2015. május 14., csütörtök

A REBARBARA


A REBARBARA

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) terjedelmes bokorrá növő évelő növény.

Hatalmas levelei és piros levélnyelei miatt akár dísznövénnyé is avanzsálhat.


...segít ártalmatlanná tenni a szervezetben keletkező és oda kívülről bejutó rákkeltő kémiai anyagokat!

A rebarbara nem gyümölcs, még akkor sem, ha úgy használjuk fel.

A rebarbara karotinoid tartalma majd hatszorosa a sárgarépáénak.

Kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését.



Enyhíti az emésztőrendszer nyálkahártyájának gyulladásos folyamatát és a kisebb bélgörcsöket.

Antibakteriális hatása is említésre méltó, melyet pl. a Candida gomba ellen fejt ki.

Egyesek a rebarbara fogyasztását különösen szívbetegeknek, csecsemőknek, gyerekeknek és szellemi munkát végzőknek ajánlják.

A népi gyógyászat úgy tartja, hogy bélrenyheség, máj- és epebetegségek gyógyszere.

Kis mennyiségben bélnyálkahártya összehúzó, tehát a hasmenést csillapítja.

Nagy mennyiségben viszont kifejezetten hashajtóhatású.




A rebarbara (Rheum) őshazája Ázsia pontosabban Tibet környéke. 

Kontinensünkön a XVI. század végén jelent meg először Angliában, majd Németországban. 

Mint sok más növényt, kezdetben a rebarbarát is füvészkertekben dísznövényként tartották. 

Termesztése és európai elterjedése a XVIII. században kezdődött meg. 

A rebarbara nem gyümölcs, még akkor sem, ha úgy használjuk fel.

A népi gyógyászat úgy tartja, hogy bélrenyheség, máj- és epebetegségek gyógyszere.

Az idősebb töveken a levelek közül magasra emelkedik a virágszára, rajta sok, apró, fehérszirmú virággal.
Ha nem akarjuk, hogy magot érleljen, akkor a virágszárat mielőbb törjük ki, mert sok tápanyagot von el a levelektől.




Kis mennyiségben bélnyálkahártya összehúzó, tehát a hasmenést csillapítja. 
Nagy mennyiségben viszont kifejezetten hashajtóhatású.

Emellett kiváló vér- és vesetisztító. 


Egyesek a rebarbara fogyasztását különösen szívbetegeknek, csecsemőknek, gyerekeknek és szellemi munkát végzőknek ajánlják. 

Fontos megemlíteni, hogy fogyasztása fokozott elővigyázatosságot igényel, mert savtöbbletet okoz. 
Ezért vesekövesek, vesehomokban szenvedők óvakodjanak tőle. 

A rebarbara levelét külsőleg borogatásként használták.




Élettani hatásai, összetétele:


Kedvezően befolyásolja az emésztőrendszer működését. 

Jótékony hatása a gyökértörzsben található, az antrakinonok és a tanninok közé tartozó vegyületeknek tulajdonítható.

 Kis adagban, összehúzó hatása miatt hasmenés ellen, keserű ízénél fogva pedig étvágyjavítóként használható. 

Enyhíti az emésztőrendszer nyálkahártyájának gyulladásos folyamatát és a kisebb bélgörcsöket. 

Antibakteriális hatása is említésre méltó, melyet pl. a Candida gomba ellenfejt ki.

A kínai rebarbara porát sikeresen alkalmazták vérzéscsillapításra. 

Ezt kísérletileg és klinikailag is igazolták:
 gyomor- és bélfekélyek, valamint gyomor- és bélvérzések megelőzésében és kezelésében. 




Vérzéscsillapító, összehúzó és antibakteriális hatása 
miatt a rebarbara gyökértörzséből készített kivonatok jól alkalmazhatók a szájnyálkahártya és a fogíny gyulladásainak, valamint a szájban képződő apró fekélyes foltok ecsetelésére.

Hosszan tartó (hónapok, évek) használatát az antrakinon vegyületek várható káros mellékhatásai miatt kerülni kell. 

Ezekkel a hatásokkal „sajnos” csak a kínai vagy török, az indiai és az orvosi rebarbara rendelkezik. 

Az Európában termesztett másik két faj is tartalmazza mindezeket a hatóanyagokat, de azok gyökértörzskivonata olyan erős ösztrogén-hatással rendelkezik, hogy orvosi terápiás használatának ez már gátat szab.




Rendszeres fogyasztása hozzátartozhat a rák kialakulásának rizikóját csökkentő táplálkozáshoz. 


A rebarbara karotinoid tartalma majd hatszorosa a sárgarépáénak. 
A karotinoidok az A-vitamin elővitaminjai, melyeknek, nemcsak mint leendő vitaminoknak, hanem mint antioxidánsoknak is fontos szerepük van. 

Segítenek ártalmatlanná tenni a szervezetben keletkező és oda kívülről bejutó rákkeltő kémiai anyagokat. 

Kiemelkedően sok pantoténsav (magyarázat a cikk végén), B6-vitamin és karotin van benne.


Termesztése


A rebarbara, a torma, póréhagyma, sóska, bimbóskel kelkáposzta és a petrezselyem is 
jól viseli téli hideget
így aki tavaszra friss zsenge vitamindús zöldséget szeretne, kertjéből szedni már ősszel ültesse el a növényeket.




A rebarbara mindenütt megterem, de szereti a napos helyet és a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt.

Árnyékos helyen a levélnyele vékony marad.

A leggyorsabban tőosztással vagy az idős bokrok tövéből előtörő sarjakkal március végén szaporítható.

A magvetésből csak két-három év múlva lesz kifejlett tő.

A tövekről a levelek szedését már március közepén meg lehet kezdeni, és május végéig folytatni.

A leveleket csavarással törjük, és nem vágjuk, egyszerre lehetőleg ne kopasszuk meg a bokrot.

A levél nyeléből pikáns ízű kompót, krémleves és lepény készülhet, de meghámozva érdemes nyersen is megkóstolnunk.




A levéllemez sokak szerint kora tavasszal, zsengén még használható étkezésre, mások szerint se ekkor, se később.

A levélben felhalmozódik az oxálsav, amely mérgezést okozhat.

Az I. Világháború alatti élelmiszerhiányban sok helyen étkezésre ajánlották a leveleket is, amely mérgezésekhez vezetett.

A levélnyeleket fogyasszuk, ne mást!




Természetes permetlé

Hozzávalók: rebarbara szára levelestől, csalán, kesztyű, kés, öntözőkanna esővízzel, az áztatásra kiszemelt edény. 

A többit elvégzi a napfény


Ha történetesen nem szeretnénk a rebarbarát, de tartunk belőle két-három bokrot a szépsége miatt, egy okkal több, hogy meg is becsüljük: 
felaprítva és áztatva kiváló permetszer tetvek ellen.




Levéltetvek ellen: 

a csalánt és a rebarbarát 8 napig áztassuk, naponta keverjük meg, és hígítás nélkül permetezzük ki.





Rebarbaratorta

Hozzávalók a tésztához: 
2,5 dl finomliszt, 1,5 dl Graham-liszt, 1 dl tejföl, 1 dl méz, 1 evőkanál vaj,1 kávéskanál sütőpor, 1 tojás.

A töltelékhez: 


75 dkg rebarbara (esetleg eper is), 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 dl méz.

A tetejére: 
1 csomag vaníliás cukor.

A forma kikenéséhez:


 1 evőkanál vaj

Elkészítjük a tésztát: összekeverjük a lisztet és a sütőport. 

Ezután összedolgozzuk a többi hozzávalóval és hűtőbe rakjuk. 
A rebarbarát külső hártyájától megtisztítjuk, ezután kb. 1 cm hosszúságú darabokra vágjuk. 
Összekeverjük a fahéjjal, a mézzel, és félretesszük. 
Kevés margarinnal kikenünk egy lapos tortaformát. 
Belesimítjuk a tésztát úgy, hogy egy kis pereme legyen.

 Egyenletesen ráhalmozzuk a tölteléket, és 180 fokos sütőben 40-45percig sütjük. 

Aki szereti, egy-két evőkanál darált diót is szórhat a tésztára és a rebarbara közé. 

Amikor a tortánk már csak langyos, a rebarbarát meghintjük vaníliás cukorral.

Jó étvágyat!




Rebarbara sütemény recept

Hány személyre: 4-6

» 1 pohár kefír
» 1 pohár cukor
» 1/2 pohár olvasztott Rama
» 2 pohár liszt
» 1 tojás
» 1 kk. sütőpor
» 2 dl tej
» 1 csomag vaníliás pudingpor
» 1 ek. cukor
» 2 ek. Rama
» 60 dkg rebarbara
» 1 kk. fahéj
» porcukor


A pudingport megfőzzük 2 dl tejjel és 1 evőkanál cukorral.
A kefírt összekeverjük a cukorral, a Rama margarinnal, tojással és a sütőporos liszttel. Kivajazott sütőformába simítjuk.
Ha a puding kihűlt, adjunk hozzá 2 evőkanál Rama margarint, és kenjük a tésztára.
A rebarbarát 2-3 cm-esre daraboljuk, majd a pudingra helyezzük. 
Meghintjük fahéjas cukorral, majd készre sütjük.


REBARBARA LEVES





A rebarbara finom és egészséges tele A, B, C vitaminnal, vassal, magnéziummal és kálciummal, de a magas oxálsav tartalma miatt tonna számra ne együk.
A savanykás ízét sok cukorral ellensúlyozzuk.
A leveshez megmossuk, megpucoljuk a rebarbarát.




Kisujjnyi darabokra vágjuk, feltesszük annyi vízben főni, amennyi kényelmesen ellepi.
Vaníliával, szegfűszeggel, fahéjjal, egy citromkarikával főzzük.
A "semmilyen" színe miatt én egy kis színt viszek a levesbe, meggylével vagy pürésített eperrel.
Kb. 10 percnyi főzés egy csomag vaníliás pudingport - a főzős fajtát - kikeverem fél liter tejjel.
A rebarbarás forró léből óvatosan keverek bele 3-4 merőkanálnyit, majd szintén lassú tempóban visszaöntöm a forrásban lévő leveshez.
Így forralom még 5 percig, közben ízlés szerint cukrozom.

Lehűtve, hidegen finom!



(Forrás: szőkekonyha)




Hajöblítő szőkéknek

Érdekesség, hogy a rebarbara gyökeréből készített hajöblítő a szőke hajat halványítja.
Ehhez egy maréknyi felaprított rebarbarát kell 2,5 deci vízben negyed órán keresztül főznünk.
 Miután kihült, szűrjük le és hajmosás után öblítsük le vele hajunkat.


(Forrás: Magyar Nyelv/izletes receptek)





   




Továbbá:



Gyógyító növényeink 1./a rész: 

- Gyógyító növényeink 1./b rész:


- Gyógyító növényeink 4. rész:


- Gyógynövények alkalmazása, gyűjtése: 


- Kiskertünkben - Vegyes kultúrák. Kedvező hatású szomszéd növények: 

- Kertészeti naptár - Zöldségeskert - Vetés - Növények társítása: 

- Praktikusan az otthonunkban – kiskertünkben:



- Vegyszermentes tartósítás - Öreganyáink fortélyai: 


- Paradicsomültetés, paradicsomtermesztés, palántázás: 




- SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: 

- Csicsóka – a jótékony szénhidrát: 

- A Hársvirág gyógyító növényünk külön fejezetet igényel:

- Egzotikus gyümölcsök — Trópusi gyümölcsök:

- A mediterrán őshonos fája – az Oliva:

- Eltitkolt orvosság: az ezüstkolloid:

- A nyírfa mágikus ereje, mely önálló fejezetet igényel!:

A magyarság ősi gyógymódjai és vallása:



- A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?:

- Dió - a csudajó, mely önálló fejezetet igényel: 

- Szúnyogcsípés ellen a hagymától a banánhéjig: 


- ALOE VERA - a csodanövény:

- Gyermekláncfű - Pongyolapitypang:

- A BÁRSONYVIRÁG (BÜDÖSKE) ELŰZI A KÁRTEVŐKET KERTÜNKBŐL:

- Nagymamáink házi praktikái – 1. rész: 

- Nagymamáink házi praktikái – 2. rész: 




- ÖSSZEFOGLALÓ – RENDSZEREZŐ - GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEINK: 

- GYÖMBÉR - A MINDENT TUDÓ GYÓGYNÖVÉNY:


- A kézben, a talpon ... benne van az egész ember  - Térkép az egészségünkhöz  – Reflexzónák - Aura - Csakrák - Csokrok:

- A csakrák betegségei - behangulásuk:

- A SZERVÓRA:

- A VÍZ ÜZENETE - A REZGÉSEK HATÁSA A VÍZRE:

- Gyógyító kéztartások - Mudrák:

Faszén - Aktív szén:

- FŰSZERNÖVÉNYEINK:

- Körömvirág:

- A LEVENDULA:

- AZ AROMATERÁPIA - ILLÓOLAJOK:

- SÁFRÁNY - A FŰSZEREK KIRÁLYA - A KIRÁLYOK FŰSZERE:

- A DOHÁNY LEHET A RÁK ELLENSZERE:

- MÁK - MÁKOLAJ:

- ZSÁLYA:

- Petróleummal is lehet gyógyítani a rákot - Szabó Gyuri bácsi tanácsai:

- Az útifű:

- Galaj:

- Az erős paprika:



- A LEPKÉK:

- ÉJSZAKAI LEPKÉK:

- A MADARAK:


- KÉRŐDZŐK:

- DISZNÓFÉLÉK:

- LÓFÉLÉK ÉS A SZAMÁR:

- A HOLLÓ – HOLLÓ FAJTÁK

- FECSKEFÉLÉK:

- KROKODILOK:

- SÜNFÉLÉK:

- A GOMBÁK ORSZÁGA:

- A talaj élővilág (edafon) összetevői:

- ALGÁK - MOSZATOK:

- RÁKOK:

- TENGERISÜNÖK ÉS TENGERICSILLAGOK:

- KAGYLÓK:

- TENGERI CSIGÁK - TENGERI FÉRGEK - VÍZI GILISZTÁK:

- KORALLOK - SZIVACSOK:

- MEDÚZÁK - TENGERIUBORKÁK - POLIPOK:

- PIÓCÁK:

- SZÁJTÁTÓHALAK VAGY KÖRSZÁJÚAK:


- CSIKÓHALAK:







Szeretettel,

Gábor Kati



blog oldalam: 



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.