztító)
gyomor és bélrendszer-tisztító

A medvehagyma áprilisban-májusban virágzik nálunk. 
Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. 

A medvehagyma tulajdonságai lényegé­ben megegyeznek a mi fokhagymánkéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. 
Ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is.






Mivel a levelek hatása szárított állapotban gyengül, a tavaszi kúrához frissen használjuk. Feldarabolva vajas kenyérre szórhatjuk, egészen apróra vágva (nyersen) megfűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket is, amelyeknek az ízét egyébként petrezselyemmel javítanánk. 
A medvehagyma leveleiből salátát (és főzeléket is) készíthetünk.

Mivel nagyobb mennyiségben fogyasztva csípős ízt ad, amikor főzeléket csinálunk belőle, keverjünk hozzá csalán leveleket.

A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, tehát még a virágzás előtt, a hagymáját nyár utóján és ősszel. 

A medvehagyma hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. 
Érzékeny gyomrú egyének a növény levelét és hagymáját vágják össze apróra, öntsék le meleg tejjel, s csak két-három órai áztatás után fogyasszák kortyonként.






A medvehagyma igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. 
Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz. 

A medvehagyma hamar kihajtja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is. 
A bélműködés javulásával megszűnnek azok a panaszok is, amelyek különösen idős embereknél valamint a mértéktelenül evőknél a belek túltelítettsége vagy lanyha működése következtében lépnek fel.

A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás. 
A magas vérnyomás lassan szűnik meg.

A medvehagyma-bor csodálatos orvosság azon idős emberek számára, akiket mellkasi elhurutosodás következtében nehézlégzés kínoz. 

Idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj. 
Az idős korban oly gyakori tüdőkór és vízkór esetében is a legmelegebben ajánlható gyógyszer.





 
A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. 
Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok kezelésénél vált be. 
A svájci természetgyógyász és gyógyfüves lelkész, Künzle különösen ,dicsérte ezt a növényt;
 "Az egész testet megtisztítja, kihajt a belőle a megrekedt, kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat.

Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. 






Nincs a földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez.


Felhasználási módok:

Fűszerként: a friss medvehagyma-Ieveleket apróra vágjuk, mint a metélőhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk.

Medvehagyma-eszencia: az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb házilag főzött pálinká­val felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk.

Medvehagyma-bor: az apróra vágott levelekből egy maréknyit, kb. 1/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk. ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napköz­ben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.

Forrás: http://www.vitaminsziget.com/
Foto: http://www.flickr.com/



MEDVEHAGYMA - krém - pesto





 
Tavasszal az egyik legelső vitamindús zöldféleség a medvehagyma, ami napjainkban szerencsére már divatos ételféleség. 
Mivel csak pár hétig terem, érdemes elraktározni belőle a későbbiekre is.
 Készíthetünk belőle pl. medvehagyma krémet, ami majdnem pesto.

Fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény. 
Tavasszal a lombos erdők alját szőnyegként borítják be levelei. 

(Vigyázzunk: mert látszatra könnyen összetéveszthető levele a gyöngyvirágéval, és a gyöngyvirág levele mérgező.) 

A medvehagyma rendkívül egészséges: méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést. 

A konyhában sokféleképpen használható: salátákhoz, levesekhez, húsokhoz, főzelékekhez, kelt tésztákhoz (töltelékként) jól illik, de készülhet belőle például pesto is.

Hozzávalók kb 10 adaghoz (1 adag 20 g)

50 g napraforgó mag, 50 g extra szűz olívaolaj, ½ csapott mk só, tört színes bors, 100 g medvehagyma szárastól, 20 g aszalt paradicsom

A medvehagymát alaposan mossuk át, majd csepegtessük le.
A napraforgómagot aprítsuk le egy mixerben.


Tegyük az össze hozzávalót a paradicsom kivételével az aprítóba, és pürésítsük le.
Az aszalt paradicsomot vágjuk apró darabokra, és keverjük a krémbe.


Ha hosszan tartóan szeretnénk eltenni, akkor kigőzölt üvegbe zárjuk, és öntsük fel a tetejét olajjal.

Hűtőben pár hétig amúgy is eláll, de figyeljünk arra, hogy mindig tiszta késsel, kanállal nyúljunk bele, ne szennyezzük.

Gluténmentes, amennyiben az elkészítése folyamán a gluténmentes ételkészítés szabályait betartjuk, valamint a felhasznált alapanyagok sem tartalmaznak glutént.







 Medvehagyma tartósítás házilag, 
több módon






MEDVEHAGYMÁS JÓTANÁCSOK:


Medvehagymaszezon van, ezért nem árt, ha vigyázunk is a medvehagymára, és a többi ehető vadnövényre, később is szükség lesz rájuk.

 Hiszem, hogy lehet úgy gyűjteni, hogy nem ártunk a növénynek és az életközösségeknek, erdőnek, rétnek sem.

A régi emberek gyakorlati tudásában századok tapasztalat halmozódott fel. gondoltak a jövő évre, és az azt követő évre és gondoltak a gyerekeiknek szánt természeti javakra is. 

Azt az erdőt, amit utódaiknak szántak nem vágták ki, azt a rétet, amin majd még unokáik is legeltethetnek, nem törték fel. nem rabolták le egy év alatt a gyors haszon reményében saját és közösségi erdeiket, gyepjeiket és úgy gazdálkodtak földjeiken, hogy a talaj se merüljön ki. 
Ezt mára elfelejtettük.






Aki gyűjt, saját magának....., semmiből nem kell sok....


Gondoljunk a jövőre is... medvehagymailag persze. 

Mert lassan eljönnek azok napok, amikor nélkülöznünk kell a friss zöld csemegét. 

Virágzáskor pedig már elöregednek a levelek, kevésbé élvezhetőek. 
Piaci árát is lejjebb vitte a nagyobb kínálat. 
Készüljünk fel a kényszerű nélkülözésre. medvehagymailag persze! 
Bár így még pár hónapig nem is kell nélkülöznünk.




A felkészüléshez szükséges a medvehagyma levele (kíméletesen, levelenként, szedve, úgy hogy maradjon még levél egy tövön).

 Legalább egy üveg hidegen sajtolt napraforgóolaj, aki jobban szereti annak olívaolaj, egy negyed kiló zsír (mangalica, liba, kacsa), két csomag fenyőmag vagy török mogyoró, esetleg hántolt napraforgó. 
Egy kis szalonna, fokhagyma, só, bors. 
Több, kis méretű befőttes üveg, fém tetők, zacskók.






Medvehagyma tartósítás több módon:


1. Medvehagyma fagyasztva.

Egészben vagy darabolva, kis dobozokban vagy zacskózva lehet fagyasztani. 
Fontos, hogy több zacskóba csomagoljuk, mert különben az egész fagyasztó medvehagyma illatú lesz. 
Érdemes kisebb és nagyobb adagokat is eltenni. 
Ez felhasználható főzéshez, sütéshez. 
Én a fagyasztott medvehagymát akkor szoktam használni, amikor az olajos készítmények már elfogytak. 
Csak olyan ételhez lehet, amit sütünk vagy főzünk, szendvicskrémekhez nem jó az állaga és van egy "fagyasztóíze" is.




2. Medvehagyma szárítva

Még fűtés-szezonban elkezdem szárítani. Radiátoron, villanykályha tetején vagy sütés után, a sütőben lehet. 
A vékony levelek egy éjszaka alatt megszáradnak és sütőben is viszonylag gyorsan megy. 
Megégetni nem szabad. 
Akinek van, elektromos aszalója (nekem nincs) azzal is biztosan megy. 
Szárítás után többféle méretben is el lehet tenni, egészben, morzsolva vagy porrá örölve. 
Én csavaros, befőttes üvegekben szoktam száraz helyen tárolni. 
Használható fűszerként, krémleveshez, szószokhoz, palacsintába, kelt tésztákhoz, előtte tejben vagy vízben beáztatva.






3. Olajos medvehagyma készítmények.


Szárított medvehagyma olajban

Egyszerűen beleteszem a szárított, kis darabokra tört (de nem porrá) leveleket, más szárított, kis kockákra vágott aszalt zöldségekkel (cékla, sárgarépa, paradicsom) és/vagy gyümölccsel (aszalt almát próbáltam, azzal jó) együtt hidegen sajtolt olajba. 

Amikor a zöldségek kicsit felpuhulnak az olajtól, használható szendvicsre, levesekbe, sütőben sütött húsokhoz, párolt húsokhoz, párolt zöldségekhez, krumpli vagy zöldség pürékhez, azokat  kicsit meglocsolva ezzel a jó kis mix-szel.
 Ebbe só nem kell, de tehető ízlés szerint.





*
Friss medvehagyma olajban eltevésénél a lényeg, hogy elég sok sóval és sok olajjal kell eltenni, úgy tart a legtovább. 
Én kiforralom (biztos ami tuti) az üvegeket és a fém fedőket. Kb. 20 perc forralás egy nagy fazékban. 
Majd fejtetőn, lecsepegve hagyom őket megszáradni. 
Kis méretű üvegeket használok, mert ha egyszerre kevés fogy a készítményből, a felbontott üvegek könnyebben romlanak.





A megmosott, lecsepegtetett és alaposan, tiszta konyharuhán vagy papírtörlőkön megszárított medvehagymaleveleket apróra vágjuk, azután eltehetjük melegen, hidegen, pépesítve, pesztóként magokkal és más fűszernövényekkel. 

Tartósítót nem szoktam használni. (Sózást lehet kostólgatni is, finom sóból kevesebb is elég lehet, a hidegen eltett készítményeket kicsit túl kell sózni, mint élvezhető, de használatkor felhígulnak. 

Ahhoz kell mérni, amihez használni szeretnénk majd a készítményt, de azt is figyelembe kell venni, hogy a só tartósít.)


Medvehagyma olajban, hidegen

Én egy nagy edényben alaposan összekeverem az aprított medvehagymát az olajjal és a sóval.  
Egy kis (2, 5 dl-es) üvegnyihez kb. 10-15 dkg medvehagyma levél,  kb. 2 dl olaj, 1-másfél kávéskanál só, bors ízés szerint, vagy elhagyható. 
Ezután légmentesen üvegekbe töltöm. 
Lezárom. Hidegen tárolom. 

Ugyanígy, nem darabolva, hahem olajjal összeturmixolva is lehet eltenni medvehagymát. Én ezeket használom el először, mert kevesebb ideig állnak el, mint melegen eltéve. Meleg ételekhez és az olajat lecsepegtetve szendvicskrémekhez is használható. 
(Első alkalommal, mikor így eltettem, spóroltam az olajjal, jól megtömtem medvehagymával az üvegeket. 
Sajnos fele üveg megromlott, azóta nem spórolok.)




Medvehagyma pesztó, olajos pép, olajban lesütött,
ill aszalt paradicsommal, hidegen elrakott
medvehagyma az üvegekben



Medvehagyma fűszerolaj

Az aprított vagy mixelt, az előzőekhez mérten fele mennyiségű medvehagymát teszek ízlés szerinti sóval egy befőttes üvegnyi olajba. 

Kb. két hét múlva leszűrhető a szép zöldes színű és medvehagyma-ízes olaj. 
Olajos üvegbe töltve, hidegen tárolva, fűszerolajként, főképp salátákhoz használható.


Medvehagyma melegen, olajban lesütve

Ezzel a módszerrel teszem el a legtöbbet, mert nekem ez állt el eddig a legtovább. Olajban, néhány gerezd aprított fokhagymával, esetleg apróra vágott szalonnával vagy sonkadarabokkal összesütöm az aprított medvehagyma leveleket. Kb. 20 dkg fér egy kis üvegbe és kevesebb olaj szükséges (kb. 1-1, 5 dl). 

Nem kell sokáig sütni, ha összeestek a levelek, jó. 
Kevesebb só is elég, 1 kávéskanálnyi , vagy kevesebb, bors ízlés szerint vagy elhagyható. Forrón üvegekbe töltöm, lezárom és fejtetőre állítom az üvegeket egy 20 percre. 
Majd betakarva hagyom kihülni őket. 
Ha ügyesek vagyunk az egész üveg steril. 
Kihülés során pedig a teteje jól rászorul, légmentesen záródik.  
Ez használható meleg ételekhez és szendvicskrémekhez is.






Medvehagyma pesztó

Mint az előző, csak darált magokat (fenyőmag, törökmogyoró semleges ízűek, de jó a napraforgómag is) is teszek a keverékhez, pár percig azzal is sütöm. Forrón üvegekbe töltöm, s mint előbb lezárom, steril lesz.


Medvehagymás zsír

10-15 dkg medvehagymát aprítva, néhány kanál felforrósított, olvasztott zsírban (liba, kacsa vagy mangalica a legfinomabb) az előző módon eljárva készítek el. 

Só ízlés szerint, mert ezt kenyérre kenve is lehet használni. 

Lehet bele tenni még sült csirkemáj darabokat és / vagy előzőleg vízben kicsit felpuhított, lecsepegtetett, aszalt paradicsomdarabokat. 
Sterilen, forrón rakom el, mint az előzőket.






Medvehagymás fűszervaj

Egy-egy adag puha vajat összekeverek botmixerrel 5-10 db aprított medvehagyma levéllel és ízlés szerinti sóval, borssal. 

Folpackba csomagolva, adagokban fagyasztóba teszem, ha kell felengedek egy adagot. 

Használható szendvicshez, sült és párolt húsokhoz  fűszervajként, a forró sültre olvasztva, párolt zöldségek párolásához (akkor fele arányban olajjal kell keverni felhasználáskor), vagy pürékhez.




Medvehagymás mangalica zsír és medvehagyma olaj


Jó tanács:

Amelyik üvegből kifogyott a medvehagyma készítmény jelöljük meg, hogy az az üveg "medvehagyma-listás". 

Ezekbe a jövőben is csak medvehagyma mehet. 

Még véletlenül se tegyünk bele lekvárt vagy befőttet, mert az is medvehagymaízű lesz. 

Én is elég nehezen hittem el, hogy a kimosott, kifőzött üvegbe töltött lekvárnak medvehagyma íze van, de így volt.









Medvehagymás pogácsa

(kipróbálva,isteni!!)



  
Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2 egész tojás, 25 dkg zsír, 2 dl.tejföl, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 cs. medvehagyma, csipet cukor, só, bors ízlés szerint.

Én megbolondítottam apróra vágott bacon szalonnával.

A tetejére 10 dkg reszelt sajt. (a tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd összekeverjük az alapanyagokkal.

Hagyjuk kelni.

Majd nyújtás, a tészta egyik felét beszórjuk az apróra vágott hagymával, 




...ráhajtjuk a másik felét, megint nyújtjuk, majd szórjuk, ezt kb. 4x ismételtem meg, nagyon szép réteges lett a pogim tőle.

Kiszaggatjuk, 




...tojással megkenjük őket, sajtot szórunk rájuk, és mehetnek a sütőbe, ahol 10-15p. alatt készre is sülnek.





(Forrás: Kiszelyné Bordács Andrea)








Ha már virágot eszünk, 
óvatosan szedjük le, hogy a virágpor benne maradjon.

1 marék spenót
4-5 levél citromfű
5-6 mentahajtás
4 levél medvehagyma




   




HÚSVÉTI KENYEREINK

Elkészültek a húsvéti kenyereink

Medvehagymás, Tojással - sonkával töltött











Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 

- Gyógyító növényeink 1./b rész:

- Gyógyító növényeink 2. rész: 


- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: 


- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 

- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 

- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 


- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:

- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: 

- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: 




- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:

- A csakrák betegségei - behangulásuk:

- A SZERVÓRA:

- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:

- Gyógyító kéztartások - Mudrák:

Faszén - Aktív szén:

- FŰSZERNÖVÉNYEINK:

- Körömvirág:

- A LEVENDULA:

- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:

- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:

- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:

- MÁK - MÁKOLAJ:

- ZSÁLYA:

- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:

- Az útifű:

- Galaj:

- Az erős paprika:



- A LEPKÉK:

- ÉJSZAKAI LEPKÉK:

- A MADARAK:


- KÉRŐDZŐK:

- DISZNÓFÉLÉK:

- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:

- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK

- FECSKEFÉLÉK:

- KROKODILOK:

- SÜNFÉLÉK:

- A GOMBÁK ORSZÁGA:

- A talaj élővilág (edafon) összetevői:

- ALGÁK - MOSZATOK:

- RÁKOK:

- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:

- KAGYLÓK:

- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:

- KORALLOK - SZIVACSOK:

- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:

- PIÓCÁK:







Szeretettel,

Gábor Kati



blog oldalam: 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése